KLINISK FORSKNING. För att säkra framtida forskningsresultat i framkant fortsätter Sahlgrenska Universitetssjukhuset höja lönetrappan för forskande kliniker, så att en kliniker som fortsätter forska nu som mest kan få ett påslag på 19 000 kronor i månaden.
Förutsättningar till docentur, överprofessioner och löneökningar för forskningsmeriterade är några av sjukhusets sätt att få fler att välja en akademisk bana.
– En stark forskningskultur lockar medarbetare att arbeta och stanna kvar på sjukhuset, säger Caterina Finizia, FoUUI-direktör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Att få vara med och skapa värde för patienten väger tungt för alla som arbetar kliniskt.
Forskning omsätts till vård
Sjuksköterska, psykolog, logoped eller läkare – grundprofessionen spelar ingen roll när Sahlgrenska Universitetssjukhuset för ett par år sedan som enda sjukhus i Sverige valde att ge akademiskt välmeriterade medarbetare nya titlar, och därmed mer i lönekuvertet. Nu höjs lönepåslaget ytterligare, från 4 000 kronor till 4 500 kronor i månaden för en disputerad kliniker.
Oavsett titel är fokus på den translationella forskningen, det vill säga forskning där resultaten snabbt kan omsättas till rutinsjukvård, och direkt komma patienter till nytta. Precisionsmedicin är ett exempel. Det kan kortfattat beskrivas som kombinationen av mer detaljrika kartläggningar av olika sjukdomar och de mer skräddarsydda behandlingar det öppnar för.
– Förr fick till exempel de flesta cancerpatienter samma behandling. I dag, med nya tekniker och sätt att karakterisera en cancer, kan vi upptäcka flera olika förändringar, som gör att vi kan välja den mest effektiva behandlingen för varje patient, säger Lars Palmqvist, professor och överläkare på klinisk kemi som forskar på akut myeloisk leukemi.
Omtyckta titlar
Den inslagna banan, med nya titlar och lönepåslag, har visat sig vara ett framgångskoncept. Undersökningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset visar att nio av tio medarbetare som disputerar vill stanna kvar och arbeta kliniskt, nu när det finns möjlighet att få lägga ”över” och ”universitetssjukhusöver” till sin titel och få högre lön. Samtidigt uppger sju av tio ST-läkare på sjukhuset att de vill ägna sig åt forskning framöver.
– Den sjukvård vi har idag beror på den forskning som medarbetarna tidigare genomfört och implementerat i vården så att den blivit tillgänglig för våra patienter, säger Caterina Finizia som själv är professor i öron-näsa-halssjukdomar.
Överfysioterapeut, universitetssjukhusöversjukgymnast eller överbiomedicinsk analytiker är några exempel på de titlar som professionerna kan titulera sig. Tjänstetitlarna har funnits sedan 2017 och finansieras av sjukhuset och de som har dem är sjukhusets medarbetare med akademisk kompetens.
Fakta: Akademiska tjänster
- Lönen höjs med 4 500 kronor för medarbetare som disputerar och 7 500 för de som blir docenter. Den som blir utnämnd till överprofession, som överläkare eller överbarnmorska, får ett lönepåslag med 5 000 kronor. Med prefixet ”universitetssjukhusöver-” tillkommer ytterligare 2 000 kronor.
- FoUUI står för forskning, utveckling, utbildning och innovation. FoUUI driver utveckling av hälso- och sjukvården framåt för och med våra patienter och gör sjukvården till en attraktiv arbetsgivare.
AV: SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET