Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Emilia Viklund ger ett utandningsprov i instrumentet PExA i samband med att hon själv fått covid. Foto: Agnes Viklund.

Covidsmitta kunde mätas i utandningsprov

22 februari, 2022

NY STUDIE. Det är möjligt att mäta spår av coronaviruset sars-cov-2 i partiklar som andats ut under bara en mycket kort stund. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet. Mätningen gjordes framför allt med ett avancerat forskningsinstrument som utvecklats av samma forskargrupp.

Resultatet är publicerade i tidskriften Influenza and Other Respiratory Viruses. Mätningarna gjordes med forskningsinstrumentet Particles in Exhaled Air (PeXA), som utvecklats på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska, samt med ett mindre handhållet instrument som kallas Breath Explor (BE).

Att smitta sprids med utandningsluften är välkänt, men nu visar forskarna att det räcker med ett fåtal andetag, för att påvisa spår av virus i mikroskopiskt små vätskedroppar från luftvägarna i utandningen, i alla fall tidigt i sjukdomsförloppet vid covid-19.

Emilia Viklund. Foto: Elin Lindström.

– Vi visar att det går att hitta aerosolpartiklar med virus-RNA tidigt i sjukdomsförloppet för covid-19. De partiklar vi detekterar är mycket små, under fem mikrometer i diameter, och vi fångar dem på bara några få andetag, säger Emilia Viklund, doktorand inom arbets- och miljömedicin och försteförfattare till studien.

Påverkan i små luftvägar

Tanken springer förstås snabbt iväg mot möjligheten att ersätta obehagliga pinnprov med smidiga utandningsprov. Det är dock att dra resultaten för långt, menar upphovskvinnan bakom mätinstrumentet PExA, professor Anna-Carin Olin:

Anna-Carin Olin. Foto: Elin Lindström.

– Luftvägsvirus som sars-cov-2 finns sannolikt i störst mängd i näsan och svalg, och det är lättast att ta prover från den slemhinnan för att detektera infektionen, säger Anna-Carin Olin och fortsätter:

– Däremot är metoden att mäta i utandningsluft mycket lovande för att studera hur viruset påverkar de små luftvägarna, och hur denna påverkan förändras under sjukdomsförloppet. Vi arbetar bland annat med studier om postcovid där vi använder metoden.

– Metoder att studera aerosolpartiklar kan vara ett bra komplement till de etablerade metoderna att mäta och övervaka covid-19. Överlag kan man säga att analys av utandningsluft har stor potential för att studera smittspridning och även för studier av virusets lokalisering i luftvägarna, säger Emilia Viklund.

Svårt rekrytera studiepersoner

Idén att försöka mäta virus och tecken på förändringar i de små luftvägarna med hjälp av instrumentet PExA kom redan tidigt under 2020, när pandemin var ett faktum. En utmaning har varit att rekrytera studiepersoner tidigt i sjukdomsförloppet, trots gott samarbete med studiens medförfattare professor Johan Westins forskargrupp (avdelningen för infektionssjukdomar).

I en inledande mindre studie med endast tio personer som genomfördes hösten 2020 var bara ett av proven positivt, vilket forskarna tror beror på att mätningen genomförts för sent i sjukdomsförloppet. I samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som tillät parallell mätning i samband med att anställda tog PCR-prover på sjukhusets tomter, gick det så småningom  att inkludera fler personer, tidigare under insjuknandet. Dessa mätningar genomfördes våren 2021, på sjukvårdspersonal som just lämnat positivt PCR-prov för covid.

Tre olika tekniker användes för att samla in proverna: dels 20 normala andetag, dels en teknik där studiepersonen kort håller andan efter en riktigt djup utandning, och dels en teknik där studiepersonen också fick hosta tre gånger i instrumentet.

Extremt små prov

Forskningen visar föga förvånande att hosta genererade flest antal positiva utandningsprover (8/25), följt av djupandning (3/25) och vanlig andning (2/25), insamlat med PExA instrumentet. Två positiva aerosolprov från vanlig andning genererades även vid insamling med instrumentet Breath Explor, dock från andra individer jämfört PExA-fynden vid vanlig andning.

– Det räckte med omkring 100 miljoner mindre mängd prov i form av aerosolpartiklar jämfört med pinnprov för att detektera virus-RNA vid vanlig andning med PCR-analys, vilket överraskade oss. Även fynden från djupandningsmanövern var oväntat. Vätskedroppar som man andas ut efter djupandning bildas till stor del i de små luftvägarna, där det är känt att viruset kan göra stor skada. Det skulle därför vara spännande att vidare studera fynden i utandningsluften i relation till sjukdomsprogression, säger Anna-Carin Olin.

Fortsatt forskning

Den virusvariant som dominerade när undersökningar genomfördes var alfa, vars infektion ofta nådde längre ned i lungan jämfört med den nu dominerande omikron-varianten. Nya studier pågår som bland annat ska kasta ljus på hur komplementsystemet i små luftvägar aktiveras, om svaret ser annorlunda ut när virus förändras, och även de mer långsiktiga effekterna på små luftvägar vid post-covid.

Emilia Viklund är i grunden biomedicinsk analytiker, med fokus på fysiologiska undersökningar. Studien blir nu en del i hennes avhandling, som hon enligt plan ska försvara i början av sommaren. Även de andra delarbetena handlar om mätning av små partiklar med PExA och andra metoder för lungfunktionsmätningar, men då för rökning och astma.

Titel: Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 can be detected in exhaled aerosol sampled during a few minutes of breathing or coughing.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Arbets- och miljömedicin, Covid-19, institutionen för medicin, Ny studie, PExA (Particles in Exhaled Air), tidskriften Influenza and Other Respiratory Viruses, vetenskaplig publicering

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor