KLINISK FORSKNING. När ALF-kontoret nyligen offentliggjorde vilka 27 forskare som fått ALF-tjänster i den senaste omången var det flera av tjänsterna som hade fokus på registerforskning.
Två av de tjänster som tilldelats är strategiska ALF-tjänster riktade mot registerforskning. Den ena tjänsten gick till Cecilie Hveding Blimark, överläkare inom specialistmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och anknuten till forskning vid Sahlgrenska akademin. Hennes projekt handlar om myelom, som är en form av cancer i benmärgen och som innebär att vissa vita blodkroppar blir cancerceller. Cecilie Hveding Blimark genomför populationsbaserade studier av behandling, risk -och prognosfaktorer, långtidskomplikationer och överlevnad.
Utvärderar behandling för klaffsjukdom
Den andra ALF-tjänsten går till Andreas Martinsson, som är anknyten till forskning vid avdelningen för anestesiologi och intensivvård vid Institutionen för kliniska vetenskaper. Han disputerade 2017 på Lunds universitet med en till stor del registerbaserad avhandling om aortastenos. Han tjänstgör nu som nybliven specialistläkare på kardiologen på SU/Sahlgrenska.
– Genom min forskning har jag alltid haft ett intresse för klaffsjukdom och är glad över de många landvinningar som gjort inom detta område de sista åren. Forskningsmässigt har jag de senaste åren haft ett samarbete med en forskargrupp ledd av Anders Jeppsson på thoraxkirurgen, där vi tillsammans försöker optimera den långsiktiga uppföljningen för kardiologiska patienter efter klaffkirurgi, säger Andreas Martinsson.
Sedan en tid tillbaka utvärderar han den medicinska behandlingen för patienter med klaffsjukdom, framför allt efter intervention.
– Detta är en understuderad grupp av patienten som trots allt är vanligt förekommande i den kliniska vardagen. Detta kan göras med hjälp av våra stora nationella register, SWEDEHEART, Patientregistret och Läkemedelsregistret. Med hjälp av detta kan man sedan korrelera patienternas medicinska behandling och hur det går för dem efter intervention, säger Andreas Martinsson.
Pragmatiska registerstudier
De läkemedel som idag finns att erbjuda patientgruppen är av äldre typ, såsom RAS-hämmare, betablockad och statiner. Intresset inom läkemedelsindustrin att sponsra stora randomiserade studier för lågt, vilket innebär att forskningen, åtminstone insitialt, hänvisas till andra typer av studier.
– Då kan sådana här pragmatiska registerstudier erbjuda oss den bästa evidensen som är möjlig. I förlängningen, vid signaler som är klart positiva, kan man ju tänka sig att nästa steg är att gå vidare med randomiserade registerstudier för att bättra på evidensläget, säger Andreas Martinsson.
Han fortsätter:
– Vi bör utnyttja våra stora, mer eller mindre unika register så mycket vi kan för att stärka evidensen på de områden där detta lämpar sig väl, såsom när vi inte kan räkna med stora randomiserade kliniska studier eller där vi försöker studera hur vi gör snarare än vad som är det optimala behandlingsalternativet. Det ger oss också mycket information om hur det faktiskt ter sig i en ”real-world setting” där patienturvalet är annorlunda då det inte finns samma typer av inklusions- och exklusionskriterier som man kan se i randomiserade studier.
Register som stöd för tidig upptäckt av hudcancer
Sam Polesie, specialistläkare hud- och könssjukvård samt forskare vid Institutionen för kliniska vetenskaper, är en av de forskare som får en ALF-tjänst för legitimerade läkare med medicine doktorsexamen. I sitt projekt använder han registerdata för att träna algoritmer, eller så kallade prediktionsmodeller, så att dessa modeller kan bli ett stöd för tidig upptäckt av hudcancer.
Utarbetning av maskininlärningsmodeller för exempelvis hudcancerrisk kan i framtiden visa sig vara ett viktigt underlag vid kliniska beslut för den enskilde individen. En annan tänkbar tillämpning är selektiv befolkningsscreening, där patienter med hög risk automatiskt kan få kallelse baserat på tillgängliga registerdata.
– Jag har ett stort intresse av registerforskning och tycker att vi forskare har ett ansvar att ta fram nya applikationer för våra landstäckande hälso- och sjukvårdsregister. Dessa register är idag i princip endast tillgängliga för forskningsändamål, men visst vore det önskvärt om de i framtiden i större utsträckning kunde aktiveras och användas i rutinsjukvård för att skapa bättre underlag för våra medicinska beslut, säger Sam Polesie.
Projektet kommer förhoppningsvis fungera som ett exempel på hur man kan aktivera och på ett smartare sätt använda våra hälso- och sjukvårdsregister.
– Det slutliga målet är ju att utarbeta förlagor till algoritmer som en dag kan implementeras i svensk rutinsjukvård. Vägen dit är naturligtvis lång, men vi måste ju börja någonstans. Förutsägelse för framtida risk för hudcancer är naturligtvis bara en av flera tänkbara tillämpningar, säger Sam Polesie.
Även Andreas Samuelsson, överläkare på kirurgkliniken, NU-sjukvården, fick nyligen en ALF-tjänst med inriktning mot registerforskning, för läkare på doktorandnivå. Han forskare om inflammation i tarmfickor (så kallad divertikulit). Studien utvärderar kliniska och funktionella resultat för patienter som opererats för brusten tarmficka med hjälp av titthålsteknik och sköljning av bukhålan. Detta i jämförelse med den traditionell Hartmanns operationen.
– Den största förväntningen är att kunna belysa hur det går för patienter som opereras med laparoskopiskt lavage utanför kontrollerade studier, det vill säga i rutinsjukvård. Att se hur metoden införs i Sverige. Gruppen med patienter som opereras på grund av avföringsläckage och bukhinneinflammation är inte så väl beskriven tidigare, och vad vi vet finns inga stora studier på ett nationellt material. Det skall bli väldigt spännande att analysera detta, säger Andreas Samuelsson.
Projektet drivs inom forskningsgruppen SSORG (Scandinavian Surgical Outcomes Research Group) som leds av Eva Angenete och Eva Haglind.
Högre klinisk ALF-forskartjänst
Akademiliv återkommer med en längre intervju med Verena Sengpiel, som får högre klinisk ALF-forskartjänst. Hon leder en stor multicenter randomiserad kontrollerad studie, som undersöker om det vore ett säkert alternativ för mor och barn att påbörja igångsättningen av förlossningen på sjukhus, men sedan åka hem. 8890 kvinnor som alla bedöms ha en låg risk för komplikationer ska ingå i studien, där hälften lottas till att få åka hem efter att deras förlossning satts igång på sjukhus, och hälften lottas till att stanna kvar på sjukhus efter igångsättningen.
ALF-tjänsterna innebär finansierad forskningstid om 50 % av heltid i minst två år, med projektmedel knutna till en del av tjänstetyperna.
AV: SUSANNE LJ WESTERGREN & ELIN LINDSTRÖM
Tilldelning ALF-tjänster för legitimerade läkare
ALF-tjänst för legitimerade läkare på doktorandnivå
Andreas Samuelsson, Överläkare Kirurgkliniken, NU-sjukvården
Titel: LapLav (LAParoscopic LAVage). A national, registry-based study of clinical and functional results and of health and well-being in patients after emergency surgery for perforated diverticulitis comparing laparoscopic lavage with traditional surgery in routine health care.
Ankur Pandita, ST-läkare Onkologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: Immune mechanisms for excellent response and immune-related toxicity in cancer immunotherapy
Anna Darelius, Specialistläkare gynekologi och reproduktionsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: The Fallopian tube –to be or not to be removed
Anton Landgren, ST-läkare, Capio Läkarhus Angered
Titel: Psoriasisartrit: Kardiovaskulära riskfaktorer och effekter av viktminskning
Eleftheria Gkaniatsa, Specialistläkare Specialistmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: Primär aldosteronism – förekomst, diagnostik, följdsjukdomar och dödlighet
Emanuele Bobbio, Specialistläkare Kardiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: Cardiac Sarcoidosis and Giant Cell Myocarditis: Two sides of the same coin?
