Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Hjärt-Lungfondens Preventionsanslag till Anders Rosengren

7 april, 2022

BIDRAG. Årets mottagare av Hjärt-Lungfondens preventionsanslag på tre miljoner kronor är Anders Rosengren, professor vid Göteborgs universitet. Han leder ett projekt där man ska undersöka vilka effekter ett digitalt verktyg har på möjligheterna att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

– Anders Rosengrens studie kan öppna upp ett nytt sätt att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Verktyget är kostnadsfritt att använda och kan med lätthet användas av många personer för att uppmuntra hälsosamma levnadsvanor och få stöd att hantera hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trots att hjärt-kärlsjukdomarna minskat i Sverige orsakar de fortfarande mycket lidande och tiotusentals dödsfall årligen. I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom.

Förändrande och förbättrade levnadsvanor är en central faktor för att förebygga såväl sjukdom som återinsjuknande. Trots att de flesta av oss vet att det är bra att äta grönt och fiberrikt och att röra på sig är det inte alltid lätt att ändra sina levnadsvanor på ett långsiktigt sätt.

Digitala verktyg har potential att ge människor ett stöd för nya vanor i vardagen, men dess effekter är fortfarande dåligt utvärderade.


Professor Anders Rosengren har utvecklat ett digitalt livsstilsverktyg för att förebygga hjärtsjukdom. Nu får han Hjärt-Lungfondens preventionsanslag 2022.

Professor Anders Rosengren har utvecklat ett digitalt livsstilsverktyg för att förebygga hjärtsjukdom. Nu får han Hjärt-Lungfondens preventionsanslag 2022.

– I det här projektet ska vi undersöka effekterna av det nya digitala verktyget, Livsstilsverktyget, som har utvecklats vid svenska universitet. Verktyget tar ett helhetsgrepp för att visa hur mat och motion, men även stress, ensamhet och vår övergripande livssyn hänger samman och påverkar hälsan, säger Anders Rosengren, professor vid Göteborgs universitet.

Forskarna kommer undersöka hur väl verktyget förebygger hjärt-kärlsjukdom hos människor som ännu inte drabbats. Men också hos dem som redan fått sin första hjärtinfarkt. I det senare fallet kan man studera om Livsstilsverktyget förebygger återinsjuknande.

Totalt kommer 90 000 personer från befolkningen att rekryteras till studien. Dessutom kommer cirka 11 000 personer som redan drabbats av hjärtinfarkt att rekryteras. Deltagarna fördelas slumpmässigt så att 80 procent får tillgång till verktyget och 20 procent hamnar i en kontrollgrupp utan verktyget.

Länk till verktyget: www.livsstilsverktyget.se

OM HJÄRT-LUNGFONDENS PREVENTIONSANSLAG
Det nya anslaget till forskning på levnadsvanor instiftades av Hjärt-Lungfonden 2021. Anslaget är totalt tre miljoner kronor och fördelas över tre år.

FAKTA HJÄRT-KÄRLSJUKDOM
I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige. Hjärt-kärlsjukdom orsakar ungefär en tredjedel av alla dödsfall.
Ungefär en fjärdedel av alla som får stroke idag är mellan 20 och 69 år gamla, det vill säga ungefär i yrkesför ålder. En av tre som får hjärtinfarkt är 20 till 69 år, samma siffra gäller för de som drabbas av plötsligt hjärtstopp.
Exempel på framgångar inom forskningen är mätning av riskmarkörer i blodet som gör att man hittar små hjärtinfarkter innan de blir livshotande, avancerad bildteknik för diagnosticering av stroke, propplösande behandlingar och implanterbara defibrillatorer som återför hjärtat till regelbunden rytm (ICD), bland många andra milstolpar.
Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.

Källa: Hjärt-Lungfonden

AV: HJÄRTLUNG-FONDEN

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, Hjärt-Lungfonden, hjärtkärlsjukdom, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, levnadsvanor, livsstil

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED FEB 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Läkemedel i kombination med livsstilsförändringar tycks positivt vid prediabetes

20 mars, 2023

NY STUDIE. En intensiv behandling som kombinerar läkemedel med livsstilsförändringar kan eventuellt motverka flera negativa sjukdomsprocesser för … [Read More...]

Regeringen tillsätter särskild utredning om ALF-avtalet

20 mars, 2023

UTREDNING. Konkurrenskraftig klinisk forskning är ett av målen för regeringen när de nu ger en särskild utredare uppdrag att utreda ALF-avtalet. U … [Read More...]

Njurforskning uppmärksammades med samtal på Kungliga Slottet

17 mars, 2023

SAMVERKAN. Professor Jenny Nyström var en av fyra njurforskare som nyligen bjöds in till Kungliga Slottet, där Prins Daniel fick ta del av nya fo … [Read More...]

Viktigt att beakta sociala och socioekonomiska aspekter i behandling av epilepsi

17 mars, 2023

AVHANDLING. Epilepsi är en grupp diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan bestå av exempelvis medv … [Read More...]

För alla forskare – webbaserad utbildning om forskningsetik

16 mars, 2023

FORSKNINGSETIK. De sju medicinska fakulteterna i landet har gemensamt tagit fram en webbaserad utbildning om forskningsetik på engelska. … [Read More...]

Även lite alkohol kan vara skadligt för blodtryck och hjärta

15 mars, 2023

FORSKNINGSRAPPORT. En ny rapport av en internationell forskargrupp om alkoholens betydelse för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom visar på enba … [Read More...]

Val av dekan och prodekan – nu kan du nominera kandidater

14 mars, 2023

DEKANVAL. Sahlgrenska akademins valberedning bjuder nu in alla anställda att nominera kandidater till uppdragen som dekan och prodekan för m … [Read More...]

Christopher Gillberg och Svenny Kopp prisas för artikel om adhd hos kvinnor

14 mars, 2023

UTMÄRKELSE. Christopher Gillberg och Svenny Kopp, båda knutna till Gillbergcentrum vid Göteborgs universitet, har tagit emot priset för 2022 års b … [Read More...]

Nominera till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023 – senast den 5 maj

13 mars, 2023

NOMINERA. Har du lärare i din närhet som utvecklat och genomfört en framgångsrik och innovativ pedagogisk idé i undervisningen? Eller en eller fle … [Read More...]

Lyckad dag för forskning i primär och nära vård

13 mars, 2023

SAMVERKAN. För första gången ordnade Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet och Regionhälsans FoUUI-organisation … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor