KRIGET I UKRAINA. Kan studenter som flyr Ukraina fortsätta sin utbildning på GU? Kan vi göra undantag från kravet på egen försörjning om vi vill anställa ukrainska doktorander? Och hur ska vi hantera sampubliceringar med ryska forskare? Det var några av de frågor som kom in vid fredagens informationsmöte om Ukraina.
Mer än 150 anställda deltog i det möte som International Centre arrangerade 11 mars med anledning av kriget i Ukraina. Syftet var att informera om hur universitetet förhåller sig till samarbeten med lärosäten i Ryssland och Belarus, att ge en överblick av universitetssektorns stödinsatser för Ukraina, och att fånga upp de frågor som universitets personal just nu funderar kring. Många av frågorna saknar svar i nuläget, men kommer att tas vidare till relevanta instanser och besvaras och publiceras efter hand på Medarbetarportal och Studentportal.
Relationer till enskilda individer
Rektor Eva Wiberg förtydligade att regeringens krav på att frysa samarbeten med statliga aktörer i Ryssland och Belarus inte är samma sak som att bryta alla band till enskilda forskare och studenter från de båda länderna.
– Vi hörsammar regeringens krav och markerar mot staten Ryssland genom att frysa avtal. Men jag vill poängtera att ”utfrysningen” inte automatiskt gäller enskilda individer. Vi värnar personliga relationer, och universitetet kommer aldrig att tolerera diskriminering eller kränkningar av vare sig studenter eller medarbetare på grund av nationalitet. Vi måste agera ansvarsfullt och med noggranna överväganden, och samtidigt värna allas väl och ve, inklusive de studenter och forskare som kommer från Ryssland, Belarus och Ukraina, sade hon.
Vid samarbeten med forskare från Ryssland och Belarus ska en bedömning göras i varje enskilt fall, utifrån ämnesområde, för att se om samarbetet går att fortsätta ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.
Undantag från studieavgifter?
Ukraina har drygt 1,5 miljoner studenter och över 60 000 forskare. Universitetssektorn har reagerat på Rysslands invasion med starka fördömanden. Riktade åtgärder är på gång, bland annat har EU-kommissionen utlovat stödåtgärder till forskare och studenter från Ukraina inom Horizon- och Erasmus+-programmen. Sveriges utbildningsdepartement bereder just nu en rad frågor till följd av EU:s massflyktsdirektiv, bland annat om direktivet kommer medfölja undantag från studieavgifter.
Stipendier för ukrainska studenter?
Hans Abelius, enhetschef för International Centre, berättade att universitetet vid krigets utbrott inte hade studenter eller personal i Ukraina.
– Vi genomför just nu en finmaskig kartläggning av vilka samarbeten som finns ute på institutionerna med Ryssland och Belarus, för att få en överblick. Vi utreder också möjligheterna för att inrätta stipendier riktade till studenter från Ukraina, sade han.
Göteborgs universitet koordinerar den svenska sektionen av Scholars at risk. Just nu pågår dialog med Utbildningsdepartementet, SUHF och forskningsfinansiärer om att inrätta ett nationellt stödprogram för forskare som flyr från Ukraina.
Fler insatser
Universitetet har tillsatt en koordineringsgrupp för Ukrainafrågor inom Gemensamma förvaltningen. Flera initiativ finns på universitetet.
– Till exempel pågår en dialog om hur Göteborgs universitet kan stötta med tolkhjälp, vi är det enda lärosätet i Sverige som utbildar i ukrainska språket, sade Eva Wiberg.
Welcome Services ser också över prioritering av gästbostäder.
Läs mer
På Medarbetarportalen och Studentportalen finns sidor som samlar information om Ukraina-relaterade frågor. Där kan du bland annat läsa om samtalsstöd och hitta länkar till aktuella sidor.
- Med anledning av kriget i Ukraina – Medarbetarportalen (gu.se)
- Med anledning av kriget i Ukraina – Studentportal (gu.se)
- På externwebbens startsida finns en sektion med tema Ukraina, med expertlistor och filmer med forskare: www.gu.se
- En FAQ för internationella studenter är upprättad, och kommer hållas fyllas på efterhand: Regarding the war in Ukraine | University of Gothenburg (gu.se)
Kontakt
- Frågor kring forskningssamarbeten och forskningsavtal, kontakta FIK, fik@gu.se
- Frågor kring studenter som berörs av kriget i Ukraina, kontakta IC, internationalcentre@gu.se
- Frågor som berör mottagandet av forskare från Ukraina, kontakta IC, Karolina Catoni, karolina.catoni@gu.se