UPPDRAG. Cecilia Engdahl, docent i experimentell autoimmunitet på avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, är en av sex unga forskare i Sverige som just valts in som nya ledamöter i Sveriges unga akademi.
– Det ska bli extremt roligt och inspirerande att få jobba med Sveriges unga akademi. Viktigast är naturligtvis möjligheten att kunna påverka, men jag ser också mycket fram emot att få lära känna andra unga akademikerna, från andra discipliner och universitet, säger Cecilia.
– Vi är både hedrade och glada över att få välkomna nya ledamöter. Unga akademier samarbetar världen över och arbetet med att stå upp för frihet och kunskap är viktigare än någonsin, säger Mia Liinason, professor i genusvetenskap vid Lunds universitet, som tillträder som ordförande den 21 maj.
Får göra skillnad
På sätt och vis innebär det nya uppdraget en förlängning av Cecilia Engdahls tidigare engagemang inom Future Faculty på Sahlgrenska akademin, och inom den nationella organisationen National Junior Faculty. Som ny ledamot i Sveriges unga akademi tror hon att det finns mycket stor möjlighet att påverka.
– Under 2023 ska Sveriges unga akademi skriva ett inspel för forskarpropositionen, vilket jag hoppas kunna vara delaktig i. Där hoppas jag att vi kan lyfta bristen på karriärvägar för yngre forskare och även ge förslag som kan underlätta mobiliteten för forskare.
Inte bara toppnamn
Hon menar att akademin måste hitta ett sätt att behåll duktiga forskare, och att unga forskare som ägnar sina liv för åt att besvara forskningsfrågor behöver få något tillbaka. Dagens tuffa villkor gör det svårt för många unga forskare att stanna kvar inom akademin.
– Som ung forskningsledare måste du etablera dig, få in anslag, skriva publikationer och vara projektledare. Dessutom måste du undervisa, sköta administration och göra dig ett namn. Möjligheterna att stanna kvar behöver förbättras för fler, inte bara toppnamn. Fler borde också få chansen att gå en forskarutbildning.
Särskilt inspirerande tycker hon det vore att få arbeta mot ungdomar och yngre vuxna, exempelvis genom etablering av en ny podcast med den målgruppen.
Immunsystemet och frakturer
Cecilia Engdahls forskning handlar främst om varför den som har ett igångsatt immunsystem också har en ökad frakturrisk, både via autoimmuna tillstånd och efter genomgången hematopoetisk stamcellsbehandling.
– Immunsystemet påverkar en hel rad av olika mekanismer i kroppen, vilket tidigare inte varit ett så stort problem eftersom patienter då tyvärr avled till följd av sin autoimmuna sjukdom eller cancerbehandling. Men idag, när många överlever, då behöver vi kunna undvika eller i alla fall motverka att patienter ska avlida till följd av en fraktur, kanske redan vid 75 års ålder, säger Cecilia.
Hela listan – de blir nya ledamöter i Sveriges unga akademi 2022
- Adel Daoud, biträdande professor i analytisk sociologi vid Linköpings universitet, affilierad docent, Chalmers
- Cecilia Engdahl, docent i experimentell autoimmunitet vid Sahlgrenska akademin,
- Göteborgs universitet
- Alison Gerber, universitetslektor i sociologi vid Lunds universitet
- Jessica Jewell, docent i energiomställning vid Chalmers tekniska högskola
- Andreas Nord, docent i biologi, ekologisk fysiologi vid Lunds universitet
- Elham B. Rostami, docent i neurokirurgi vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet
Läs mer om Sveriges unga akademi: www.sverigesungaakademi.se
AV: ELIN LINDSTRÖM