feb
2022
Online
Antalet narkotikarelaterade dödsfall i Sverige är högt och har ökat över tid även om en viss minskning skett de senast tre åren. Framförallt sker dödsfallen genom överdoser av opioder.
I föreläsningen ges en nulägesbild av situationen i Sverige och i Västra Götaland men också en internationell utblick och vad Folkhälsomyndigheten ser som nödvändigt för att förebygga narkotikarelaterade dödsfall.
Varje år dör ungefär 900 personer i Sverige till följd av narkotika- eller läkemedelsförgiftningar, vilket är mycket i jämförelse med övriga Europa. Socialstyrelsen har visat att från perioden 2015 – 2019 är Västra Götaland bland de län i Sverige som är värst drabbat. Det går att förebygga narkotikarelaterade dödsfall och det finns flera utarbetade och evidensbaserade metoder för det. Exempelvis behöver det finnas en god tillgång på läkemedelsassisterad behandling för opioidberoende och för att förhindra överdoser behövs god tillgång till naloxon, ett läkemedel som häver opioidöverdoser. Självklart behöver vi också arbeta förebyggande, att minska antalet personer som börjar använda narkotika.
Föreläsare: Mimmi Eriksson Tinghög, kriminolog, fil.dr. och utredare på Folkhälsomyndigheten. Arbetar på enheten för drogprevention med kunskapsstöd om bland annat förebyggande arbete och narkotikarelaterade dödsfall.
Målgrupper: Verksamhetsutvecklare, chefer och medarbetare i kommuner och regional hälso- och sjukvård, politiker, forskare och idéburna organisationer.
Kontaktperson på CERA och Göteborgs universitet: Katarina Englund, Institutionen för medicin, Göteborgs universitet, katarina.englund@gu.se.