Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
På Gothia Forum kan du få högkvalitativ hjälp till en låg kostnad. (Bild: Getty Images.)

Gothia Forum kan hjälpa dig med din kliniska studie – kostnadsfritt eller till självkostnadspris

24 januari, 2022

FORSKNINGSSTÖD. Om du har en klinisk studie på gång är det ett bra tips att vända dig till Gothia Forum. Alla forskare inom Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan få hjälp, med allt från komplicerade etikprövningsansökningar till kontroller av kliniska data (monitorering). Hjälpen är aldrig dyrare än självkostnadspris, och en del stöd kan du få kostnadsfritt.

Efter nästan fem år som verksamhetschef för Gothia Forum väljer nu Alessio Degl’innocenti att gå vidare till nytt uppdrag. Just nu söks hans efterträdare till posten.

Alessio Degl’innocenti konstaterar att det varit en otrolig lärorik tid för honom, och att Gothia Forum på flera sätt växt och utvecklats under perioden:

Alessio Degl’innocenti

– En viktig utveckling är införandet av REDCap, som är ett IT-system som underlättar för forskare när de samlar data. REDCap innebär att forskningskvaliteten ökar samtidigt som det blir billigare för forskaren. Det var en stor process när vi införde systemet, och vi har nu två IT-experter som hjälper till när forskare stöter på problem, säger han.

Sedan några år tillbaka erbjuder Gothia Forum också expertfunktioner inom precisionsmedicin, genom ATMP Center på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Nekar ingen

Gothia Forum har omkring 60 medarbetare som alla är experter inom olika forskningsområden. Flera av dem är disputerade, och deras expertområde varierar. Här kan du få högkvalitativ hjälp till en låg kostnad. Vissa tjänster är kostnadsfria för forskaren, exempelvis jurist och grants office (hjälp med att söka forskningsmedel), och för viss övrig hjälp betalar du ett självkostnadspris (till exempel projektledarskap).

– Alla är välkomna att höra av sig som planerar eller har en klinisk studie igång och som behöver vår hjälp, även om man ibland kan få vänta något. Vi är som ett dragspel som projektanställer fler medarbetare när det behövs för att möta behoven, berättar Alessio Degl’innocenti.

Stöttar hela vägen

Gothia Forums experter kan hjälpa dig under hela din kliniska studie, genom enstaka insatser eller med projektledning genom hela processen. Tjänsterna omfattar bland annat hjälp med ansökningar till Etikprövningsmyndigheten och Läkemedelsverket, datahantering, dokumentation, medicinsk rådgivning för translationella studier och stöd för registerstudier. Gothia Forum kan också stötta under rekrytering av patienter eller forskningspersoner till din studie, och hjälpa till med registrering av studier i ClinicalTrials.gov.

Ett annat område för Gothia Forums medarbetare är monitorering, det vill säga granskning av att protokoll, lagar och regler följs och att data i studien registreras korrekt. Om det rör sig om en medicinteknisk- eller läkemedelsstudie är det ett lagkrav att monitorering ska genomföras, i andra fall är det frivilligt.

– Vi har flera monitorer anställda. Ibland kan vi monitorera digitalt men i de flesta fall behöver vi åka ut till kliniken och på plats granska studiedokumentationen, säger Alessio Degl’innocenti.

Forskare inom rättspsykiatri

Alessio Degl’innocenti är legitimerad psykolog med en master i ledarskap från Handelshögskolan. Han har erfarenhet av både läkemedelsindustrin och av ledarskap, och blir nu regionområdeschef för Västra Götalandsregionens verksamhet inom sjukhusapoteken och hjälpmedel. Han är docent, och värnar sin anknytning till Sahlgrenska akademin, där hans tjänst som adjungerad universitetslektor ger honom möjlighet att bedriva forskning inom rättspsykiatri. Han har bland annat medverkat i publikationer om fysisk aktivitet inom rättspsykiatrisk vård, hållbar personcentrerad vård inom rättspsykiatrin och registerforskning.

MER OM GOTHIA FORUM:

  • Gothia Forum etablerades 2009. Dess uppdrag är att stärka klinisk forskning i Västra Götaland och fungerar som en mötesplats och resurs för forskare så väl som små och stora företag. Läs mer på gothiaforum.com.
  • Gothia Forum är även regional nod för västra samverkansregionen inom Kliniska Studier Sverige, som är ett samarbete mellan Sveriges samverkansregioner med stöd av Vetenskapsrådet.  Läs mer på kliniskastudier.se.
  • Gothia Forum finansieras delvis genom intäkter från företag som använder tjänsterna, interna användare samt medel från Regionutvecklingsnämnden, Hälso- och sjukvårdsstyrelsen samt olika fonder.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskningens förutsättningar, Gothia Forum, Klinisk forskning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor