Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Universitetslektor och volontär för Ukrainas försvar

7 mars, 2022

UKRAINA. Professor Max Petzold hade just ansökt om ett Erasmus-projekt för att stärka den folkhälsovetenskapliga forskningen i flera östeuropeiska länder, däribland Ukraina, när landet invaderades. Tillsammans ringde vi upp Olena Dubovyk, docent och lektor vid ett av universiteten i Kiev, som ger insyn i hur hon upplever situationen i krigets Ukraina.

Olena Dubovyk. Privat bild.

Det har varit instabilt och oroligt i Ukraina ända sedan Rysslands olagliga annektering av Krim 2014, berättar Olena Dubovyk när vi når henne med ett videosamtal torsdagen den 3 mars.

– Vi var beredda på ett informationskrig eller ekonomiska begränsningar, men vi var inte redo för ett militärt krig. Ukraina är en självständig och fredlig stat, som inte svarat på Rysslands återkommande provokationer, anser Olena Dubovyk.

Olena Dubovyk är både allmänläkare och psykolog, ett ämne hon också disputerat inom. Hon är vanligtvis verksam som docent och senior lektor vid institutionen för special- och inklusionsutbildning vid fakulteten för specialpsykologi och medicin vid National Pedagogical Dragomanov University, som är ett av universiteten i Kiev. Universitetet har 16 000 studenter och 2 500 lärare.

Matlagning för Ukrainas soldater pågår, en traditionell rätt som kallas varenyki (вареники)

Universitet bidrar till beredskap

Före invasionen genomfördes högre utbildning i Ukraina både på campus och digitalt, som en pandemiåtgärd. Sedan den 24 februari är all undervisning vid universiteten i landet pausad. Förstörelsen i Kiev och flera andra städer är stor. Både studenter och universitetslärare arbetar nu som volontärer för landets försvar. De bidrar efter bästa förmåga för att stärka landets försvarskraft och ge stöd åt medmänniskor som behöver det. Alla universitetsstuderande i Ukraina har under senare år fått återkommande undervisning inom första hjälpen och även inom psykologisk krishantering.

Tillverkar kamouflage

Som så många andra Kiev-bor har Olena Dubovyk och hennes man lämnat huvudstaden och bor just nu hos vänner i västra Ukraina, dit striderna ännu inte nått när vi genomför denna intervju. Och liksom så många andra ukrainare gör hon vad hon kan för att bidra till landets försvar. De lagar mat och transporterar den till trupperna, samlar in kläder, ger mat till flyktingar, sorterar mediciner och ger akut medicinsk och psykologisk hjälp till sina medmänniskor. Viktiga byggnader, som sjukhus och barnhem, bevakas också av invånarna.

Olena Dubovyk tillverkar kamouflagenät för armén.

När vi ringer upp Olena Dubovyk för ett videosamtal befinner hon sig i en gymnastiksal, där hon tar en paus i arbetet med att tillverka kamouflagenät. I salen knyter människor tygremsor till näten som ska göra armén och dess militära maskiner svårare att upptäcka för fienden.

– Alla ukrainare gör vad vi kan för att skydda vårt hemland. Situationen är extremt svår och folket i Ukraina är oändligt tacksamma för dem som försvarar landet, berättar Olena Dubovyk över videolänken i Max Petzolds hand.

Digitala stödgrupper

Fram till invasionen kombinerade Olena Dubovyk sitt arbete som universitetslektor med arbete som psykolog i Kiev. De senaste tre åren har hon drivit behandlingscentret Infanta som ger psykologisk och logopedisk behandling till barn med fysisk och kognitiv funktionsnedsättning och deras familjer i Kiev.

Krigsutbrottet sätter stor press på människor, och behoven av psykologiskt stöd ökar. När Olena Dubovyk inte arbetar med nät eller ordnar mat till Ukrainas försvar fortsätter hon hjälpa människor i särskilt behov av psykologiskt stöd, framför allt barn, men också bland vuxna. Genom digitala möten ger både hon och de studenter som nästan är klara med sin utbildning psykologiskt stöd, bland annat till föräldrar så att de kan och skapa så god trygghet det går i den svåra situationen.

– Vi är ljuset och hoppet för våra barn. Bara genom välkoordinerat arbete kan vi rädda vår befolkning under de här omständigheterna, säger Olena Dubovyk.

Upprepar budskap

Sedan invasionen har Ukrainas regering upprepade gånger vädjat till länderna i väst att etablera ett flygförbud för Ryssland över landet, en åsikt om Olena Dubovyk delar och upprepar:

– Världen måste lyssna på oss! Förstörelsen av Ukrainas städer kommer fortsätta så länge himlen är öppen för Ryssland.

Men Nato har hittills inte varit villigt att konfrontera ryska trupper direkt, vilket skulle krävas för att etablera en så kallad no-fly zone över Ukraina. Enligt Natos bedömning skulle en sådan åtgärd riskera att snabbt eskalera utvecklingen av kriget.

Erasmusansökan påbörjad

Från Europeiska unionen pågår flera satsningar för att hjälpa östeuropeiska länder att bygga upp myndigheter och andra samhällsstrukturer som i framtiden kan göra det möjligt för länderna att ansöka om medlemskap i EU. Max Petzold är en av dem som tagit initiativ till ett nytt Erasmus-program för bland annat lärarutbyten för att stärka folkhälsovetenskapen inte bara i Ukraina, utan även i Moldavien, Georgien och Armenien.

Max Petzold. Foto: Elin Lindström.

– De här länderna har stora erfarenheter av tuberkulos, kemikalieexponering och strålning, som vi kan lära oss av. Samtidigt saknar de ett helhetstänkande kring den psykiska och sociala hälsan. Genom Erasmus-programmet kan vi hjälpa dem bygga moderna masterprogram och forskarutbildningar inom folkhälsovetenskap, säger Max Petzold, som är professor i hälsovetenskaplig statistik vid institutionen för medicin.

Få GU-projekt i öst

Den första ansökan till Erasmus skrevs under av rektor Eva Wiberg bara timmar innan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Under nästa år är planen att utvidga ansökan till att omfatta även forskarutbildning.

– Jag tycker att intresset från Göteborgs universitet att engagera sig i öststaterna hittills varit förvånansvärt svalt jämfört med andra delar av världen. Kanske kommer det att ändras när kriget är över, funderar Max Petzold.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: erasmus, forskningssamverkan, institutionen för medicin, Internationalisering, Kriget i Ukraina, Ukrainakrisen

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor