COVID-19. Halten av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten fortsätter att sjunka, nu i något snabbare takt. Det visar senaste mätningarna och analyserna från Göteborgs universitet.
Halten sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter neråt, denna gång i snabbare takt än veckan före. De aktuella mätningarna och analyserna bygger på prover tagna under vecka 7, den 14-20 februari.
Nivån är fortsatt hög sett över en tvåårsperiod men ligger inte längre över alla toppnoteringar för de tidigare pandemivågorna ett, två och tre.
– Det fortsätter nedåt, nu ligger vi under några av de tidigare topparna, konstaterar Heléne Norder, adjungerad professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och mikrobiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Fem veckors nedgång
Pandemivåg fyra har pågått sedan mitten av december, sett till den relativa mängden sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg. Efter en rekordhög toppnotering i mitten av januari följde den nedgång som nu pågått i fem veckor.
Förra veckan kunde forskarna konstatera att den nyare undervarianten av omikron, BA.2, dominerade stort över BA.1. Veckans mätningar och analyser har ännu inte kunnat ge svar på relationerna mellan de olika omikrontyperna.
Visar smittspridningen
Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet har pågått i två år, sedan vecka 7 år 2020. De görs i samarbete med kommunägda Gryaab som hanterar avloppsvatten i Göteborg med kranskommuner. Bolaget skickar ett prov per vecka med samlade dagsprover till forskarna.
Forskargruppen rapporterar sina resultat till vårdgivare och smittskydd i Västra Götalandsregionen. Ökad förekomst av coronavirus i avloppsvattnet, och därmed ökad sjukdomsförekomst i samhället, har i olika grad kunnat förutsäga belastningstoppar i vården under pandemin.
Mätningarna och analyserna har blivit viktigare i takt med att den allmänna testningen för covid-19 förändrats. När färre testas säger antalet konstaterade fall allt mindre om hur smittspridningen i samhället ser ut.
AV: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA