BIDRAG. Axel Wolf, anestesisjuksköterska och docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa har beviljats 5,5 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att undersöka om det finns fullgoda, eller till och med bättre, alternativ till opioider vid fetmakirurgi.
Att smärtlindra utan morfin vid kirurgiska ingrepp kan låta helt otänkbart för många. Opioider, där morfin ingår, är potenta smärtstillare som lindrar genom det centrala nervsystemet. De har länge varit en fundamental behandling i samband med operationer och anestesi. Ändå har det visat sig att opioider har många oönskade biverkningar och att det till och med kan öka smärta.
Många och allvarliga biverkningar
Opioidrelaterad dödlighet såväl som allmän konsumtion och missbruk av läkemedel med opioider har ökat explosionsartat i västvärlden och har kommit att bli ett stort globalt problem.
Det har också visat sig att opioider kan ha många oönskade effekter. Bland annat kan det paradoxalt nog förvärra smärta (hyperalgesi), ge nedsatt funktion av andningen, orsaka illamående och urinblåse/tarmproblem samt ge upphov till dämpning av immunförsvaret. – Därför finns det goda skäl att utröna alternativ säger Axel Wolf, projektledare.
Personcentrering avgör god anestesivård
Axel Wolf är specialiserad mot personcentrerad vård vilket innebär ett ökat patientdeltagande i vård och behandling- något som är avgörande för en sjukvård av hög kvalitet. Innovativa tekniker för att skräddarsy anestesi är motiverade för att uppnå målet om personcentrerad vård.
Det övergripande syftet med Axels forskningsprojekt är att utvärdera effekterna på kort, medellång och lång sikt av opioidfria vårdvägar med eller utan personcentrerad hos patienter som genomgår fetmakirurgi. Anledningen till att projektet fokuserar på just patienter inom fetmakirurgi är att viktminskning ökar upptaget av opioider från tarmen och därmed ökar risken för kronisk opioidkonsumtion, kronisk smärta och biverkningar.
– Vi är otroligt taggade på att under flera år kunna studera effekterna av opioidfri anestesi samt postoperativ återhämtning- något som är efterfrågat både nationellt och internationellt, säger Axel Wolf.
Hur kan man göra i stället?
I allmän anestesi, när patienten försätts i kemisk koma, används opioider för att kontrollera den hormonella stressreaktion som uppstår vid kirurgi. Eftersom patienten är i ett kemiskt komatillstånd kan hen dock inte uppfatta smärta och teorin bakom opioidfri anestesi är att andra läkemedel kan användas för att kontrollera den hormonella stressreaktionen.
Transkutan nervstimulering, TENS, är ett icke-farmakologiskt sätt att lindra smärta genom att skicka svag ström via plattor på huden. TENS som används vid postoperativ smärta har visat sig ge smärtlindring, förkorta patientens sjukhusvistelse och minska risken för illamående efter operationen. TENS-enheter kan köpas i detaljhandeln, därför är de en lättillgänglig och säker egenvård och smärtbehandling
Idag kan farmakologiska och icke-farmakologiska strategier radikalt minska behovet av opioidanvändning vid fetmakirurgi. Axel Wolf önskar i sin studie kombinera och jämföra opioidfri anestesi, TENS och personcentrerad vård till ett vårdkoncept som kan utvärderas, implementeras och skalas till andra vårdsammanhang. Denna studie utforskar dessutom patienternas upplevelser av opioidfri smärtlindring och återhämtning efter operation.
– Det är oerhört kul att forskarteamet i får en ytterligare kvalitetstämpel för studiens innovationshöjd med hög patientnytta och att teamet håller hög internationell klass, säger Axel Wolf.
Nya strategier behövs
Axel Wolf menar att vi behöver kunna erbjuda en mer systematisk multimodal behandlingsstrategi, vilket kommer bli en viktig hörnsten i framtidens anestesi och smärtlindring.
– I och med anslaget har vi nu också en stor möjlighet att kunna studera olika monitoreringstekniker inom opioidfri anestesi, och även kunna utveckla framtidens personcentrerade vårdstrukturer inom anestesi.
Förhoppningsvis kan detta kopplas in i konceptet Nära vård.
– Min förhoppning är att vi i en snar framtid även kan börjar undersöka flera andra patientgrupper, och kanske även barn framöver, säger Axel Wolf.
Studien har sedan tidigare erhållit finansiering från GPCC och ALF
Följ Axel och hans forskarkollegor: www.gothenburgpainlab.com.
AV: LOVISA AIJMER