Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Tack vare framsteg inom forskningen och de nya behandlingar som kommit fram är det idag sällsynt att patienter blir så svårt sjuka i ledgångsreumatism, så kallad malign RA. Foto från bildbanken iStock.

Unik donation har stärkt forskningen inom reumatologi

3 december, 2021

DONATION. Under 90-talet kämpade Margareta Holtz mot svår ledgångsreumatism, en sjukdom som så småningom tog hennes liv. Till hennes minne skapades en fond som har delat ut många miljoner kronor till Sahlgrenska akademin och bidragit till att den reumatologiska forskningen nu blomstrar. I år får tre forskare dela på fondens allra sista utdelning.

Tre forskare vid institutionen för medicin tilldelas de sista pengarna från Stiftelsen Reuma Forskningsfond Margareta, totalt 1.2 miljoner kronor. Pengarna delas lika mellan Inger Gjertsson och Helena Forsblad D’elia, båda överläkare och nyblivna professorer i reumatologi, samt den nyrekryterade forskaren och biologen Andrei Chagin.

Inger Gjertsson, Andrei Chagin och Helena Forsblad D’elia.

– Därefter har vi ansökt om att avsluta fonden. Dels eftersom det inte finns några släktingar i livet som kan fortsätta driva fondens arbete och dels eftersom syftet med fonden har uppnåtts, berättar Hans Carlsten, även han överläkare och professor i reumatologi vid institutionen för medicin.

Men hur kommer det sig att Hans Carlsten blev engagerad i en forskningsfond och vilken koppling hade han till Margareta? Låt oss backa bandet.

Var en dödlig sjukdom

Ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit (RA), är en inflammatorisk sjukdom som ofta börjar i små leder i händer och fötter, men kan sprida sig till hela kroppen. Den som idag insjuknar RA har oftast en god prognos. Nya läkemedel har revolutionerat behandlingen och de flesta patienter kan leva ett i stort sett normalt liv. Men så har det inte alltid sett ut.

Hans Carlsten. Foto: Anna Rehnberg.

Hans Carlsten minns 80- och 90-talet när RA kunde ge svåra funktionshinder som krävde både operationer, amputationer och proteser. Vårdtiderna var långa, liksom rehabiliteringen. Ungefär tio procent av patienterna drabbades av det som då kallades svårartad eller malign RA.

– Vi tog hand om extremt sjuka patienter som låg inne under lång tid och krävde mycket behandlingar och stöd. De hade svår ledförstörelse, bensår, nervpåverkan och inflammation i inre organ. Många dog av njursvikt, lungfibros eller hjärt-kärlpåverkan, säger han.

Margareta Holtz drabbades av den svåraste formen av RA. Hans Carlsten minns henne, eftersom han var överläkare och chef på avdelningen på Sahlgrenska sjukhuset där hon vårdades. Hon var mycket svårt sjuk och avled 1995, 68 år gammal. Men det skulle dröja ytterligare några år innan historien fick en fortsättning.

Möttes på konserthuset

Andrzej Tarkowski

År 1998 höll Hans Carlsten en föreläsning för patientföreningen Reumatikerförbundet på Konserthuset i Göteborg, tillsammans med sin kollega och gode vän Andrzej Tarkowski, som då var professor i reumatologi vid institutionen för medicin.

Margaretas man Hugo Holtz hade lyssnat med stort engagemang och efter föreläsningen kom han fram till de båda läkarna för att prata. Hugo Holtz hade startat forskningsfonden Stiftelsen Reuma Forskningsfond Margareta till minne av sin hustru, med målet att utrota malign RA, men inte hittat något tillfredställande sätt att använda pengarna på. Hans Carlsten beskriver ett starkt minne av möte.

– Hugo dundrade fram till oss på Konserthusets trappa. Han var en storvuxen och kraftig man. Jag ska inte säga att han var bullrig, men han hade pondus. Jag och Andrej förvandlades plötsligt till små pojkar där vi stod. Jag minns till och med att han sa: ”Hör ni pojkar, hur ska vi lösa reumatismens gåta? Vilket stöd behöver ni till er forskning?”, säger Hans Carlsten.

Finansierade enskilda tjänster

Hugo Holtz

Vid den här tiden var reumatologi inget stort forskningsfält vid Sahlgrenska akademin och det fanns behov av förstärkning. Lösningen blev att fonden finansierade ett lektorat som man kom överens med institutionen för medicin om att utlysa. Därefter har fonden fortsatt i samma anda – att hjälpa forskare att etablera sig.

Det första lektoratet gick, efter en utlysning i öppen konkurrens, till Hans Carlsten och det var fonden som finansierade hela hans tjänst fram till 2008. Då blev vännen Andrzej Tarkowski svårt sjuk i cancer och Hans Carlsten fick idén att söka uppdraget som prefekt vid institutionen för medicin – en roll han också fick.

