NY STUDIE. Musik har genom tiderna varit viktigt för människan genom sin förmåga att väcka känslor, minnen och gemenskap. Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet att musikupplevelser har en direkt koppling till hälsa och välbefinnande för äldre personer, deras anhöriga och personal som vårdar.
Studien gjordes i samband med projektet Digitala kulturmöten där konserter med efterföljande intervjuer gjordes vid elva äldreboenden i Sydsverige. Konserterna genomfördes både live och digitalt och både vårdtagare, närstående och vårdpersonal deltog i intervjuerna.
Forskarna ville studera betydelsen av tillgång till kultur för välbefinnande och existentiell hälsa Projektet leddes av Helle Wijk och Eva Jakobsson-Ung, båda professorer vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Med i forskarteamet var även specialistsjuksköterskestudenterna Merita Fetahu Neziraj och Åsa Nilsson som analyserade intervjuerna och identifierade studiens huvudsakliga teman i samarbete med forskarna.
Kvalitativ studie
Tidigare forskning har visat att många äldre och deras närstående drabbas av existentiell ensamhet, till exempel på grund av brist på djupare samvaro och att minskad upplevelse av att känna sig betydelsefull för någon annan.
– Det som de vetenskapliga studierna strävade efter var att undersöka om det kan finnas ett samband mellan kultur och hälsa. Kultur kan förstås vara oerhört många saker, där musik var det som undersöktes i detta projekt. Det vi lär oss här kan komplettera tidigare studier avseende exempel konstens betydelse för välbefinnande och kognition, säger Helle Wijk, professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.
Forskning kring kultur och hälsa är många gånger inriktad på mätbara resultat i form av medicinska eller funktionsmässiga parametrar såsom minskad smärta och bättre sömn. I den här studien är det i stället fokus på det existentiella, känslomässiga och själsliga – det som kulturen många gånger är bra på att stimulera.
Frågor om minnen och känslor
Efter konserterna följde gruppintervjuer med vårdtagare, vårdgivare och närstående. Intervjuerna hade karaktären av samtal mellan de äldre personerna, deras närstående och den äldres kontaktperson under ledning av forskarna. Under samtalen berördes frågor om hur deltagarna upplevde konserten och vilka känslor musiken väckte.
Den tematiska analysen av intervjuerna visade att kultur väcker minnen, känslor och fascination. Den möjliggör gemenskap och interaktion samt ger upplevelser av inre harmoni och livskraft.
– Vi var intresserade av dynamiken som kan bli i en grupp. Ganska snabbt kom vi in på djupa frågor kring minnen som musiken väckte, hur musiken kändes i kroppen, om personen blev berörd eller inte samt om minnena som väcks var vemodiga eller glädjefyllda. Vi pratade om ifall konserten stannade i nuet eller om känslan kunde hänga kvar och om musiken blev en delad upplevelse som öppnade upp för diskussion. Vi fick väldigt mycket kunskap kring dessa värden, berättar professor Helle Wijk.
Musik bidrar till välbefinnande
Sammantaget visar resultaten från den här studien att både förinspelade konserter och konserter genom levande besök hade en positiv betydelse för såväl de äldre personerna, deras närstående och vårdpersonalen. Vidare visar resultaten att musik kan påverka vårdatmosfären på äldreboenden och bidra till ett ökat välbefinnande hos alla som vistas där: musikens helande kraft kan ha en positiv inverkan på personers upplevda fysiska och mentala hälsotillstånd.
Musik kan upplevas på ett lugnande, meditativt, symboliskt och andligt sätt. Studien visar även att delade musikupplevelser är avgörande för deltagarnas känsla av tillhörighet.
Stärker existentiell hälsa
Resultaten bidrar till att identifiera vad som kan underlätta för äldre personer för att bevara och stärka sin existentiella hälsa. Det var tydligt hur musiken kunde hjälpa äldre att komma i kontakt med minnen vilket skänkte dem stor glädje och tillfredsställelse.
Ett annat fynd är att den äldre människans identitet som person stärktes i samtalen genom att de berättade om de minnen som musiken väckte, historier som många gånger väckte stor förvåning och uppskattning.
– Det kom fram många djupare tankar om musikens betydelse och påverkan på hälsa och välbefinnande. Musiken ger mycket glädje och personal har sagt att det märks på de äldre i flera timmar efteråt, att musiken kan sitta i resten av dagen, säger professor Eva Jakobsson Ung.
Dubbelt syfte med projektet – forskning och metoder för ökad tillgänglighet
Projektet gjordes på initiativ av Betaniastiftelsen med huvudsyfte att ta reda på mer om sambanden mellan konserter och existentiell hälsa, och därigenom stödja kulturaktörer i att producera för publik inom vård och omsorg. Övriga samarbetspartners var Musik i Syd och Göteborgs symfoniker.
Titel: Exploring the use of music as an intervention for older people living in nursing homes; tidskriften Nursing Older People; doi: 10.7748/nop.2021.e1361
AV: LOVISA AIJMER
FOTO: ANNA REHNBERG (2019)
Filmer
Följande två filmer handlar om projektet Digitala kulturmöten: Innebörder av digital kulturtillgång i vård och omsorg