Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

”Forskare bär stort ansvar att undvika tvivelaktig publicering”

8 februari, 2022

PUBLICERINGSETIK. Akademiliv rapporterar från webinariet om tvivelaktig publicering och det föränderliga publiceringsklimatet som anordnades den 25 januari, av Rådet för forskningsetik i samarbete med Biomedicinska biblioteket.

Se filmen från seminariet (länk till GU Play)

Gustaf Nelhans, Eva Hessman och Linda Hammarbäck.

Webinariet ingick i serien ”Forskningsetik i akademin – öppet fakultetsmöte”. Talare var Gustaf Nelhans, forskare och lektor inom biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, samt bibliotekarierna Eva Hessman och Linda Hammarbäck.

Vetenskaplig publicering är en bransch där förlag kan tjäna mycket pengar, vilket lockar många aktörer. En del är mindre seriösa, med bristfällig eller obefintlig peer-review.

Olika finansieringsmodeller

Publicering kan finansieras på olika sätt, med prenumerationsavgifter eller APC (Article Processing Charges). Finansieringsmodellen APC innebär att forskare betalar en publiceringsavgift för att artikeln ska bli öppet tillgänglig.

2014 publicerades denna vetenskapliga artikel som som gjorde det tydligt att tidskriften var oseriös. Artikelns titel var ’Get me off your fucking mailing list’ och denna fras upprepades i hela manuskriptet.

Under senare tid har dock Läs- och skrivavtal, så kallade transformativa avtal, blivit den dominerande finansieringsmodellen. Idag har de flesta större förlagen som Elsevier, Wiley och Springer Nature avtal med bibliotekskonsortiet Bibsam. Det innebär att publiceringar med svenska corresponding authors bekostas centralt för publicering med dessa förlag. Några förlag som inte tecknat avtal, samt ett antal titlar som förlagen valt att inte erbjuda i de centrala avtalen, bekostas dock fortfarande med APC-avgifter. Därtill finns det många andra former av finansiering av öppen tillgång där kostnaderna tas på andra sätt, till exempel av forskningsfinansiärer, eller ”rika bibliotek”, societies själva, samt modeller för parallellpublicering (så kallad Grön öppen tillgång).

Bedöms från fall till fall

Forskare kontaktas med jämna mellanrum av tidskrifter som vill ta betalt för att publicera artiklar öppet tillgängligt, men vars vetenskapliga kvalitet kan vara mycket låg. Det existerande publiceringsklimatet kan medföra stress för forskare, som gör det frestande att acceptera publiceringserbjudanden från mer oseriösa tidskrifter.

Det finns alltid risk att artiklar publiceras i oseriösa tidskrifter. Ofta måste forskaren själv göra ett mindre detektivarbete för att kunna en bedöma tidskriftens kvalitet. Publiceringslandskapet förändras ständigt och det är svårt att skapa transparanta kriterier för vad som är seriöst. Det medför att det inte finns några tillförlitliga svartlistor, som tydligt listar de oseriösa tidskrifterna. Det finns dock ett fåtal listor, exempelvis Norska listan och Directory of Open Access Journals (DOAJ), som kan ge en fingervisning om en tidskrift är seriös.

Tänk, kontrollera, skicka in

Brevet där tidskriften International Journal of Intelligent Information Systems erbjuder publicering av Gustaf Nelhans artikel. [Klicka för att se en större bild]

Som exempel visade Gustaf Nelhans ett brev han själv fått från en tidskrift med namnet International Journal of Intelligent Information Systems, som vile publicera hans artikel för 770 dollar i APC-avgift. Han blev samtidigt tillfrågad om han ville ingå i tidskriftens redaktionsråd. I det här fallet gav ett besök på tidskriftens webbplats användbar information: sidan såg gammal ut och viktiga uppgifter, exempelvis om vem som var editor in chief, saknades.

– En varningsklocka är förstås om tidskriftens kommunicerar med dålig stavning och grammatik. Ofta utlovar de också en väldigt snabb process för peer-review, kanske bara två veckor, sade Gustaf Nelhans.

