KRÖNIKA. Föregående år summeras nu i både årsrapport och bokslut. På det stora hela ser det mycket bra ut, både när det gäller medarbetarnas arbetsmiljö och fakultetens ekonomi. Det skriver dekan Agneta Holmäng i en krönika.
Låt mig börja med att hälsa er alla varmt välkomna tillbaka till campus! Den fysiska närvaron kommer successivt att öka fram till den sista mars. Jag tror att vi alla ser fram emot detta med stor glädje och att vi känner oss stimulerande av att få arbeta tillsammans med våra kollegor och undervisa våra studenter i verkligheten. Vi drar dock nytta av de positiva erfarenheter som vi har haft av vårt digitala arbete och fortsätter därför att utveckla hybridundervisning och flexibla mötesformer. Detta innebär också ett minskat resande genom fler alternativ att välja mellan för vårt arbete.
Vårt årsbokslut visar att det går bra för fakulteten. Pandemin har visserligen påverkat vår forskning på olika sätt, inte minst de kliniska projekten, men inte våra intäkter. Under förra året ökade de externa forskningsmedlen. En hög genomströmning av studenter inom grundutbildningen innebär ett positivt ekonomiskt resultat vilket gör att vi kan minska det underskott som vi har sedan tidigare år. Vi har dock fortsatt mycket sparade pengar inom forskningen ute på institutionerna, det vill säga ett positivt myndighetskapital, med avsatta medel som verksamheten ännu inte hunnit använda. I en del fall handlar det exempelvis om rekryteringar eller forskning som dragit ut på tiden.
Jag vill här gärna lyfta fram våra arbetsmiljöombud
Vi har även sammanställt ett ”bokslut” för arbetsmiljön som nu ska överlämnas till rektor. Denna årsrapport visar att de flesta av våra medarbetare är nöjda med vårt arbete. Detta är roligt och tillfredsställande då arbetsmiljöfrågorna är mycket viktiga för både våra prefekter, övriga chefer och mig. Tillsammans med vår lokala arbetsmiljökommitté (LAMK) har vi en kontinuerlig dialog med arbetsmiljögrupperna på institutionerna. Jag vill här gärna lyfta fram våra arbetsmiljöombud, som är mycket engagerade, och gör ett stort och betydelsefullt arbete. Jag upplever att allt fler numera vill åta sig detta uppdrag, vilket innebär att arbetet med arbetsmiljön flyter på lättare och blir mer stimulerande och roligt. Fokus för det fortsatta arbetet är lärarna, som upplever en alltmer pressad arbetssituation, men där även studenterna rapporterar om en sämre studiemiljö. En av orsakerna verkar vara en försämrad kommunikation mellan lärare och studenter där säkert pandemin bidragit, men där det även finns andra bakomliggande orsaker.
När det gäller den fysiska studiemiljön har vi gjort insatser för att skapa många nya sittplatser som inbjuder till inläsning och grupparbeten. Även i de nya byggnaderna som planeras och byggs tas hänsyn till studenternas behov. I Natrium diskuteras exempelvis en suterrängvåning med utrymmen för studenter vid både Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten samt ett eventuellt gym.
Undersöker olika alternativ för säker lagring och samordning mellan universitetet och regionen
Vi har länge påtalat för universitetsledningen att våra forskare måste kunna lagra och dela forskningsdata på ett säkert sätt. Vi vill också ha en lösning där vi kan lagra och överföra data med Västra Götalandsregionen, men frågan har hittills visat sig vara svårlöst. Liknande problem finns också för andra lärosäten i Sverige. Inom Sahlgrenska akademin har vi därför nu en arbetsgrupp som undersöker olika alternativ för säker lagring och samordning mellan universitetet och regionen. Det är möjligt att vi får skapa en tillfällig lösning tills det att vi kan åstadkomma en slutlig gemensam och säker forskningsdatabas.
Genom högt valdeltagande ger vi rektor ett gott underlag
Inom kort genomför vår fakultet ett val, där Henrik Hagberg accepterat att bli nominerad att fortsätta som prodekan. Dessa rådgivande val är en viktig del av vår kollegiala tradition, och genom högt valdeltagande ger vi rektor ett gott underlag för att kunna fatta beslut. Oavsett hur du väljer att rösta, vill jag därför uppmana dig att använda din rösträtt. Mejlet med din länk för att rösta fick du måndagen den 21 februari, och du kan ge ditt svar fram till den 4 mars.
Njut av våren och ljuset som nu är på väg!
Agneta Holmäng