Nästa tjänst som delvis finansierades av fonden var en ny professur. Tjänsten gick till Lennart Jacobsson, en välmeriterad forskare från Lunds universitet som fick uppdraget att stärka den kliniska och epidemiologiska forskningen. Lennart Jacobsson var överläkare och professor vid institutionen för medicin fram till förra året och gjorde ett stort avtryck på den reumatologiska forskningen, inte minst när det gäller sjukdomen gikt.

– Lennart har varit väldigt bra på att engagera nya doktorander och att etablera klinisk registerforskning. Några som tidigare inte alls var intresserade av en akademisk karriär har plötsligt blivit lite småfrälsta. Idag är två av tre läkare på Reumatologen disputerade eller forskningsaktiva, berättade Inger Gjertsson i en tidigare intervju.

Har gett ringar på vattnet

Stiftelsen Reuma Forskningsfond Margareta har därmed gett ringar på vattnet och stärkt forskningen, inte bara inom reumatoid artrit, utan inom hela det reumatologiska fältet.

I år fick två unga forskare vid avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, Cristina Maglio och Mattias Svensson, prestigefyllda etableringsbidrag om sex miljoner kronor var från Vetenskapsrådet och Sahlgrenska akademin har idag en komplett forskningsmiljö inom reumatologi med allt från grundforskning, till klinisk forskning och epidemiologisk forskning, i samarbete med Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Enligt Hans Carlsten har fonden bidragit till den positiva utvecklingen och tidsmässigt har fondens verksamhet sammanfallit med en medicinsk revolution.

Margareta Holtz

– Den typen av svårt sjuka RA-patienter som Margareta tillhörde är sällsynta idag. Sjukdomen har ändrat karaktär, tack vare nya behandlingar. Det är så klart inte vår förtjänst, men forskning är ett stort pussel och vi har bidragit med några pusselbitar i form av ny kunskap. Dagens biologiska läkemedel riktar sig till exempel mot molekyler som inte var upptäckta när jag började som reumatolog, säger han.

Söker efter nya pusselbitar

Själv har Hans Carlsten bland annat bidragit med ny kunskap om hur östrogen påverkar immunförsvaret, något som har visat sig vara viktig för både ledgångsreumatism och benskörhet, två sjukdomar som i stor utsträckning drabbar kvinnor.

Hans Carlsten närmar sig pension, men andra tar vid i sökandet efter kunskap som kan bidra till ett bättre liv för dem som drabbas av reumatiska sjukdomar. En sjukdom som idag saknar effektiv behandling är artros. Nyrekryterade Andrei Chagin ska både undersöka mekanismerna bakom artros och hur olika hormoner styr benförlust och nybildning av ben.

Han blir en av de sista mottagarna från Stiftelsen Reuma Forskningsfond Margareta och kan förhoppningsvis bidra till nya, banbrytande upptäckter.

AV: KARIN ALLANDER

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för medicin

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Emma Eckernäs: Nu kartlägger universitetet arbetsmiljön även för doktorander

24 januari, 2023

KRÖNIKA. För första gången innehåller arbetsmiljöundersökningen vid Göteborgs universitet (ARK) en underenkät särskilt inriktad mot doktorander. N … [Read More...]

Ny lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Ny EU-lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar fasas in de närmsta åren. Inom kort måste alla nya ansökningar … [Read More...]

Färre operationer vid fotledsfraktur med tydlig behandlingsrutin

24 januari, 2023

NY AVHANDLING. Andelen fotledsfrakturer som opereras har visat sig kunna minska rejält, från drygt 30 till 10 procent vid vanligaste typen av f … [Read More...]

Kraftsamling för forskning om astma, allergi och luftvägar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nu lanseras ”Breathe Sweden” - en digital plattform för forskare som samlar studier om sjukdomar som drabbar luftvä … [Read More...]

Dags att nominera till pris för Årets avhandling 2022

23 januari, 2023

PRIS. Känner du till en riktigt bra avhandling som försvarades under förra året? Fram till den 7 februari kan du nominera till Sahlgrenska aka … [Read More...]

Till minne av Bo Lundbäck

23 januari, 2023

MINNESORD: Den 6 december gick professor Bo Lundbäck bort efter en tids sjukdom, vid en ålder av 74 år. Han var seniorprofessor i lungmedicin vid … [Read More...]

Blivande rektor vill ena universitetet ännu mer

23 januari, 2023

REKTORSPROCESSEN. "Det känns omtumlande, men samtidigt spännande och otroligt hedrande. Jag är också väldigt ödmjuk inför det här svåra uppdrage … [Read More...]

Immunläkemedel testas som ny behandling vid tidig diabetes typ 1

20 januari, 2023

KLINISK FORSKNING. Nu inleds en stor klinisk studie där ett läkemedel som är godkänt som behandling för psoriasis testas på patienter med nydia … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor