BIDRAG. Margda Waern, professor i allmän psykiatri med särskild inriktning mot suicidologi, får finansiering från Vetenskapsrådet för ett projekt som utvärderar gruppbehandling baserad på existentiell psykologi för äldre på vårdcentral.
Symtom på ångest och depression är vanliga hos äldre. I Sverige och även i många andra länder ses de högsta suicidtalen hos personer som är 75 år eller äldre. Ändå får äldre psykologisk behandling i mindre utsträckning än yngre.
– Detta kan delvis bero på ålderism, men hänger även samman med det finns en begränsad evidensbas för psykoterapier för äldre. Vi förväntar oss att projektet kommer att bidra med kunskap om existentiella behandlingsmetoders effekt och relevans i behandling av psykisk ohälsa hos en utsatt och underprioriterad åldersgrupp, säger Margda Waern.
Prisad intervention
Interventionen vänder sig till personer över 75 med psykisk ohälsa. Den innebär att man träffas i grupp med psykolog på vårdcentralen, under sessioner som handlar om ofrivillig ensamhet, funktionella begränsningar, och hantering av den egna dödligheten.
Behandlingen utvecklades som ett förbättringsprojekt av psykologer vid Slottsskogens vårdcentral i Göteborg, och fick Svensk förening för allmänmedicins pris för bästa förbättringsprojekt år 2019. Metoden är dock ännu inte testad vetenskapligt. Detta projekt, som får 3,6 miljoner av Vetenskapsrådet, ska nu undersöka existentiell gruppterapi i en stor, randomiserad kontrollerade studie vid fyra vårdcentraler i Göteborg.
Intervention eller uppmärksamhetskontroll
För studien kommer ett datorprogram att randomisera deltagare till interventionsgruppen eller till kontrollgruppen.
– De patienter som deltar i de existentiella gruppsamtalen med psykolog deltar i sju gruppsessioner, medan kontrollgruppen får ett kort telefonsamtal en gång i veckan, berättar Margda Waern och fortsätter:
– Denna typ av kontroll kallas ”uppmärksamhetskontroll”. Det är en viktig komponent, som hjälper oss att ta reda på om det är interventionen i sig, och inte bara värdet av att någon bryr sig, som ger förbättringen, under förutsättning att det sker en förbättring i våra utfallsmått.
För studien kommer en kvalitativ utvärdering med fokusgrupper att genomföras, för att ta del av patienternas erfarenheter av behandlingen.
AV: ELIN LINDSTRÖM