Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Priset Pedalen delades traditionsenligt ut i samband med den årliga sillunchen på Valborgsmässoafton på Villa Medici. Foto: Sahlgrenska akademins studentkår SAKS.

Per-Arne Svensson är årets mottagare av studenternas pris Pedalen

3 maj, 2022

PRIS. Per-Arne Svensson är professor i medicinsk vetenskap och har till vardags uppdrag som viceprefekt för forskning vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Han har som första lärare i vårdvetenskap förärats studenternas pedagogiska vandringspris Pedalen som han tilldelades under festliga omständigheter vid en sillunch på Valborgsmässoafton.

Motiveringen kom från en student från termin ett på sjuksköterskeprogrammet, berättar Per-Arne Svensson:

Per-Arne Svensson med sin vandringspokal. Foto: Lovisa Aijmer.

– Tyvärr var min kurs i anatomi och fysiologi på väg mot rekorddåliga resultat. 65 procent hade inte klarat tentan vilket gjorde att jag gick upp till klassen och helt enkelt frågade dem vad jag som lärare kunde göra för att det ska gå bättre under resten av kursen. Det var uppenbarligen precis vad de ville höra. Det visade att jag verkligen ville lyssna på dem och verkligen brydde mig. Så det känns helt fantastiskt att få det här priset, just att det kommer från studenterna själva är ju storheten i det.

Engagemang smittar

Att just han fick priset i år tror Per-Arne Svensson beror på en kombination av hans långa erfarenhet av att undervisa och att han verkligen brinner för studenterna och deras lärande:

– Jag tror att de känner av mitt engagemang och att det smittar av sig så att studenterna själva blir engagerade.

Det finns många faktorer som bidrar till god pedagogik anser Per-Arne Svensson. Det handlar om alltifrån det praktiska med att ta hand om en kurs till att vara närvarande och entusiasmera menar han. Och givetvis också att hitta rätt metod för rätt sak och grupp.

– Min pedagogiska idé är att försöka förstå vad studenterna inte förstår. Fysiologi kan vara väldigt svårt och då är det viktigt att jag sätter mig in i var de befinner sig kunskapsmässigt. Jag får ofta gräva ganska djupt i studenternas tankar och frågor för att verkligen kunna identifiera vad det är som gjort att de missuppfattat en specifik del inom fysiologin. De är först när jag inser var de gått fel som jag kan hjälpa dem på rätt spår.

Studenternas respons betyder mycket

Per-Arne Svensson är utpräglad naturvetare som ägnat sin forskarkarriär åt molekylär medicin och endokrinologi. På sjuksköterskeprogrammet får han undervisa studenter som ofta har väldigt begränsade förkunskaper i biologi och fysiologi.

– Jag ser att det är en utmaning för dem. Vi vet att många ser fram emot kursen samtidigt som de tycker den är svår. Det är också ett otroligt högt tempo så det måste finnas en stark närvaro för att få med sig dem från början”. Samtidigt är det bästa med att undervisa den direkta feedback man får från studenterna, tycker Per-Arne:

– När man håller på med forskning är det dels mer sällan man får positiv feedback och det sker aldrig direkt. Att få studenternas respons här och nu betyder jättemycket för mig!  Jag skulle gärna undervisa mer men har svårt att hitta tiden. Det är viktigt att vi professorer går in och undervisar på de tidiga terminerna för det är ett sätt att visa för studenterna att vi bryr oss om även de tidigaste studenterna på grundutbildningen. Det hat ett viktigt signalvärde.

Nomineringen

Per-Anders under tacktalet vid prisutdelningen. Foto: Sahlgrenska akademins studentkår SAKS.

”Jag vill nominera Per-Arne Svensson till att få Pedalen-priset. Jag går termin 1 på sjuksköterskeprogrammet och vi läser just nu en kurs i anatomi och fysiologi. Den första föreläsningen på kursen var en fredagseftermiddag och handlade om membranpotential och hur nervceller fungerar. Jag kunde ingenting om det sedan tidigare, och inte många andra i klassen heller. En mastig grej helt enkelt. Men Per-Arne lyckades göra föreläsningen så intressant att vi bröt ut i en applåd på slutet. Det märks hur roligt han tycker att det är att undervisa. När vi visade (genom handuppräcknings-frågor) att vi förstått hur det hela hängde ihop var han nöjd som ett barn. Nu har vi haft vår första tenta i kursen och resultatet var mycket nedslående. Bara en tredjedel kommer att få godkänt på tentan. Per-Arne kom därför till klassen  för att prata om det. Istället för att skälla ut oss så underströk han hur viktigt det är för lärarna att vi klarar kursen. Han frågade om de kunde hjälpa till på något sätt och förklarade såklart också att det mest avgörande är att vi studenter lägger ner tillräckligt med tid på studierna. Vad som hade kunnat kännas som en totalsågning blev istället en liten mini-workshop under rasten om studieteknik, förslag på modifieringar av schemat och annat konstruktivt. Det tycker jag utmärker en riktigt bra lärare.”

Fakta om Pedalen:

Pedalen är Sahlgrenska akademins studentkårs pedagogiska pris. Pedalen delas ut årligen, på Valborgsmässoafton. Priset består av ära och berömmelse, en vandringspokal samt ett diplom. Pedalen delas ut till lärare eller undervisningsmiljöer som på ett förtjänstfullt sätt förmedlat kunskap och engagemang till studenterna

AV: LOVISA AIJMER

 

Alla Pedalen-pristagare

2022: Per-Arne Svensson, vårdvetenskap
2021:
Damon Barrett, global hälsa och folkhälsa
2020:
–
2019: Anne Uv, histologi och utvecklingsbiologi
2018: Henrik Fagman, anatomi och patologi
2017: –
2016: Michael Winder, farmakologi
2015: Ellen Johansson, anatomi
2014
: Magnus Rudenholm (då Bengtsson), neurologi
2013: Peter Lingström, cariologi
2012
: Henrik Zetterberg, neurokemi
2011
: Kristina Luthman, kemi
2010: Lars Rönnbäck, neurologi
2009: Anna Lundgren, immunologi
2008: Anette Larsson, farmaceutisk teknologi
2007: Ingrid Berns, logopedi
2006: Bengt R Johansson, klinisk anatomi
2005: Agnetha Ekman, farmakologi
2004: Lars Gunnar Pettersson, fysiologi
2003: Anders Ågård, internmedicin
2002: Hans Nissbrandt, farmakologi
2001: Mikael Hellström, diagnostisk radiologi
2000: Elias Eriksson, farmakologi
1999: Anette Lohmander, logopedi
1998: Gösta Roupe, dermatologi
1997: Svante Nordgren, kirurgi
1996: Tomas Skoglund, neuroanatomi
1995: Anna Elander, plastikkirurgi
1994: Rolf Olsson, internmedicin
1993: Olof Gustafsson, neurokirurgi
1992: Anders Bergbrant, medicin
1990: Anestesi-, ortopedi- och kirurgiklinikerna, Östra sjukhuset
1989: Lars Gunnar Kindblom, patologi
1988: Christer Lundqvist, neurologi
1987: Sverker Jern, klinisk fysiologi
1986: Birger Löfving, fysiologi
1985: Lars Forssman & Ian Milsom, obstetrik och gynekologi
1984: Bo Samuelsson, medicinsk kemi

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Pedalen, Sahlgrenska akademins studentkår, SAKS

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor