FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nyligen lanserades en ny version av djurforsok.info. Sajten är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och åtta lärosäten, bland andra Göteborgs universitet. Den vänder sig till alla som vill få grundläggande kunskaper om djurförsök i forskning i Sverige.
Lars Ewaldsson är universitetsveterinär och representerar GU i styrgruppen för djurforsok.info. Han anser att sajten är en bra hjälp för forskare som vill förklara sitt arbete till andra som inte är insatta i hur djurförsök fungerar.
– Innehållet beskriver till exempel under vilka förutsättningar man anser att det är acceptabelt att använda djur i forskning. Att använda djur är ingen självklarhet på något sätt och det krävs att forskare självständigt har tänkt igenom sitt projekt både utifrån etik och tillvägagångsätt, säger Lars.
Han betonar också vikten av att Göteborgs universitet samarbetar nationellt med andra lärosäten eftersom det handlar om komplexa frågor som kräver tydlighet och gemensamt ansvar.
Lärare och ungdomar en av målgrupperna
Sajten besöks främst av lärare och ungdomar i högstadium och gymnasium. Utöver information om vad djurförsök är, hur och varför de görs samt lagar och regler, finns det en omfattande del kring etik. Det finns även ett antal övningar och aktiviteter för skolan, med tillhörande lärarhandledningar.
Madeleine Durbeej-Hjalt är huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet och den som är ansvarig för innehållet på sajten.
– Djurförsök väcker blandade känslor och djurförsöksfrågor är komplexa. Samtidigt har de som arbetar med forskning och forskningsfrågor ett viktigt ansvar att informera om djurförsök, lagar och regler och etik, säger hon.
Användarna i fokus
Inför att sajten skulle göras om gjordes en förstudie med bland annat intervjuer med användare för att på så sätt utveckla en webbplats med funktionalitet som baseras på användarnas behov.
Vetenskapsrådet är ansvarigt för innehåll, drift och redaktör samt står för en tredjedel av kostnaderna. Resterande kostnader för att driva sajten fördelas mellan de åtta lärosätena.
Tips, frågor och synpunkter på innehållet på sajten kan mejlas till redaktionen@djurforsok.info.
AV: CHARBEL SADER & VETENSKAPSRÅDET