SAMVERKAN. Varje år smittas hundratals miljoner människor av sjukdomar som sprids via myggor, till exempel denguefeber och malaria – sjukdomar som är känsliga för klimatförändringar. Institutionen för medicin har under tio år bidragit till utvecklingen av ett varningssystem för att tidigt förutsäga utbrott av dessa sjukdomar. Nu går WHO och Global Health Hub Germany ut med en så kallad Policy Brief för att fler länder ska upptäcka verktyget.
FAKTA: EWARS
- Är ett ramverk för övervakning, tidig upptäckt och åtgärder vid ett antal vektorburna och vattenburna infektionssjukdomar.
- Har utvecklats av forskare vid Göteborgs universitet, Umeå Universitet och University of Freiburg, tillsammans med bland annat WHO, WMO, TDR och lokala myndigheter i flera länder.
- Används idag av 17 länder i världen, bland annat i Mexico, Thailand, Sri Lanka, Indien och Mocambique.
- Har utvärderats i studier för användning mot denguefeber, malaria, chikungunyavirus, zikavirus, och kolera, men kan utökas till att innefatta fler sjukdomar.
- Uppmärksammas i en ny Policy Brief från WHO, i samarbete med bland annat Global Health Hub Germany, ett stort nätverk som stödjer verktyg och innovationer inom global folkhälsa.
- Läs mer om verktyget.
FAKTA: Vektorburna sjukdomar och klimatförändringar
- Vektorburna sjukdomar sprids av blodsugande insekter som myggor och fästningar. De kan orsakas av virus, bakterier och parasiter. Exempel på sjukdomar i Sverige är TBE och borrelia.
- Globalt är vektorburna sjukdomar ett enormt folkhälsoproblem. År 2020 smittades över 240 miljoner människor av malaria och över 600 000 dog, varav 70 procent var barn under fem år.
- Denguefeber uppskattas drabba 100-400 miljoner människor varje år. Sjukdomen har ökat drastiskt sedan 60-talet, troligen på grund av det varmare klimatet.
- Klimatförändringarna gör att antalet vektorburna sjukdomar riskerar att öka. Det beror dels på att insekterna som bär på virusen trivs bättre och sprids till nya miljöer, dels på att översvämningar och andra naturkatastrofer tvingar människor att fly till redan tätbefolkade områden.
- Läs mer i artiklarna i Nature, WHO och PLOS Neglected Tropical Diseases.