SÄKERHET. Med anledning av det säkerhetspolitiska läget är det angeläget att vi alla nu är extra vaksamma mot cyberattacker.
De skärpta internationella sanktioner som införs mot Ryssland innebär en ökad risk för cyberattacker. Det är välkänt att flera grupperingar som ägnar sig åt internationella cyberattacker har stöd av ryska staten. Vi stoppar majoriteten av alla försök i våra tekniska skydd. Men de som slinker igenom, kommer oftast i e-post och då är det viktigt att du vet hur du ska agera.
Viktigt att komma ihåg!
- Klicka inte på länkar innan du kontrollerat – Var extra uppmärksam på nätfiske (eller ”phishing”) och andra former av bedrägerier. Fråga dig om avsändaren och budskapet är rimligt, verifiera gärna på annat sätt, och kontrollera eventuella länkar i e-post innan du klickar på dem. Mer information på MSB:s webbplats
- Rapportera omgående om du drabbats ska du utan dröjsmål rapportera det till incident.response@gu.se
Mer information om informations- och IT-säkerhet i Medarbetarportalen. - Byt lösenord – Har du minsta misstanke om att något suspekt förekommit eller att någon obehörig kan ha kommit över dina uppgifter, byt omedelbart lösenord och rapportera omgående! Snabb rapportering bidrar till att lindra konsekvenserna.
- Installera säkerhetsuppdateringar på din telefon, dator och andra enheter så fort det är möjligt. Majoriteten av alla cyberangrepp möjliggörs av redan kända brister i utrustning, appar och program.
Vad är en cyberattack?
Vanliga former av cyberattacker är såväl överbelastningsattacker som utpressningsattacker. De iscensätts då utifrån, men bygger på att andra kan ta sig in i våra system.
De är ofta förklädda, men välgjorda bluffmejl med länkar som leder till förfalskade webbsidor som kräver inloggning (phishing), där lösenordsuppgifterna röjs till bedragaren, ofta utan att man själv märker det.
När bedragarna väl kommit över lösenordsuppgifter, använder de dessa för att snabbt ta sig vidare inom verksamheten. Det kan räcka att en enda användare råkat röja sina uppgifter för att stora delar, eller i värsta fall hela, universitetet och samarbetspartners ska drabbas.
Texten publicerades först på Medarbetarportalen.