3R. Som en del i arbetet med att kvalitetssäkra försöksdjursverksamheten, bjöd Göteborg universitets Djurskyddsorgan in professor Adrian Smith vid norska Norecopa för att föreläsa om guiderna PREPARE och ARRIVE under årets 3R-seminarium. Dessa riktlinjer fungerar som checklista för planering, genomförande och analys av ett forskningsprojekt, och underlättar rapporteringen när det genomförts. Båda guiderna tar avstamp i 3R, vilka finns inbakade i olika steg.
– Av största vikt är att vi har tillförlitliga data, men minst lika viktigt är att arbeta med bästa möjliga välfärd för djuren och skapar en arbetskultur präglad av omsorg inom alla forskargrupper, sade Adrian Smith och hänvisade till det viktiga arbetet med Culture of Care när han inledde sin föreläsning.
Ett 50-tal personer var på plats på Medicinareberget, och ungefär lika många följde 3R-seminariet online.
Femton förberedande punkter
Guiden PREPARE består av femton punkter och har utvecklats bland annat för att främja alternativa metoder och öka reproducerbarheten av forskningsprojekt och experiment. Guiden används för planering av forskningsprojekt och inleds med en litteraturöversikt.
– Redan i inledningen kan vi väcka frågan: behöver detta djurförsök faktiskt genomföras, eller finns det tillräckligt med litteratur om ämnet som täcker in den data vi vill samla, sade Adrian. Han lyfte samtidigt fram vikten av god experimentdesign och noggrannhet i förberedelserna för att få forskningresultat som kan överföras till nytta för medicinsk, biologisk och veterinärmedicinsk forskning.
Genom checklistan i PREPARE menar författarna att sådant som ofta missas i projektdesignen, inte glöms av. Följer man punkterna försäkrar man sig om att forskare samarbetar med och involverar djurtekniker och veterinärer redan från dag ett. Det är helt avgörande för djurens välfärd, personalens motivation och för projektets utfall, sade Adrian under sin föreläsning.
Nå fram hela vägen
ARRIVE-riktlinjerna är i sin tur en checklista med rekommendationer för att förbättra rapporteringen av forskning som involverar djur. Riktlinjerna används för att maximera kvaliteten och tillförlitligheten av publicerad forskning och göra det möjligt för andra att bättre granska, utvärdera och reproducera den.
– Idag krävs en lika komplex organisation för att genomföra djurförsök som för att bygga moderna byggnader eller flyga och landa ett flygplan – många olika experter samverkar i team och alla bidrar för att nå fram hela vägen med bästa resultat. God kommunikation och genomarbetade rutiner är nyckeln, berättade Adrian.
Omsorg – och utmaning
I sin föreläsning lyfte Adrian också fram vikten av att forskningen är villig att utmanas och ta till sig kritik. På så vis kan procedurer förbättras och misstag hindras från att återupprepas.
– Varningsklockor bör ringa när någon säger ”så har vi alltid gjort” eller ”det finns inget alternativ”. Samma sak om det finns luddigt formulerade rutiner så som ”vi gör det så ofta det är nödvändigt”. För att identifiera luckor och svagheter i vår forskning krävs att vi tittar på vad som är acceptabelt och inte vad som är allmänt accepterat, sa Adrian.
Som exempel på insatser som kan främja Culture of Care tog Adrian upp regelbundna möten för att involvera alla yrkesgrupper, tid för samtal om 3R, samtal mellan djurtekniker och forskare på tu man hand, enkätundersökningar för anställda, och att välkomna idéer som är ”utanför boxen”.
– Detta sträcker sig alltså längre än att strikt följa lagar och regler. Det inbegriper både forskare, djurvårdspersonal och djuren och är ett viktigt fundament för goda forskningsresultat.
Dekan öppnade 3R-semiariet
Inför föreläsningen hade Agneta Holmäng, dekan och tillståndshavare, ordet då hon tackade Adrian för sitt engagemang.
– Norecopa har kommit långt i sitt arbete och har blivit en förebild för oss, vi är tacksamma att ha Adrian hos oss och att han delar med sig av sin kunskap till våra forskare och medarbetare, sade Agneta när hon öppnade seminariedagen.
Michael Axelsson tog vid efter föreläsningen och uppdaterade om bland annat Djurskyddsorganets arbete och nationella möten. Han lyfte också Culture of Care som en essentiell del i alla projekt, från idé till publicering av resultat.
– Vi ska inte vara rädda för att höja vår röst om vi ser förbättringspotential eller något som inte går rätt till, sade Michael.
Hitta guiderna
Fakta om Norecopa
- Norecopa är den gemensamma plattformen för 3R i Norge och grundades oktober 2007.
- Professor Adrian Smith är huvudförfattare för PREPARE som är riktlinjer för planering av forskning med djurförsök.
- Norecopa tillhandahåller ett internationellt kalendarium, nyheter och nyhetsbrev som skickas 7-8 gånger per år.
Om DO och 3R-seminariet
- 3R-seminariet arrangeras årligen av universitetets Djurskyddsorgan och vänder sig till alla forskare och personal som arbetar med djurförsök. Varje år har dagen olika teman med fördjupningar inom 3R-området. Det kommer att informeras om datum för nästa tillfälle i god tid, bland annat via Akademiliv.
- Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Djurskyddsorganet via deras e-postadress: do@gu.se
- Du kan också läsa mer om DO på medarbetarportalen https://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetets-organisation/rad-och-utskott/djurskyddsorganet/
AV: CHARBEL SADER