UTBILDING. För första gången sedan pandemin bröt ut genomfördes i torsdags en fysisk posterutställning av läkarprogrammets examensarbeten, men minglet runt postrarna fick utebli. Studenterna kallades istället i små grupper, utspridda under dagen enligt ett bestämt schema, till konferenscentrum Wallenberg för att presentera sina arbeten.
Arrangemanget pågick under hela torsdagen för att säkerställa att det kunde genomföras på ett corona-säkert vis. Det hundratal postrar som sattes upp i foajén sammanfattade studentprojekt inom en rad olika områden. Flera projekt gav olika perspektiv på pandemin och infektionen covid-19. Andra ämnen som projekten fokuserade på var exempelvis förlossningsläkares syn på hemförlossningar, samvariationen mellan psykisk ohälsa och långvarig smärta, den ovanliga diagnosen Prader-Willis syndrom, samt klardrömmar, det vill säga drömmar där man är medveten om att man drömmer.
En internationaliseringsmöjlighet
Examensarbetet är vanligtvis en god möjlighet för läkarstudenter att få erfarenhet av hälsa och vård i andra länder. Och även om studenter tråkigt nog inte kunnat resa utomlands för att samla in egen data, var det ändå flera som gjorde exjobb inom området global hälsa.
– I något fall har handledaren redan samlat in data som studenten kunnat arbeta med. Data kan också ha kommit från större internationella register som exempelvis WHO ansvarar för. En annan möjlighet har varit samarbeten med forskare som befunnit sig på plats och kunnat samla in den data som arbetet behövt, säger Delér Shakely, som är den kursledare som ansvarar för examensarbetena inom global hälsa.
Starkt intresse för global hälsa
Delér Shakely läste själv till läkare i Göteborg och doktorerade inom malaria på KI. Sedan flera år är han nu tillbaka i Göteborg. Han är ansvarig för kursen ”introduktion till global hälsa” och aktiv forskare inom global folkhälsa på institutionen för medicin. Han ser att det finns ett starkt intresse för global hälsa bland läkarstudenterna.
– Den valbara kursen inom global hälsa uppskattas mycket av det tjugotal studenter som brukar ta den varje år. På det nya läkarprogrammet ges kursen i global hälsa under en veckas tid, men eftersom det är ett brett och komplicerat ämnen hoppas vi kunna få mer utrymme för kursen, säger Delér Shakely, som är specialist inom internmedicin och just nu genomför sin sub-specialisering inom gastroenterolgi på Kungälvs sjukhus
Priser för bästa poster
Under morgonen vandrade lärare ur kursledningen för examensarbetena runt och bedömde postrarna. Senare på eftermiddagen delades tre priser för bästa poster ut, finansierade av Göteborgs Läkarsällskap (GLS).
- Läkaresällskapets pris gick denna gång till Sofia Farhadian, vars examensarbete handlade om effekten av behandling med tillväxthormon på benmassa och frakturer vid Turners syndrom i en långtidsuppföljning på 25 år.
- Kursledarnas pris gavs till Amanda Blomsten, som studerat utfallet för patienter med kronisk förstoppning efter behandling med läkemedel eller kirurgi.
- Priset inom global hälsa gick till Amanda Carlsson, vars examensarbete handlade om undernäring bland kvinnor och barn i Nepal.
Pristagarna fick 2000 kronor vardera samt middagsbiljetter till tre av GLS onsdagsmöten.
Priserna delades ut av Ann Stokland, som nyligen tagit över som ordförande för Göteborgs Läkaresällskap, under ett digitalt seminarium i Zoom.
– Att gynna utbildning och fortbildning är inskrivet i sällskapets stadgar, och ligger väl i linje med GLS syfte, kommenterar Kjell Torén, som är sekreterare i Göteborgs Läkaresällskap och professor i arbets- och miljömedicin.
AV: ELIN LINDSTRÖM