COVID-19. Halten coronavirus i Göteborgs avloppsvatten fortsätter att pendla på relativt hög nivå. Samtidigt noteras en tydlig uppgång av enterovirus. Det visar senaste veckomätningen från Göteborgs universitet.
De aktuella mätningarna bygger på prover tagna under vecka 12, den 21-27 mars, och resultaten visar på en viss nedgång av andelen coronavirus sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg.
– Med tanke på hur många som har varit smittade borde det gå ner mer nu, men det fortsätter att pendla upp och ner på en hög nivå, säger Heléne Norder, adjungerad professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och mikrobiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Som tidigare toppar
Halten coronavirus ligger i nivå eller strax över toppnoteringarna från de tidigare pandemivågorna ett, två och tre. Den nuvarande vågen, nummer fyra, har pågått sedan mitten av december.
Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg har pågått sedan februari 2020. Forskargruppen rapporterar sina resultat till vårdgivare och smittskydd i Västra Götalandsregionen.
Ökad förekomst av coronavirus i avloppsvattnet påvisar sjukdomsförekomst i samhället. Däremot har sambandet mellan höga halter corona i avloppsvattnet, och belastningstoppar i vården, klingat av i takt med att med att vaccinationsskyddet stärkts.
Enterovirus upp
Utöver sars-cov-2 undersöks även halten av norovirus GG2 som ger vinterkräksjuka. Enligt veckans mätresultat har toppen för säsongen nu passerats. Däremot noteras en tydlig uppgång av halten enterovirus i avloppsvattnet.
– Vi har definitivt ett utbrott på gång, konstaterar Heléne Norder.
Enterovirus kan ge ett brett spektrum av symptom från vanlig förkylning till inflammation i hjärtsäcken, hjärnhinneinflammation och förlamning. Majoriteten får dock lindriga symtom.
AV: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA