JULHÄLSNING. 2021 har på många sätt varit framgångsrikt för Sahlgrenska akademin, även om pandemin varit fortsatt märkbar även detta år. Agneta Holmäng och prodekan Henrik Hagberg vill framföra en hälsning till alla medarbetare och studenter inför julledigheten.
Vi vill önska er alla en riktigt god jul, och samtidigt tacka er för ert stora och värdefulla arbete under året. Även denna jul präglas av pandemin, men de nuvarande nationella rekommendationerna verkar inte påverka vår verksamhet vid universitet i någon högre utsträckning. Det är dock viktigt att komma i håg att vi alla har ett gemensamt ansvar att agera så att smittspridningen begränsas. Vi hoppas och tror att det snart ljusnar, men det krävs att vi kämpar på lite till.
Ett kvitto på vår höga utbildningskvalitet
Det är ett mycket bra år vi nu lägger bakom oss. Sammanhållningen inom fakulteten har stärkts av de utmaningar vi gemensamt behövt ta oss an, både inom undervisning och inom forskning. Vi vill gärna lyfta fram de tre medarbetare som i år utsetts till excellenta lärare: Björn Eliasson, Margret Lepp och Monica Pettersson. Sahlgrenska akademin har nu hela 19 lärare med denna fina titeln, vilket vi ser som ett kvitto på vår höga utbildningskvalitet. Flest excellenta lärare på hela universitetet finns på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vilket vi gratulerar till.
Vi har många stigande stjärnor
Våra forskare lyckades också mycket väl i konkurrensen om externa forskningsmedel i år. I Vetenskapsrådets stora utlysning inom medicin och hälsa fick forskare vid Göteborgs universitet näst mest forskningsmedel av alla lärosäten utfallet var också mycket gott från övriga stora nationella anslagsgivare, exempelvis Cancerfonden. Särskilt glädjande är det att se att många stora bidrag gått till nästa generations forskningsledare. Våra unga forskare fick i år bland annat åtta etableringsbidrag från Vetenskapsrådet, två KAW Fellows samt även två Stora Anslag från SSMF, och flera postdoktorala anslag. Vi ser att vi har många stigande stjärnor, och det ger tillförsikt och optimism inför framtiden.
Ett lyft för forskning inom medicinteknik
Nyligen invigdes det nya medicintekniska laboratoriet SahlBEC Lab i hjärtat av Sahlgrenska Universitetssjukhuset på BoIC (Bild- och Intervenstionscentrum). Labbet är avskärmat för säker användning av mikrovågor och biomagnetism och kommer att ge ett lyft för forskning inom medicinteknik, inom fält som neurovetenskap, onkologi och kardiologi. Labbet drivs i samverkan med Chalmers, och blir en unik miljö som underlättar för forskare att bedriva patientnära medicinteknisk forskning.
Vår fakultet har stark bibliometri
I årets stora utlysning av ALF-projektmedel kunde vi i år dela ut extra medel, och dessutom har vi kunnat utlysa fler ALF-tjänster. Anledningen till detta är det tillskott på 25 miljoner som vi fick på grund av det goda utfallet i Vetenskapsrådets senaste nationella utvärdering av våra ALF-medel, där vårt lärosäte och vår region fick högst poäng i Sverige. Nästa år genomförs en ny utvärdering, och vi är väl förberedda. Ett flertal medarbetare har gjort ett mycket bra arbete med att ta fram den omfattande information som behövs för vår självutvärdering. Vi kan konstatera att vår fakultet har stark bibliometri att luta oss mot, men vi vet att konkurrensen inom de olika områdena av utvärderingen är stentuff. Nästa år vid den här tiden vet vi hur det gick.
Vi växlar nu upp arbetet för att öka donationer till vår fakultet, dels genom ett översiktligt presentationsmaterial till potentiella givare men också genom att kunna visa en unik utställning om vår Nobelpristagare Arvid Carlsson. Utställningen är viktig, inte bara för vår fakultet, utan för hela universitetet, eftersom den lyfter fram den enda Nobelpristagare som vi har som utnämndes när han verkade här.
Vi ser nu själva också fram emot en mysig tid med nära och kära och att leka i snön (som förhoppningsvis ligger kvar under julen) med barnbarn och hundar.
Njut och ladda om, så ses vi med nya krafter till vårterminen 2022!
Agneta Holmäng och Henrik Hagberg