COVID-19. Regeringen har meddelat nya åtgärder för lärosätena för att bromsa smittspridningen av covid-19. Undervisning och examination kan ske på campus om riskreducerande åtgärder vidtas. Distansundervisningen kommer att öka för att glesa ut på campus, men är ingen heltidsåtgärd.
Gunnar Tobin, vicedekan för utbildningsfrågor vid Sahlgrenska akademin, konstaterar att kärnverksamheten fortfarande ska ske på plats, men att distansundervisning ska användas som ett komplement för att vid behov undvika trängsel.
– Vi har nog alla upplevt att balansgången mellan smittskyddsåtgärder, bibehållen undervisnings- och examinationskvalitet samt en god arbets- och studiemiljö har varit besvärlig. Jag har märkt att det finns en allt mer uttalad otålighet vad gäller det senare och vi var väl många som hoppades att vi skulle ha närmat oss en normal situation nu på det nya året. Men tyvärr har det ju skett en explosionsartad smittspridning, kommenterar Gunnar Tobin.
Han konstaterar att även de nya direktiven fokuserar på att kärnverksamheten ska ske på plats:
– Distansundervisning är inte en heltidslösning, utan ett medel för att glesa ut. Vad vi däremot ska göra är att öka möjligheterna att tentera, det vill säga ge fler tentor. Jag vet att man i verksamheten har varit olika drastisk i vad gäller att glesa ut. Men med de klarläggande som kommer från rektor och från fakulteten hoppas jag att vi kan få en större samsyn.
Rektorsbeslut från 12 januari
På grund av omikron-variantens stora smittsamhet har regeringen meddelat lärosätena nya åtgärder för att hejda spridningen. Rektor Eva Wiberg har idag, 11 januari 2022, fattat beslut i enlighet med regeringens besked. Detta gäller från och med den 12 januari.
Undervisning och examination
- Undervisning kan ske på plats om riskreducerande åtgärder vidtas. Större föreläsningar som inte genomförs på distans kan ges vid flera tillfällen.
- Distansundervisning kan användas som ett verktyg för att glesa ut på campus om undervisningens kvalitet kan bibehållas, men ska inte gälla som en heltidsåtgärd.
- Där det är möjligt och lämpligt kan utbildningsansvarig erbjuda hybridundervisning för att underlätta för studenter med symtom.
Examination och andra obligatoriska moment
- Examinationer och andra obligatoriska moment kan genomförs på plats om riskreducerande åtgärder vidtas.
- Examinationer och obligatoriska moment kan, om möjligt och lämpligt, genomföras vid flera tillfällen som en åtgärd för att få ner antalet personer i en samling. Institutionerna uppmanas att, där det är möjligt och lämpligt, lägga in extra tillfällen för omtentamen.
- I skrivsalarna ska särskilda riskreducerande åtgärder vidtas. Studenter ska hålla avstånd i skrivsalarna samt på väg in och ut.
Disputationer
- Disputationer kan ske på plats med lämpliga riskreducerande åtgärder.
Tillfälligt hemarbete
- Alla som kan ska arbeta hemma så länge regeringens uppdrag till myndigheter om tillfälligt hemarbete kvarstår. Berörd chef avgör utifrån verksamhetens behov och förutsättningar vilka medarbetare som ska vara på arbetsplatsen.
Större personalsammankomster
- Utgångspunkten är att större personalsammankomster, möten och likande ska vara digitala och inte på plats.
Riskbedömningar
- Riskbedömningar gjorda för undervisning, examination och arbete på plats ska uppdateras.
Allmänna sammankomster
- Allmänna sammankomster ska endast genomföras så länge smittskyddsåtgärder kan vidtas enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer och med de antalsbegränsningar som Folkhälsomyndigheten angivit.
Vaccination
- Universitetet uppmanar medarbetare och studenter att ta emot de erbjudanden om vaccination de får. För medarbetare är det möjligt att vaccinera sig på arbetstid.
Håll avstånd, stanna hemma vid symtom
- Det är viktigt att alla tar sitt personliga ansvar för att hejda smittspridningen. Studenter och medarbetare ska stanna hemma vid symtom. Universitetet uppmanar anställda och studenter att undvika trängsel. Detta gäller alla, men särskilt ovaccinerade.
Läs mer
- Folkhälsomyndigheten: Information till anordnare av utbildning för vuxna
- Regeringen: Aktuella åtgärder inom högskoleområdet
- Medarbetarportalen: Riskbedömningsmall för smittrisk vid undervisning och sammankomster