FORSKARSTÖD. Sahlgrenska akademins avdelning för forskningsstöd har nyligen fått två nya forskningsrådgivare på plats: Charlotta Olofsson och Erik Pålsson. Genom utbildning och rådgivning hjälper de forskare öka sin externa finansiering.
Alla forskare vid Sahlgrenska akademin kan få stöd, men det gäller att vara ute i god tid. Mejla till research.support@sahlgrenska.gu.se. Särskilt våren är en intensiv period med deadline för ansökningar hos många stora finansiärer, så det går inte att skicka in utkastet i sista stund.
– Om vi ska kunna ge feedback på en ansökan behöver vi få den två eller till och med tre månader före deadline. Vi kan ge konkreta förslag och tips på hur ansökan kan struktureras om och hur text kan förtydligas. . Om utlysningen avgörs genom intervju kan vi även erbjuda intervjuträning, säger Erik Pålsson.
– Ännu har vi inte behövt tacka nej till någon, men vi är nu ganska fulltecknade inför Vetenskapsrådets utlysning, tillägger Charlotta Olofsson.
Budgeten är det enda i ansökan som forskningsrådgivarna vanligtvis inte ger synpunkter på; för budgetfrågor hänvisas till institutionernas ekonomer. I övrigt kan forskningsrådgivarna ge förslag som förbättrar hela ansökan, från den populärvetenskapliga sammanfattningen till beskrivningen av etiska överväganden.
Båda aktiva forskare
En dag i veckan är Erik fortfarande verksam som forskare på Sahlgrenska akademin, i Mikael Landéns grupp, där han arbetar med forskning om bipolär sjukdom. Erik Pålsson började som forskningsrådgivare på Sahlgrenska akademins avdelning för forskningsstöd strax före jul, och trivs bra i sin nya roll där han får hjälpa andra att bli framgångsrika.
Även hans kollega Charlotta är sedan många år forskare på vår fakultet. Vid enheten för metabol fysiologi ägnar hon nu fortfarande en dag i veckan åt sin diabetesforskning och handledning av sin doktorand. Charlotta kom på plats som fakultetens forskningsrådgivare några månader före Erik, hösten 2021.
I realiteten har avdelningen för forskningsstöd under hösten utökats med en forskningsrådgivare, eftersom Ulf Nilsson, som tidigare arbetade vid Sahlgrenska akademins avdelning för forskningsstöd i nära samarbete med Forsknings- och innovationskontoret (FIK), gått i pension.
Finansieringsstrategi och kurser
Forskningsrådgivarna stöttar Sahlgrenska akademins forskare på flera sätt. Utöver direkt feedback på din ansökan kan du även få individuell rådgivning, där du tillsammans med forskningsrådgivare tar fram en finansieringsstrategi. Det innebär att ni identifierar ett målinriktat verktyg, med utgångspunkt från vad du som forskare själv vill uppnå inom ett visst projekt, med din grupp eller under din karriär. Verktyget ger en långsiktig planering för finansiering som minskar risken att missa utlysningar. Många bidrag kan exempelvis bara sökas inom ett visst behörighetsfönster i en forskares karriär, ofta baserat på akademisk ålder.
Med jämna mellanrum erbjuder avdelningen för forskningsstöd också kurser i Grant Writing. Nyligen gavs en kurs inför utlysningen av VR:s etablerings- eller konsolideringsbidrag, där plasterna i första hand gavs till dem som nominerats av prefekt. För andra kurser kan du registrera dig själv utan någon nominering.
Ledningsstöd
Erik, Charlotta och övriga medarbetare på Sahlgrenska akademins avdelning för forskningsstöd arbetar också med att stötta fakultetsledningen och institutionerna, framför allt i forskningsrelaterade frågor och vid utlysningar av forskningsmedel. Avdelningen har ett gott samarbete med både Forsknings-och innovationskontoret (FIK) och Gothia Forum. Gothia Forum har tydlig inriktning mot klinisk forskning och Forsknings-och innovationskontoret ger främst stöd när det gäller europeisk och amerikansk finansiering, medan Sahlgrenska akademins forskningsrådgivare även stöttar fakultetens forskare som söker medel från nationella finansiärer.
– Oavsett vart en forskare vänder sig med en fråga blir hen hänvisad rätt. Sahlgrenska akademins avdelning för forskningsstöd, FIK och Gothia Forum kompletterar varandra, och vi hänvisar alltid till rätt person, också inom de andra organisationerna om det är en bättre matchning. Vi vill se till att alla forskare får bästa möjliga hjälp och att ingen faller mellan stolarna, säger Erik.
Förutom Charlotta och Erik lånar fakultetens avdelning för forskningsstöd just nu in 20 procent av Rosie Perkins tid. Rosie Perkins är en erfaren vetenskaplig redaktör, som stöttar upp i återkopplingen på ansökningar samt medverkar på avdelningens kurser i Grant Writing. Hon har sin huvudsakliga anställning vid Wallenberglaboratoriet, institutionen för medicin.
AVDELNINGEN FÖR FORSKNINGSSTÖD
- Avdelningen för forskningsstöd listar olika finansiärer på Sahlgrenska akademins del av Medarbetarportalen.
- Här kan du se en årsöversikt med de vanligaste återkommande utlysningarna.
- Saknas viktiga finansiärer på listan? Mejla gärna: research.support@sahlgrenska.gu.se
AV: ELIN LINDSTRÖM