COVID-19. Halten av coronavirus i Göteborgs avloppsvatten fortsätter att sjunka. Senaste mätningarna och analyserna från Göteborgs universitet visar också att undervarianten av omikron, BA.2, snabbt kommit att dominera.
Halten sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg fortsätter neråt efter den exceptionella toppnotering som gjordes för fyra veckor sedan. Virusnivån är dock fortfarande högre än vid toppnoteringarna för de tidigare vågorna ett, två och tre.
– Det fortsätter nedåt, men långsamt, konstaterar Heléne Norder, adjungerad professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och mikrobiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Nytt för denna vecka är att hennes team för första gången kunnat analysera halterna av de olika omikrontyperna, även i tidigare prover, och det visar sig att den nyare undervarianten BA.2 dominerat över BA.1 i flera veckor.
BA.2 i stark dominans
– Mina medarbetare har utvecklat och ställt in typningen för omikron BA.1 och BA.2, och det visar att BA.2 verkar ha tagit över och var här tidigare än vi trodde, redan under vecka två, säger Heléne Norder.
Vecka två hade BA.2 en mindre procentandel, och utökade sedan sin andel successivt, för att vecka fyra gå om BA.1. De nu aktuella resultaten, som bygger på prover tagna vecka 6, den 7 till 13 februari, visar på en stark dominans av BA.2 över BA.1.
Forskarna konstaterar också att vinterkräksjukviruset ligger på fortsatt relativt höga nivåer. Däremot har influensa A och B samt RSV legat så lågt den senaste tiden att dessa virus inte längre mäts.
Två år av undersökningar
Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet har pågått i två år, sedan vecka 7 år 2020. De görs i samarbete med kommunägda Gryaab som hanterar avloppsvatten i Göteborg med kranskommuner. Bolaget skickar ett prov per vecka med samlade dagsprover till forskarna.
Forskargruppen rapporterar löpande sina resultat till vårdgivare och smittskydd i Västra Götalandsregionen. Ökad förekomst av coronavirus i avloppsvattnet, och därmed ökad sjukdomsförekomst i samhället, har i olika grad kunnat förutsäga belastningstoppar i vården under pandemin.
Mätningarna och analyserna har blivit viktigare i takt med att den allmänna testningen för covid-19 förändrats. Färre testas och antalet konstaterade fall säger allt mindre om hur smittspridningen i samhället ser ut.
AV: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA