PRIS. Maria Ekholm, postdoktor vid Institutionen för biomedicin och överläkare i onkologi vid Länssjukhuset Ryhov, får ett nyinstiftat forskningsstipendium inom onkologi. Priset är instiftat av läkemedelsföretaget Pfizer och Svensk Onkologisk Förening, SOF.
– Jag är mycket hedrad och glad över att tilldelas detta nya stipendium för min fortsatta forskning inom bröstcancer. Det kommer bli ett mycket värdefullt tillskott för min forskning kring vätskebiopsier för att genomföra analyser av ctDNA för patienter i PDM-MBC studien, säger Maria Ekholm.
Cirkulerande DNA
Vätskebiopsier innebär analys av biologiskt material i kroppsvätskor, främst i blod, till exempel cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). På senare år har intresset för vätskebiopsier ökat till exempel inom cancer, bland annat för att det gör det möjligt att analysera tumörrelaterade faktorer med ett enkelt blodprov, och lämpar sig för upprepad provtagning över tid. Maria Ekholms forskning är inriktad på att använda vätskebiopsier för tidig utvärdering av behandlingsrespons och uppföljning (sjukdomsmonitorering) för att optimera val av behandling och uppföljning vid bröstcancer.
Under ledning av docent Anders Ståhlberg vid Göteborgs universitet har Maria Ekholm en tjänst som postdoktor som ger erfarenhet av laborativ miljö och translationell forskning. PDM-MBC (Personalised Disease Monitoring in Patients with Metastatic Breast Cancer) heter en av de bröstcancerstudier som Maria Ekholm just nu leder i Sverige. Det övergripande syftet med studien är att kunna använda vätskebiopsier för att individualisera behovet av radiologiska kontroller, ofta inkluderande datortomografi (CT) och ibland även magnetkameraundersökning (MR). Om konceptet med biomarkörstyrd radiologisk uppföljning visar sig vara framgångsrikt kan det innebära att patienter kan slippa röntgenundersökningar när nivåerna av biomarkörer är låga, för att återupptas igen när biomarkörerna börjar stiga som tecken på begynnande sjukdomsprogress.
– Idag finns ett stort behov av forskare som kan fungera som en länk mellan klinik och grundforskning för att utforma och initiera innovativa och högteknologiska forskningsprojekt där det också finns en tydlig klinisk koppling, säger Maria Ekholm.
Disputerade 2018
Maria Ekholm disputerade 2018 vid Lunds universitet med en avhandling om prognostiska och prediktiva markörer vid primär bröstcancer. För att lära sig mer om kliniska prövningar, valde hon att genomföra sin första postdoktortjänst 2019-2020 vid The Christie NHS Foundation Trust i Manchester i England. Där var hon med och startade den engelska bröstcancerstudien PDM-MBC.
I oktober 2020 påbörjade hon sin andra postdoktortjänst och kombinerar nu en halvtidstjänst som överläkare i onkologi på Länssjukhuset Ryhov med en halvtidstjänst som postdoktor vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet där hon fördjupar sig i de tekniska aspekterna av vätskebiopsier och sekvenseringsteknik.
Syfte forska efter disputation
Det nyinstiftade onkologistipendiet på 200 000 kronor syftar till att stimulera fler medlemmar att fortsätta forska efter disputationen för att främja translationell och klinisk cancerforskning. Maria Ekholm och Ioannis Zerdes är först ut att tilldelas detta stipendium för deras respektive forskning inom bröstcancer.
Här kan du se en kort intervju med Maria Ekholm, gjord av SVT i Jönköping: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/jonkopingslakaren-prisas-for-sin-forskning-inom-brostcancer
AV: PFIZER / SOF
FOTO: JALLEFOTOGRAF