Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Finstämd utdelning av pris för Årets avhandling

3 juni, 2022 Kommentera

PRISER. Sex av årets sju pristagare närvarade vid den finstämda utdelningen av priserna för Årets avhandling. Under ceremonin gavs också en målande bild av barnläkaren Arnt Vestby, vars donation möjliggör priserna för Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Under 2021 disputerade 140 doktorander vid Sahlgrenska akademin. Vid prisutdelningen ärades totalt sju av dessa avhandlingar: en för var och en av våra sex institutioner och dessutom en avhandling som utses till Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Pristagarna höll korta presentationer om sina avhandlingar.

Dekan Agneta Holmäng gratulerade alla pristagare, och riktade ett stort tack till bedömningskommittén som tillsammans med dekan föreslagit pristagarna för styrelsen för Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse, som finansierar priset.

– Det är en stor ära för fakulteten att få presentera och gratulera dessa pristagare. Jag vill varmt tacka Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse för möjligheten att dela ut dessa priser. Det har blivit en trevlig tradition vid Sahlgrenska akademin, sade Agneta Holmäng under sitt välkomstanförande.

Främjar Sahlgrenska akademin i testamente

Stiftelsens representanter: Anna Petersson, Sven Blad och Ville Wallenius.

Ville Wallenius, adjungerad professor vid avdelningen för kirurgi samt ledamot av Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse, tog tillfället att ge en bild av den barnläkare som valde att testamentera alla sina tillgångar att användas för att i första hand främja den medicinska forskningen vid Sahlgrenska akademin och i andra hand stödja projekt inom Röda Korset. Att Arnt Vestby valde just dessa mottagare är ingen slump: Röda Korset spelade en stor roll för hans egen befrielse från koncentrationsläger i Tyskland i slutet av andra världskriget, varpå han kom till den medicinska fakulteten i Göteborg, där han kunde avsluta de läkarstudier han påbörjat i Oslo före invasionen.

En åhörare i publiken berättade hur han under sin specialisttjänstgöring arbetade nära Arnt Vestby, som sedermera blev barnläkare och skolläkare i Kungsbacka. Han mindes Arnt Vestby som en synnerligen inspirerande handledare, och lyfte fram honom som en förebild för sin egen framtida forskning.

Vid prisutdelningen representerades stiftelsen också av dess ordförande Sven Blad och Anna Petersson, suppleant.

Korta presentationer

Sex av de sju pristagarna närvarade vid ceremonin. Pristagaren för institutionen för neurologi och fysiologi, Johan Lönnbro, var bortrest och kunde inte närvara. Övriga sex pristagare gav var sin mycket kort presentation om sin avhandling, och mottog blommor och diplom.

Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2021
Jesper Sundells avhandling ”Optimization of first-line anti-tuberculosis therapy in patients co-infected with HIV” (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi)
Jesper Sundells avhandling handlar om hur behandlingen mot tuberkulos kan bli bättre, särskilt för den utsatta patientgrupp som samtidigt har hiv. Avhandlingen föreslår bland annat hur precisionsdosering skulle kunna förbättra behandlingen för enskilda patienter, med stöd av algoritmer baserade på patientspecifika egenskaper.
Läs en längre text om Jesper Sundells avhandling i Akademiliv: https://akademiliv.se/2022/05/83185/

Årets avhandling vid Institutionen för biomedicin 2021
Erik Ehrencronas avhandling “The Role of FCGBP in Mucus – Structure, Processing and Function”
Erik Ehrencronas avhandling handlar om den skyddande slembarriären i tarmar och luftväg. Slemlagret består huvudsakligen av muciner, som är en typ av glykoproteiner. Avhandlingen karakteriserar det protein som är den näst vanligaste beståndsdelen i tarmens mucus och som även bildas i luftvägar vid sjukdom, ett protein som kallas FCGBP. Proteinet spelar en viktig roll i processen som gör att mucus blir fastsittade, exempelvis i sjukdomar som KOL.

Årets avhandling vid Institutionen för kliniska vetenskaper 2021
Maria Siekkeri Vandikas avhandling “Vitamin D and Vitamin D-binding Protein in Psoriasis and Effects of Treatment”
Maria Siekkeri Vandikas avhandling handlar om rollen av vitamin D och dess bärarprotein, D-bindande protein (DBP) vid psoriasis, som är en immunologisk sjukdom som förutom hudbesvär också ofta medför ledproblem. Vitamin D finns i vår kost, men bildas framför allt av vår hud i kontakt med sol. För första gången presenterar avhandlingen en metod som gör det möjligt att studera och validera D-vitamin i huden – en metod baserad på masspektrometri som framtagits i samarbete med forskare på Chalmers. Metoden kan också användas för att studera D-vitaminets nedbrytningsprodukter i huden. Dessutom så visar man för första gången att DBP kan vara en indikator på inflammation i blodet vid psoriasis speciellt hos de patienterna med samtidiga ledbesvär.
Läs mer på Institutionen för kliniska vetenskapers webbplats: Vitamin D-bindande protein kan vara en ny inflammationsmarkör vid psoriasis

Årets avhandling vid Institutionen för medicin 2021
Sofia Manousous avhandling “Iodine intake and uptake in populations at risk for iodine deficiency”
Sofia Manousous avhandling visar att gravida och ammande kvinnor i Sverige kan ha mild jodbrist, ett ämne som behövs för att bilda sköldkörtelhormoner. Gravida och ammande rekommenderas dock inte att ta extra jodtillskott, eftersom mycket jod är skadligt och eftersom det är svårt att få till rätt dosering.
Läs mer på Institutionen för medicins webbplats: Jodbrist bland gravida upptäckt i årets avhandling

Årets avhandling vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2021
Johan Lönnbros avhandling “The medical perspective in prescribing: measurements and educational strategies”
Johan Lönnbros avhandling handlar om hur vi utvärderar och mäter kvalitet på läkemedelsbehandling samt vad vi kan göra för att förbättra förutsättningarna för god kvalitet.
Läs mer på Institutionen för neurovetenskap och fysiologis webbplats: Johan vill verka för goda förutsättningar för god läkemedelsbehandling i sjukvården

Årets avhandling vid Institutionen för odontologi 2021
Agnes Dahlstrand Rudins avhandling “Neutrophil recruitment in periodontal disease”
Agnes Dahlstrand Rudins avhandling handlar om rekryteringen av de vita blodkropparna neutrofila granulocyter vid tandlossningssjukdom. Avhandlingen visar vilken typ av neutrofiler som rekryteras till den inflammerade tandköttsfickan och identifierar signalmolekyler och receptorer som används i processen.

Årets avhandling vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa 2021
Malin Hanssons avhandling ”A meaningful work in a strained context – exploring midwives’ work situation and professional role”.
Malin Hanssons avhandling handlar om hur arbetssituationen och den professionella rollen för barnmorskor förändrats. Avhandlingens ämne är högaktuellt, eftersom det råder brist på barnmorskor i all landets regioner. Flera av delstudierna har fått stor uppmärksamhet i media, och Malin Hansson har också bjudits in till ett flertal möten med myndigheter och politiker för att dela med sig av sin forskning.
Läs mer i tidigare pressmeddelanden om Malin Hanssons studier:

  • Ny forskning om barnmorskors arbetsmiljö: https://akademiliv.se/2021/11/77974/
  • Topp fem för att barnmorskor ska stanna i yrket: https://akademiliv.se/2022/05/82816/

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Årets avhandling, doktorand, Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse, forskarutbildning, institutionen för biomedicin, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, institutionen för odontologi, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Priser och utmärkelser

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademilivs nyhetsbrev har nu sommaruppehåll. Höstens första ordinare nyhetsbrev kommer den 24 augusti.

Samlade länkar med anledning av kriget i Ukraina

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan

Lustgården på Änggårdsbacken
Just nu stängt för externa matgäster.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Fler nyheter

Så kommer GU att arbeta med profilområden

22 juni, 2022

PROFILOMRÅDEN. Vilka områden ska utses till särskilda forskningsprofiler vid GU? Den frågan kommer att utredas i höst. Men mycket är fortfarande … [Read More...]

Se Natrium från insidan – Öppen visning den 30 september

22 juni, 2022

Byggprojektet bjuder in medarbetare och studenter vid Naturvetenskapliga fakulteten och Sahlgrenska akademin den 30 september på eftermiddagen. … [Read More...]

Sommarhälsning från dekan Agneta Holmäng

21 juni, 2022

KRÖNIKA. I sin sista hälsning för den här terminen fokuserar Agneta Holmäng särskilt på två frågor där det skett mycket aktivitet under våren: arb … [Read More...]

Magnet synliggör life science-forskningen vid Svenskt NMR-centrum

21 juni, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Utanför Svenskt NMR-centrum i Hasselbladslaboratoriet på Medicinareberget står sedan en tid en stor magnet upps … [Read More...]

Stamceller kan bli behandling för vanlig ledsjukdom

20 juni, 2022

FORSKNINGSSAMARBETE. I framtiden kan stamceller förhoppningsvis användas för att behandla artros, som är världens vanligaste ledsjukdom. Fors … [Read More...]

Nominera ledamöter till hörandeförsamlingen inför rektorsvalet

20 juni, 2022

REKTORSVAL. Sahlgrenska akademin ska utse totalt 13 ledamöter till den hörandeförsamling som bereder tillsättning av rektor och prorektor. Led … [Read More...]

Proteinforskning: Ökad tillgång till kunskap om och forskningsstöd

16 juni, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Genom Proteinproduktion Sverige (PPS) har en ny nationell infrastruktur tagit form. Expression, produktion och r … [Read More...]

Nytt avsnitt av podden Akademiliv – med diabetesforskaren Emanuel Fryk

16 juni, 2022

PODCAST. Gäst i detta avsnitt av podden Akademiliv är Emanuel Fryk, doktorand vid Göteborgs universitet och läkare på vårdcentral, som snart dispu … [Read More...]

Vanlig hormonsjukdom kopplas till frakturer, stroke och infarkt

16 juni, 2022

NY STUDIE. Patienter med hormonsjukdomen primär hyperparatyreoidism har en 51 procent ökad risk för höftfraktur och en 45 procent ökad risk för hj … [Read More...]

Lokala informationssystem måste inventeras – forskningsledare ska meddela system senast 1 juli

14 juni, 2022

MYNDIGHETSKRAV. På grund av nya tvingande föreskrifter kring informationssäkerhet i statliga myndigheter inventerar Göteborgs universitet just nu … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor