Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Helle Wijk och Eva Jakobsson Ung. Foto: Anna Rehnberg.

Vetenskaplig studie av musik som intervention på äldreboenden

8 februari, 2022

NY STUDIE. Musik har genom tiderna varit viktigt för människan genom sin förmåga att väcka känslor, minnen och gemenskap. Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet att musikupplevelser har en direkt koppling till hälsa och välbefinnande för äldre personer, deras anhöriga och personal som vårdar.

Studien gjordes i samband med projektet Digitala kulturmöten där konserter med efterföljande intervjuer gjordes vid elva äldreboenden i Sydsverige. Konserterna genomfördes både live och digitalt och både vårdtagare, närstående och vårdpersonal deltog i intervjuerna.

Forskarna ville studera betydelsen av tillgång till kultur för  välbefinnande och existentiell hälsa  Projektet leddes av Helle Wijk och Eva Jakobsson-Ung, båda professorer vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Med i forskarteamet var även specialistsjuksköterskestudenterna Merita Fetahu Neziraj och Åsa Nilsson som analyserade intervjuerna och identifierade studiens huvudsakliga teman i samarbete med forskarna.

Kvalitativ studie

Jonas Åkerlund spelade för de äldre på fem äldreboenden i Region Syd, som ett led i det forskningsprojekt Helle och Eva leder.

Tidigare forskning har visat att många äldre och deras närstående drabbas av existentiell ensamhet, till exempel på grund av brist på djupare samvaro och att minskad upplevelse av att känna sig betydelsefull för någon annan.

– Det som de vetenskapliga studierna strävade efter var att undersöka om det kan finnas ett samband mellan kultur och hälsa. Kultur kan förstås vara oerhört många saker, där musik var det som  undersöktes i detta projekt. Det vi lär oss här kan komplettera tidigare studier avseende exempel konstens betydelse för välbefinnande och kognition, säger Helle Wijk, professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

Forskning kring kultur och hälsa är många gånger inriktad på mätbara resultat i form av medicinska eller funktionsmässiga parametrar såsom minskad smärta och bättre sömn. I den här studien är det i stället fokus på det existentiella, känslomässiga och själsliga – det som kulturen många gånger är bra på att stimulera.

Frågor om minnen och känslor

Efter konserterna  följde  gruppintervjuer med vårdtagare, vårdgivare och närstående. Intervjuerna hade karaktären av samtal mellan de äldre personerna, deras närstående och den äldres kontaktperson under ledning av forskarna. Under samtalen berördes frågor om hur deltagarna upplevde konserten och vilka känslor musiken väckte.

Den tematiska analysen av intervjuerna visade att kultur väcker minnen, känslor och fascination. Den möjliggör gemenskap och interaktion samt ger upplevelser av inre harmoni och livskraft.

Alla har rätt till kultur även de som inte kan ta sig till kulturinstitutioner själva. Då kan kultur via digitala kanaler vara en lösning. I det aktuella projektet har man valt att kombinera live med digitalt. Det fysiska mötet mellan kulturutövare och publik kan inte ersättas av enbart digitalt kulturutbud. Foto från 2019 av Anna Rehnberg.

– Vi var intresserade av dynamiken som kan bli i en grupp. Ganska snabbt kom vi in på djupa frågor kring minnen som musiken väckte, hur musiken kändes i kroppen, om personen blev berörd eller inte samt om minnena som väcks var vemodiga eller glädjefyllda. Vi pratade om ifall konserten stannade i nuet eller om känslan kunde hänga kvar och om musiken blev en delad upplevelse som öppnade upp för diskussion. Vi fick väldigt mycket kunskap kring dessa värden, berättar professor Helle Wijk.

Musik bidrar till välbefinnande

Sammantaget visar resultaten från den här studien att både förinspelade konserter och konserter genom levande besök hade en positiv betydelse för såväl de äldre personerna, deras närstående och vårdpersonalen. Vidare visar resultaten att musik kan påverka vårdatmosfären på äldreboenden och bidra till ett ökat välbefinnande hos alla som vistas där: musikens helande kraft kan ha en positiv inverkan på personers upplevda fysiska och mentala hälsotillstånd.

Musik kan upplevas på ett lugnande, meditativt, symboliskt och andligt sätt. Studien visar även att delade musikupplevelser är avgörande för deltagarnas känsla av tillhörighet.

Stärker existentiell hälsa

Resultaten bidrar till att identifiera vad som kan underlätta för äldre personer för att bevara och stärka sin existentiella hälsa. Det var tydligt hur musiken kunde hjälpa äldre att komma i kontakt med minnen vilket skänkte dem stor glädje och tillfredsställelse.

Ett annat fynd är att den äldre människans identitet som person stärktes i samtalen genom att de berättade om de minnen som musiken väckte, historier som många gånger väckte stor förvåning och uppskattning.

– Det kom fram många djupare tankar om musikens betydelse och påverkan på hälsa och välbefinnande. Musiken ger mycket glädje och personal har sagt att det märks på de äldre i flera timmar efteråt, att musiken kan sitta i resten av dagen, säger professor Eva Jakobsson Ung.

Dubbelt syfte med projektet – forskning och metoder för ökad tillgänglighet

Projektet gjordes på initiativ av Betaniastiftelsen med huvudsyfte att ta reda på mer om sambanden mellan konserter och existentiell hälsa, och därigenom stödja kulturaktörer i att producera för publik inom vård och omsorg. Övriga samarbetspartners var Musik i Syd och Göteborgs symfoniker.

Titel: Exploring the use of music as an intervention for older people living in nursing homes; tidskriften Nursing Older People; doi: 10.7748/nop.2021.e1361

 

AV: LOVISA AIJMER
FOTO: ANNA REHNBERG (2019)

Filmer

Följande två filmer handlar om projektet Digitala kulturmöten: Innebörder av digital kulturtillgång i vård och omsorg 

  • Film 12.30 min
  • Film 3:30 min

Länkar

  • Studien i sin helhet
  • Populärvetenskaplig artikel 
  • Betaniastiftelsen
  • Musik i Syd 
  • Göteborgs symfoniker 

Av: Elin Lindström
Taggat med: äldreboende, äldreforskning, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, kultur och hälsa, kvalitativ forskning, omvårdnadsforskning, vårdvetenskap

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor