Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

En stor dag för fakulteten när Bo Håkansson blir hedersdoktor

6 maj, 2022

AKADEMISK HÖGTID. Vid festföreläsningen inför hans promovering till hedersdoktor bjöd Bo Håkansson på sin 45 år långa resa med utvecklingen av benförankrade hörapparater – från den första patienten att få benförankrade hörapparat, via tankestyrda proteser och nya diagnostiska verktyg, mot de hörapparater som nu utvecklas som i sin helhet kan transplanteras under huden.

Bo Håkansson

Bo Håkansson, född 1953, är professor inom elektroteknik. Hans världsledande forskning kring fortledning av ljudvågor i mänskligt ben har lett fram till en hörapparat, förankrad i skallbenet, som i dag finns att tillgå över hela världen och har haft livsavgörande betydelse för personer med hörselnedsättning.

– Det är en ära att få lov att knyta framstående personer som Bo Håkansson till oss genom att utnämna dem till hedersdoktorer, sade dekan Agneta Holmäng när hon kort inledde festföreläsningen, som hölls onsdag 4 maj i hörsal Arvid Carlsson.

Nytta för individer och samhälle

Agneta Holmäng lyfte också fram den vidareutveckling och industriella satsningen på implanterbara hörapparater som Bo Håkansson står bakom, och det fokus på att forskningsframgångar ska komma individer och samhälle till nytta som hela tiden varit hans drivkraft.

Bo Håkansson valdes att bli hedersdoktor av fakultetsstyrelsen redan 2020, men promoveringen har fördröjts på grund av pandemin.

En stor dag för många

Det är stor dag för Göteborg och för medicinteknikens utveckling när professor Bo Håkansson nu promoveras till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin. Det konstaterade Johan Hellgren, professor i öron-, näs- och halssjukdomar, som är värd för Bo Håkansson när han introducerade festföreläsningen.

Johan Hellgren visade en av de patienter som blivit hjälpta av den teknikutveckling som drivits av Bo Håkansson: en liten flicka som föddes utan ytteröra och hörselgång, men med fungerande inneröra.

– Det är en stor dag inte bara för Sahlgrenska akademin, för Bo Håkansson själv och alla hans nära och kära, utan också för flickan som föddes utan såväl ytteröra som hörselgång men med bevarat inneröra. Hon kunde få en liten hörapparat på en titanskruv som gör att hon kan utvecklas som alla andra barn. Det är också en stor dag för oss inom öron-näsa-hals, som haft förmånen att samarbeta under så många år, sade Johan Hellgren under sitt anförande vid festföreläsningen onsdag den 4 maj i hörsal Arvid Carlsson.

Han konstaterade att det krävs drivkraft och uppfinningsförmåga att driva svåra projekt över tid och en förmåga att hitta de samarbetsytor som krävs för att ro projekten i hamn – egenskaper som Bo Håkansson besitter.

Viktiga möten

Bo Håkansson inledde sin personliga berättelse på föräldrarnas gård i Vetlanda i Småland. Han blev tidigt intresserad av medicinteknik och orientering, och dessa kombinerade intressen förde honom till utbildningen till elektroingenjör på Chalmers, där han också blev doktorand.

Redan under sitt första år som forskarstuderande träffade han de två nyckelpersonerna Per-Ingvar Brånemark och Anders Tjellström, bara några hundra meter från det podium där han denna dag gav sin hedersdoktorsföreläsning vid Sahlgrenska akademin. Professor Per-Ingvar Brånemark var osseointegrationens fader, och hade alltså upptäckt titanets fina biokompatibla egenskaper och skapat tandimplantatet, och kirurgen Anders Tjellström utvecklade operationstekniken för titanskruven i skallbenet.

Lyckat projekt

Mona Andersson är idag 85 år, och har en av de senare versionerna av den benförankrade hörapparat hon var först i världen att få 1977.

Redan samma år, 1977, fick den första patienten Mona Andersson en hörapparat förankrad direkt i skallbenet med en titanskruv genom huden. Den benförankrade hörapparaten innebar en tydlig förbättring gentemot de tidigare hörapparater som utnyttjade skallbenets förmåga att leda ljud, berättade Bo Håkansson:

– De tidigare hörapparaterna låg utanpå huden, vilket dämpade ljudet. Utrustningen var också otymplig och mycket obekväm, eftersom den tryckte hårt mot huden.

Idag har över 300 000 patienter världen över opererats med tekniken och fått en hörapparat som är i direkt kontakt med skallbenet genom en titanskruv. Projektet kan minst sagt kallas lyckat. Bland faktorerna bakom framgången har Bo Håkansson identifierat ett tydligt starkt patientbehov och det faktum att var möjligt att erbjuda en bättre lösning.

Viljestyrda armproteser

Foto: Ortiz-Catalan et al., NEJM, 2020

Men inget är så bra att det inte kan förbättras. Hudgenomträningen av titanskruven kräver daglig skötsel och innebär risk för hudinfektioner, om än liten. 2012 fick forskarna godkännande att operera in den första helt implanterade hörapparaten, under huden, med överseende av Anders Tjellström. Arbetet med dessa implantat har nu totalt 116 års användning av patienter, och en femårsuppföljning publiceras nu i vår. Forskningen visar att hörseln blir signifikant bättre, och att inga allvarliga händelser ännu inträffat för personer som fått implantat.

Tillsammans med Rickard Brånemark handledde Bo Håkansson Max Ortiz avhandling, som inledde utvecklingen av viljestyrda handrörelser i armproteser. Denna utveckling har väckt stor internationell uppmärksamhet och, som det heter i motiveringen till att Bo Håkansson nu utses till hedersdoktor, och bidragit till att sätta Sahlgrenska akademin i fokus.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Efter föreläsningen bjöds åhörare på ett festligt mingel i faojén,

Av: Elin Lindström
Taggat med: festföreläsning, hedersdoktor 2020, hedersdoktorer, institutionen för kliniska vetenskaper, öron näsa hals

Kommentarer

  1. Anders Tjellström skriver

    18 maj, 2022 vid 09:23

    Väldigt trevliga bilder från en minnesrik dag

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Effektiv behandling vid ovanlig men dödlig cancerform

21 mars, 2023

NY STUDIE. En speciell kirurgisk behandling har visat sig ge mycket god effekt för patienter med ögonmelanom som spridit sig till levern. R … [Read More...]

Läkemedel i kombination med livsstilsförändringar tycks positivt vid prediabetes

20 mars, 2023

NY STUDIE. En intensiv behandling som kombinerar läkemedel med livsstilsförändringar kan eventuellt motverka flera negativa sjukdomsprocesser för … [Read More...]

Regeringen tillsätter utredning om ALF-avtalet

20 mars, 2023

UTREDNING. Konkurrenskraftig klinisk forskning är ett av målen för regeringen när de nu ger en utredare uppdrag att utreda ALF-avtalet. Utr … [Read More...]

Njurforskning uppmärksammades med samtal på Kungliga Slottet

17 mars, 2023

SAMVERKAN. Professor Jenny Nyström var en av fyra njurforskare som nyligen bjöds in till Kungliga Slottet, där Prins Daniel fick ta del av nya fo … [Read More...]

Viktigt att beakta sociala och socioekonomiska aspekter i behandling av epilepsi

17 mars, 2023

AVHANDLING. Epilepsi är en grupp diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan bestå av exempelvis medv … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor