Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Ett för tidigt fött barn undersöks för ögonsjukdomen ROP på Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra (foto: Ann-Sofie Petersson).

Två stora studier inom klinisk behandlingsforskning leds från Göteborg

9 december, 2021

BIDRAG. Ann Hellström och Verena Sengpiel är forskningsledare för varsin stor klinisk behandlingsstudie som fått nästan 20 miljoner koronor vardera från Vetenskapsrådets utlysning inom klinisk behandlingsforskning. Den ena studien testar om ögondroppar med kortison kan minska risken för den ögonsjukdom som kan drabba förtidigt födda barn, och den andra ska undersöka om det är säkert att sätta igång förlossningar i hemmet.

Verena Sengpiel, docent i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och förlossningsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är huvudsökande för ett projekt som ska undersöka om första fasen av igångsättning av förlossning kan ske i hemmet.

Forskning pekar på att kvinnor som sätts igång föredrar att få åka hem igen tills det aktiva förlossningsarbetet börjar. Foto: iStock.

Världen över är det allt fler förlossningar som sätts igång. Nya studier har visat fördelar med igångsättning i vecka 41 istället för att vänta till vecka 42. De nationella riktlinjerna i Sverige har sedan dess ändrats till att erbjuda igångsättning i vecka 41. Det innebär att omkring var tredje förlossning i Sverige kommer starta med en igångsättning.

Verena Sengpiel

– Det finns studier som tyder på att kvinnorna som sätts igång föredrar att få åka hem igen tills det aktiva förlossningsarbetet börjar, så kallad heminduktion, och att det kan vara hälsoekonomiskt fördelaktigt. Även om heminduktion är klinisk rutin i flera länder, så finns det idag inga tillräckligt stora studier som har undersökt om det är lika säkert för mor och barn som att sättas igång på sjukhus, säger Verena Sengpiel.

Svensk förlossningsvårds största studie

I den nya studien ska Verena Sengpiel tillsammans med kollegor undersöka om det vore ett säkert alternativ för mor och barn att påbörja igångsättningen av förlossningen hemma. Det är en enorm studie. Totalt ska 8890 kvinnor ingå, som alla bedöms ha en låg risk för komplikationer. Hälften av dessa kvinnor lottas till att få åka hem efter att deras förlossning satts igång på sjukhus, och hälften lottas till att stanna kvar på sjukhus efter igångsättningen.

– Det är största studien som vi har gjort inom svensk förlossningsvård. Jag tycker att det är jätteroligt att nästan alla kvinnokliniker kommer att delta och att vårt forskningssamarbete inom ramen för vårt nätverk för nationella kliniska studier inom obstetrik och gynekologi SNAKS nu har kommit så långt att vi kan genomföra studier av den här kvalitén och storleken, säger Verena Sengpiel.

Långdragna igångsättningar

När en förlossning ska sättas igång används antingen läkemedel eller en liten ballong, som sakta mjukar upp och förkortar livmodertappen. Vid en igångsättning kan det ta flera dygn innan det aktiva värkarbetet börjar, och idag tillbringar därför dessa kvinnor längre tid på sjukhuset innan den aktiva förlossningsfasen startar. Det är vanligt att kvinnor upplever en förlossning som behövt sättas igång som utdragen och besvärlig.

– Det känns speciellt roligt att vi studerar ett ämne som kan blir en riktigt win-win med ökad nöjdhet för både patient och partner, bättre utnyttjande av resurser och eventuellt även bättre klinisk utfall, säger Verena Sengpiel.

Ann-Hellström undersöker ett barn för ROP. Foto: Ann-Sofie Petersson/Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Goda förutsättningar för prematura barn

Ann Hellström är professor i pediatrisk oftalmologi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och överläkare på Ögonmottagningen för Barn, Drottning Silvias barnsjukhus. Hennes mål är att ge barn som föds mycket förtidigt så goda förutsättningar som möjligt att utvecklas så normalt som möjligt. Hon är särskilt expert inom prematuritetsretinopati (ROP), en ögonsjukdom som beror på att blodkärl i näthinnan inte utvecklas som de ska, vilket kan leda till synskador och i värsta fall blindhet hos det förtidigt födda barnet.

Undvika destruktiv laserbehandling

I allmänhet uppträder behandlingskrävande ROP vid en ålder motsvarande mer än 34 veckor efter moderns sista menstruation, alltså ofta vid flera månaders ålder efter för tidig födelse. I Sverige screenas alla barn födda före 30 fullgångna graviditetsveckor för ROP, och cirka 40 barn per år visar sig behöva behandling. Barnen får då antingen en laserbehandling, som förstör den perifera näthinnan, eller injektioner av Anti-VEGF i ögat, ett läkemedel som motverkar okontrollerad sjuklig blodkärlstillväxt.

Ann Hellström. Foto: Johan Wingborg.

– I Lund har ett antal barn med ROP under det senaste året fått det syntetiska kortisonet dexametason som ögondroppar, för att minska inflammationen innan de ska behandlas med laser. Man har då sett att laserbehandling i de flesta fall har kunnat undvikas, berättar Ann Hellström.

Randomiserad multicenterstudie

Vetenskapsrådet ger nu 19 miljoner kronor för genomförande av en multicenterstudie, i sex regioner i Sverige, som kallas ”DROPROP”. För studien kommer hundra barn som konstaterats ha begynnande sjukliga blodkärl i näthinnan eller retinala blödningar behandlas med ögondroppar, där barnen kommer att lottas till att antingen behandlas med ögondroppar med dexametason, eller ingå i kontrollgruppen där de istället får fysiologisk koksaltlösning.

Syftet är att undersöka om ögondroppar med dexametason kan minska andelen barn som behöver sövas och få laser- eller Anti-VEGF behandling.

– Om droppbehandlingen blir lyckosam innebär det en stor fördel för denna sköra och i övrigt mycket drabbade grupp barn som skulle slippa en eller flera sövningar, som riskerar att påverka hjärnans utveckling negativt. Behandling med ögondroppar skulle också vara en stor fördel i delar av världen där tillgången till andra behandlingsmöjligheter är begränsade och många barn blir blinda, kanske helt i onödan, säger Ann Hellström.

Projektet kommer också att undersöka biomarkörer i blod som blivit över vid klinisk provtagning för att undersöka samband mellan dessa och ROP-utveckling och behandlingseffekt.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, forskningssamarbete, igångsättning, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, klinisk behandlingsforskning, obstetrik och gynekologi, prematuritetsretinopati, Vetenskapsrådet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor