ARBETSVILLKOR. Efter många års förhandling har nu samtliga parter undertecknat artbetstidsavtalet för lärare.
– Det är en dag att minnas. Jag vill tacka alla för den tid som de har lagt ner. Det är bättre långsamt än snabbt dåligt, sade rektor Eva Wiberg med hänvisning till att det tagit så många år att gå i mål.
Förhandlingarna om ett nytt arbetstidsavtal har pågått ända sedan 2009, men den nuvarande arbetsgruppen under ledning av Per Cramér, dekan på Handelshögskolan, har arbetat i tre år för att slutföra arbetstidsavtalet för lärare.
– Vi har träget kämpat på. Ibland har vi trampat i kvicksand, men alltid hittat en väg ur och vi har alltid haft ett väldigt bra samtalsklimat. Vi har fått fram ett nyskapande och flexibelt avtal som uttryckligen knyter an till visionens mål med kompletta miljöer, säger Per Cramér.
Tydliga arbetsuppgifter
Avtalet pekar tydligt ut professorernas och universitetslektorernas arbetsuppgifter: undervisning, forskning, kompetensutveckling, samverkan samt kollegialt ansvarstagande. Bland annat ska alla lärare och professorer ha rätt till minst 15 procent forskning. De ska också undervisa minst 15 procent. Avtalet ska utvärderas efter fyra år.
– Eftersom överenskommelsen är nyskapande kommer det säkert att uppstå tillfällen där det råder olika uppfattningar om tolkning och tillämpning. När en sådan situation uppstår är det arbetstagarens och arbetsgivarens gemensamma ansvar att hantera den på ett tillitsfullt sätt och med ett gott uppsåt, säger Per Cramér.
Även de fackliga organisationerna är nöjda med avtalet.
– Det var en stor lättnad att äntligen gå i mål, säger Maja Pelling, ordförande för Saco-S.
Långsiktig planering
Saco menar att avtalet synliggör lärarens samtliga arbetsuppgifter. Dessutom fastställs att lärarnas arbetsuppgifter ska planeras långsiktigt.
Forskning i tjänst kan alltså inte förhandlas bort när ekonomin är dålig, påpekar Auður Magnúsdóttir, som fram till i mars var ordförande för Sulf.
– Mindre nöjda är vi med att inte lyckats få forskningstiden procentuellt högre och att vi inte heller lyckats med att fastställa en procentsats för det administrativa arbetet som har ökat enormt under senare tid, något som all undervisande personal har erfarenhet av, påpekar hon.
Helt avgörande är att avtalet följs upp och utvärderas.
– Arbetet fortsätter nu med att garantera lärarnas arbetsvillkor. Vi måste se till att intentionerna med avtalet förverkligas. Det är ett levande avtal som måste utvärderas, följas upp av alla parter och justeras utifrån verksamhetens behov, säger Maja Pelling.
Fakta
I förhandlingsdelegationen har följande personer ingått:
Per Cramér, dekan, Magnus Petersson, stf universitetsdirektör, Ralph Heiefort, personalenheten, Lars-Erik Olsson, professor emeritus, Martin Selander, Handelshögskolan, Maja Pelling, ordförande för Saco-S, Auður Magnúsdóttir, före detta ordförande för Sulf, Peter Brandt, ordförande för OFR/S och Salima Khamchane, ordförande för Seko.
AV: ALLAN ERIKSSON
Texten publicerades först på Medarbetarportalen.