Emelie Marklund, ST-läkare Infektion, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: Viruskinetik och utveckling av immunitet vid SARS-CoV-2
Felipe Kristensson, Underläkare Onkologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: The role of genetic variation on the long-term effects of bariatric surgery – Analysis of samples and data from the Swedish Obese Subjects (SOS) study
Jessica Sjölund, ST-läkare Specialistmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: Abdominal Pain-Related Functional Gastrointestinal Disorders from Early Childhood to Young Adulthood
Leif Torén, Specialistläkare Röntgen, Kungälvs sjukhus
Titel: Load-induced quantitative characteristics in lumbar intervertebral discs and vertebras in low back pain patients imaged with MRI
Lina Lilja, Specialistläkare Barn och ungdomsmedicinsk mottagning, BUM Kungshöjd
Titel: Developmental BMI and the risk of adult cardiovascular disease among women
Navkiran Tornkvist, ST-läkare Gastro, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: Characterization and health care utilization of irritable bowel syndrome and unspecified functional bowel disorder; a national and international epidemiological project.
Nelly Kanberg, Specialistläkare Infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Titel: On COVID-19 associated Central Nervous system complications
Ulrica Jonsson, Överläkare Vuxenhabilitering, Habilitering och Hälsa
Titel: Medicinsk och social situation för vuxna med cerebral pares.
ALF-tjänst för legitimerade läkare med medicine doktorsexamen
Araz Rawshani, ST-läkare Kardiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Prediktion och prognostisering av hjärtstopp: Studier för att förhindra hjärtstopp och prognostisera patienter som drabbas av hjärtstopp
Jenna Najar, ST-läkare Psykiatri kognition och äldrepsykiatri Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Psychiatry in dementia and dementia in psychiatry – Is genetics the key?
Jennifer Park, Specialistläkare Kirurgi Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Utredning och behandling av patienter med ändtarmscancer – kliniska och hälsoekonomiska aspekter
Jóhann Páll Hreinsson, ST-läkare Specialistmedicin Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Fecal metabolites for the diagnosis of ulcerative colitis & The role of prebiotics in the enhancement of immune response after vaccination in patients with ulcerative colitis
Karin Säljö, Specialistläkare Plastikkirurgi Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: A translational study in regenerative medicine and tissue engineering: from bench to reconstructive surgery
Marit Stockfelt, ST-läkare Reumatologi Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Pregnancy outcomes and placental inflammation in women with Systemic Lupus Erythematosus
Martin Lindgren, ST-läkare Medicin Geriatrik och Akutmottagning Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Aortastenos – studier av förekomst, progress och prognos i Västra Götalandsregionen och Sverige.
Peter Norberg, ST-läkare Klinisk mikrobiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: A novel vaccine strategy: Attenuating viruses through genome-wide changes of genomic signatures
Pia Lundgren, Överläkare Ögonsjukvård Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Blood components for prediction and prevention of Retinopathy of Prematurity
Sam Polesie, Specialistläkare Hud- och könssjukvård Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Prediction models for skin cancer using registry data and deep neural networks
Strategisk ALF-tjänst i registerforskning för legitimerade läkare med medicine doktorsexamen
Andreas Martinsson, Specialistläkare Kardiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Optimizing postoperative treatment after heart valve surgery
Cecilie Hveding Blimark, Överläkare Specialistmedicin Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: Myelom, populationsbaserade studier av behandling, risk -och prognosfaktorer, långtidskomplikationer och överlevnad
Högre klinisk ALF-forskartjänst
Verena Sengpiel, Överläkare Obstetrik Sahlgrenska universitetssjukhuset
Titel: OPTION – OutPatienT InductiON: Labour induction in an outpatient setting – a multicenter randomized controlled trial