INNOVATION. Tveka inte att kontakta universitetets innovationsrådgivare om du fått en bra idé som du tror kan få en tillämpning. Stödet är gratis och det finns utvecklingsmedel du kan söka. Tillsammans med Bo Söderpalm har Andrea de Bejczy fått mycket stöd i processen att starta sitt företag som utvecklar en ny behandling för alkoholberoende.
I nästa Sahlgrenska Academy Science Seminar, torsdag 16 december klockan 15, kommer Andrea de Bejczy att berätta mer om vägen från forskning till företag. Hon är senior forskare på institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och medical advisor inom det egna företaget.
Förutsättning för nytt läkemedel
Det läkemedelsföretag som Andrea de Bejczy startat tillsammans med Bo Söderpalm heter Sobrera Pharma AB. Företaget utvecklar en ny behandling för alkoholberoende, baserat på forskning genomförd i forskargruppen. Forskarna driver en prövarinitierad universitetsstudie, och om den faller ut positivt har behandlingen möjlighet att nå ut till patienter via vidareutveckling av den patenterade läkemedelskandidaten SO-001 inom företaget.
Nytt och superintressant
Att starta företag upplever Andrea de Bejczy som något av det roligaste hon gjort, och det hade inte varit möjligt utan stödet från Forsknings- och innovationskontoret.
– Allting är nytt och superintressant. Styrelsen som nu leder företaget består av oerhört kunniga och drivna människor. Vi har bland annat fått lära oss skriva den dokumentation som krävs av myndigheter. Det krävs också att jag hela tiden tänker efter vilken hatt det är jag har på mig, universitetets eller företagets, säger Andrea.
Ta tidig hjälp från FIK
Forsknings- och innovationskontoret (FIK) stödjer alla inom Göteborgs universitet som vill nyttiggöra sina forskningsresultat. Innovationsrådgivarna hjälper till att utreda äganderätten till din idé, och ger bland annat stöd vid patentanalys och marknadsanalys. Vid Sahlgrenska akademin är många projekt komplicerade, eftersom de ofta omfattar både nationella och internationella samarbetspartners.
– Vi tar inga andelar, det kostar inget att anlita oss och du får gärna kontakta oss angående flera olika idéer. Det finns dessutom möjlighet att söka utvecklingsmedel från universitetet, säger Ann Lindgård, som är en av tre innovationsrådgivare som arbetar riktat mot Sahlgrenska akademin på Forsknings- och innovationskontoret (FIK).
Förutsättningar för patent
Innovationsrådgivarna hjälper dig att undvika fallgropar som senare kan hindra dig att utveckla din idé. Kontakta dem tidigt, redan när du fått en bra idé som kanske skulle kunna nyttiggöras.
– Om du ska kunna få patent på en idé får den inte vara beskriven tidigare. Det ställer krav på hur du kommunicerar forskningsresultat och idéer. Detta är svårbedömt och det är därför det är viktigt att kontakta FIK för hjälp med det, säger Ann Lindgård.
Kontakten med FIK var helt avgörande för att Andrea De Bejczys och Bo Söderpalms resultat skulle mynna ut i företaget.
– Vi hade inte kunnat göra detta själva. Från FIK har vi fått stöd steg för steg genom hela processen, och utan Ann hade vi inte vetat hur vi skulle göra. Hon uppmuntrade oss genom att verkligen tro på vår idé, säger Andrea.
- Forsknings- och innovationskontoret (FIK) består av tre delar: innovationsrådgivare, forskningsfinansieringsrådgivare och jurister. Hjälpen från FIK är alltid gratis för medarbetare inom Göteborgs universitet.
- Sahlgrenska akademins innovationsrådgivare är Gia Kourouklidou, Ann Lindgård och Tina Verolin.
- Läs mer om innovationsrådgivning på FIK på Medarbetarportalen.
AV: ELIN LINDSTRÖM