SAMVERKAN. Tillsammans med flera kollegor har Marcus Lind inlett arbetet med att få patent på en idé som kan leda till ett nytt sätt att behandla hormonell obalans. De har fått mycket stöd från Forsknings- och innovationskontoret, som har möjlighet att hjälpa fler att hitta tillämpningar för forskningsresultat.
Programmet Verifiering för tillämpning (VFT) finansieras av Vinnova, och innebär att Göteborgs universitet har avsatta medel som kan användas för att undersöka hur forskningsresultat kan användas utanför akademin.
– Det ger möjlighet för forskare att testa sina idéer och låta dem mogna till mer välgrundade koncept med högre potential att utvecklas vidare, säger Tina Verolin som är en av tre innovationsrådgivare som arbetar riktat mot forskare vid Sahlgrenska akademin.
Det finns mer VFT-medel för forskare som vill undersöka potentialen för en idé. Medlen kan användas både för kommersiella idéer, som exempelvis nya läkemedel och prototyper, eller för idéer som handlar om att påverka samhället positivt på ett proaktivt sätt, exempelvis för spridning av insikter från forskning till organisationer utanför akademin.
Nödvändiga analyser
Marcus Lind är en av forskarna bakom en idé som med VFT-stöd nu är på väg att utvecklas mot ett läkemedel. Han har verkligen uppskattat det stöd de fått av Forsknings- och innovationskontoret:
– Vi forskare är inte så vana vid att söka i databaser och tolka den information som finns om befintliga patent. Tack vare VFT-medel kunde vi anlita jurister och genomföra de analyser som krävs. Analyserna visade att det finns en nisch för vår idé, och att vi hade grund för en patentansökan, berättar han.
De analyser som gjorts är dels en omvärldsanalys, som belyste vilka liknande produkter som finns på marknaden, och dels en patentlandskapsanalys som gav en bild av vilka andra patent som finns på området.
Forskningssamarbete
Det dröjer ytterligare något halvår innan patentet är klart, och innan dess kan forskarna inte gå in på detaljer om idén. Idén kan dock leda till ett möjligt nytt läkemedel som kan användas för hormonell obalans.
Marcus Lind är professor i diabetologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra och NU-sjukvården. Flera av hans kollegor från Institutionen för medicin ingår i samarbetet kring det nya patentet: Gudmundur Johannsson, professor i endokrinologi,och Sara Hallström, doktorand och specialistläkare på SU/Östra. Dessutom medverkar Hans Lennernäs, professor i farmakologi vid Uppsala universitet, som har stor erfarenhet av läkemedelsutveckling.
Drop-in på Medicinareberget
För att ge bättre möjligheter för nyttiggörande av forskningsresultat kan du under våren träffa innovationsrådgivare från Forsknings- och innovationskontoret (FIK) och affärsutvecklare från GU Venures på plats på Avdelningen för forskningsstöd i Academicum, Medicinaregatan 3. Under en timme varje torsdag (13:00-14:00) erbjuds möjlighet för drop-in-besök. Om man vill boka en enskild tid vid annat tillfälle kan man maila till lifescience@gu.se
- Läs mer om VFT i Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/forskningsochinnovationskontoret/innovation/vft/
AV: ELIN LINDSTRÖM