Under den sista halvan av seminariet gav bibliotekarierna Eva Hessman och Linda Hammarbäck mer handfasta råd om hur du som forskare oseriösa tidskrifter. Råden kan sammanfattas ”tänk – kontrollera – skicka in” (’think – check – submit’). Forskare vid Göteborgs universitet kan får stöd i publiceringsfrågor av Universitetsbiblioteket genom att kontakta forskarservice@ub.gu.se.

Inga lamm

De oseriösa tidskrifterna kallas ofta rovdjurstidskrifter eller ’predatory journals’, men Gustaf Nelhans föredrar istället att tala om tvivelaktig publicering. Begreppet rovdjurstidskrifter signalerar att allt ansvar läggs på tidskrifterna, vilket han tycker är fel:

– När vi beskriver dem som predatory journals ser vi dem som rovdjur och vi forskare blir oskyldiga lamm, men vi måste ta ansvar för vilken typ av publicering vi ger oss in i. Vi har också ett stort ansvar för våra doktorander, där vi som handledare måste se till att våra doktorander aldrig råkar ut för publicering i oseriösa tidskrifter, sade Gustaf Nelhans under seminariet och fortsatte:

– Jag har sett exempel på doktorander som skickat in till tidskrifter där de försent blivit varse om att tidskriften inte är seriös. Då kan doktoranden behöva betala till tidskriften för att få tillbaka sitt manuskript och kunna skicka det till en riktig tidskrift.

Mindre vanligt på äldre lärosäten

Klicka för att se en större bild.

Tillsammans med Theo Bodin på Karolinska Institutet publicerade Gustaf Nelhans 2020 en artikel om publiceringar av forskare vid svenska lärosäten i tveksamma tidskrifter under perioden 2012-2017. De identifierade 1743 artiklar som publicerats i sådana tidskrifter under perioden, vilket med en fallande trend motsvarade mellan 0,9 och 0,5 procent av den årliga mängden vetenskapliga artiklar som publicerades av forskare vid svenska lärosäten.

Skillnaden mellan olika lärosäten var stor. Forskare vid yngre lärosäten tenderade att publicera en större andel av sin forskning i de tvivelaktiga tidskrifterna än forskare vid de stora och breda, respektive fackinriktade universiteten, något som kan bero på en mindre etablerad publiceringskultur eller svagare stödstruktur vid lärosätena. En relaterad orsak är lärosätenas ämnesmässiga inriktning med större andel professionsinriktad forskning som relativt nyligen förvetenskapligats på högskolor och nya universitet. Under perioden sjönk andelen artiklar som publicerades i tvivelaktiga tidskrifter.

Gustaf Nelhans och hans kollega gjorde också en sammanställning av vilka ord som tidskrifterna använde i sina titlar. Vanligt förekommande var forskningsområden inom ingenjörsvetenskaper, management och utbildningsvetenskap. Många tidskrifter är också aktiva inom hälsovetenskapliga fält samt bioteknologi.

Citeras sällan

Publiceringar i tvivelaktiga tidskrifter verkar dock ha liten inverkan på det vetenskapliga samhället, sett till hur sällan de citeras i andra publiceringar. Ett preprint från 2019 (How Frequently are Articles in Predatory Open Access Journals Cited, Björk et al.) https://arxiv.org/abs/1912.10228  gick  igenom 250 slumpmässigt utvalda artiklar från sådana tidskrifter, med resultatet att 60 procent av dem inte citerats alls.

– Det är en mycket liten andel av dessa artiklar som fått någon substantiell mängd med referenser. Huruvida vi forskare faktiskt känner igen en publicering i en tvivelaktig tidskrift är en fråga som väl värd att hålla öppen för diskussion, sade Gustaf Nelhans.

För artiklar som genomgått peer-review före publicering under samma period var det endast 9 procent som inte fått en enda citering.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Biomedicinska biblioteket, Högskolan i Borås, Oseriösa tidskrifter, publiceringsetik, Rådet för forskningsetik (FER), Universitetsbiblioteket, webinarium

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor