Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Forskningsdagen bjöd på olika perspektiv på covid

12 november, 2021

FORSKNING I SAMVERKAN. Pandemin satte stopp för den planerade Forskningsdagen i våras, men nu har den äntligen kunnat genomföras. Forskningsdagen 2021 är den sjätte i ordningen, och tog det stora greppet på Sahlgrenska akademins och Sahlgrenska Universitetssjukhusets forskning om covid.

Arrangörerna bakom Forskningsdagen 2021. Längst bak från vänster: Ola Rolfson, Margareta Scharin Täng och Ian Milsom. Främre raden från vänster: Helle Wijk och Ellen Saverman Laine.

Över 400 medarbetare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset hade anmält sig till Forskningsdagen, antingen via direktsändning på webben eller på plats i Konferenscentrum Wallenberg. Via det digitala mötesverktyget kunde också alla åhörare ställa frågor till dagens talare. Temat för dagen var ”Det nya normala? Konsekvenser, lärdomar och utveckling i spåren av covid-19″.

Lärdomar att dra

Ann-Marie Wennberg

Dekan Agneta Holmäng och sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg berömde medarbetarnas stora insatser under pandemin, och den enastående omställning som gjorde det möjligt att genomföra vård, forskning och utbildning trots den pressade situationen. De konstaterade också båda att Forskningsdagen är ett kvitto på hur viktigt det är att forskning och sjukvård går hand i hand, och var överens om att det finns lärdomar att dra från arbetet under pandemin.

– Som Churchill sade, ”never waste a good crisis”. Under pandemin har vi prioriterat sjukvård och forskning och tagit bort onödig administration och vi vill fortsätta i den riktningen. Vi har också samarbetat mellan olika specialiteter och över organisationsgränser, sade Ann-Marie Wennberg under inledningsframförandet.

De både ledarna lyfte också fram den kommande ALF-utvärderingen, där vårt samarbete inom klinisk forskning i den förra utvärderingen fick bäst betyg i landet.

Agneta Holmäng

– Vi står väl rustade, där arbetsgruppen under ledning av Caterina Finizia och Henrik Hagberg jobbat mycket hårt för att samla in all data ska lämnas in. Vi ser fram emot utvärderingen. Det fina samarbetet inom klinisk forskning är ett signum för oss i Göteborg, och vi känner tillförsikt, sade Agneta Holmäng.

Intressant och trevligt

Anna Casselbrant, Sara Blomström och Britt-Marie Iresjö. Foto: Elin Lindström.

Några av dagens besökare var Anna Casselbrant, Sara Blomström och Britt-Marie Iresjö, som alla är kollegor på avdelningen för kirurgi.

– Vi står just och diskuterar presentationen om virus i avloppsvatten som gavs under förmiddagen. Vi har ju sett det rapporteras i media och det var intressant att få en översiktlig presentation, säger Britt-Marie Iresjö.

– Det är trevligt att lära sig om forskning som vi annars inte hade hört talas om, säger Sara Casselbrant.

Fullmatat program

Peter Norberg, forskare på avdelningen för infektionssjukdomar.

Programmet inleddes med ett spännande block om forskningen om viruset SARS-CoV-2 och covid-19, modererat av professor Tomas Bergström. Viruset bakom covidpandemin har liksom alla andra nya virus ursprung från djurriket, och Peter Norberg berättade att genetiska analyser tyder på att det bildades sedan ett virus som bärs av fladdermöss korsades med ett virus som bärs av myrkottar. Helen Norder gav en fördjupad inblick i de förutsättningar som finns för virusanalyser av avloppsvatten. Förhoppningen är att avloppsvatten ska kunna användas för att förutspå toppar i insjuknande vilket är till stor hjälp för vårdplaneringen, men då måste forskarna veta vilket virus de letar efter.

Elmir Omervic konstaterade att fallen av broken heart syndrome (takotsubosyndrom) ökat i USA under pandemin men inte i Sverige, något han ser som ett tecken på att Sverige är ett bättre samhälle att leva i.

Ola Rolfson modererade ett annat block som handlade om hur vården påverkats för patienter med hjärtinfarkt och för patienter som väntar på att få en knä- eller höftprotes. När det gäller hjärtinfarkt har dödligheten i Sverige inte ökat under pandemin, framförde Elmir Omerovic. Men antalet operationer för en knä- eller höftprotes har minskat kraftigt under smittspridningens vågor, och antalet patienter som väntar har tyvärr ökat.

Oväntat positivt för äldre

Generellt sett har äldres upplevda välmående otippat nog ökat under pandemin, berättade psykologen Pär Bjälkebring, och äldres upplevelse av sin privatekonomi hade också förbättrats. Däremot har ensamheten ökat. Pär Bjälkebring diskuterade dock vilka de äldre är som kunnat, och velat, svara på den enkät som ligger till grund för forskningen – generellt mer välutbildade, piggare och yngre.

Programmet gav också inblick i hur vården ställde om under pandemin och vilka lärdomar som dras längs vägen, hur det är att arbeta och studera under pågående pandemi, samt rehabiliteringen i vardag och pandemi.

Tre månader till nästa Forskningsdag

Tao Jin, docent och specialistläkare i reumatologi, presenterade aktuell forskning som kanske kan bli en förebyggande behandling mot den inflammation som bryter ned ledbenet vid septisk artrit.

Under forskningsdagen gavs också presentationer av tre medarbetare som fått fina utmärkelser under året: Tao Jin, som fått en högre klinisk ALF-forskartjänst, Hlin Kvartsberg som skrev den avhandling som utsågs till Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2019, samt Linda Åhlström och Christopher Holmberg som är mottagare av Sahlgrenska akademins pedagogiska pris.

Redan den 3 februari 2022 är det dags för nästa Forskningsdag, som också kommer att ske som ett hybridmöte, då förhoppningsvis med fler bokbara platser i Wallenbergssalen. Rubriken för Forskningsdagen 2022 blir ”Tillsammans driver vi excellent gränsöverskridande forskning”.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Covid-19, Forskningsdagen, Forskningsdagen 2021, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor