COVID-19. Halten av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten varierar men ligger fortsatt högt, trots en viss nedgång i senaste veckomätningen från Göteborgs universitet.
Pandemivåg fyra tog fart i mitten av december, och ser inte ut att ge med sig. Även om det skett en dämpning sedan toppnoteringen i mitten av januari ligger halten sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg fortsatt högt, sett över tid och i jämförelse med tidigare pandemivågors toppnoteringar.
De aktuella mätningarna bygger på prover tagna under vecka 11, den 14-20 mars, och resultaten visar på en viss nedgång.
Kvar på höga nivåer
– Det pendlar fortfarande på höga nivåer av sars-cov-2. Det är många som smittas och det verkar vara omikronvarianten BA.2 som överväger med ungefär två tredjedelar, säger Heléne Norder, adjungerad professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och mikrobiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg har pågått sedan februari 2020. Forskargruppen rapporterar sina resultat till vårdgivare och smittskydd i Västra Götalandsregionen.
Påvisar sjukdomsförekomst
Ökad förekomst av coronavirus i avloppsvattnet påvisar sjukdomsförekomst i samhället. Däremot har kopplingen mellan höga virushalter i avloppsvattnet, och belastningstoppar i vården, dämpats i takt med att med att vaccinationsskyddet stärkts.
Utöver sars-cov-2 undersöks även halten av norovirus GG2, som ger vinterkräksjuka, i avloppsvattnet. Där ligger nivån nu på årshögsta, vilket är väntat. Vinterkräksjukan brukar ha sin toppnotering vecka 11.
AV: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA