FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Refine – att förfina djurförsök – är ett av de tre R som försöksdjursarbete i Sverige och EU ska utgå utifrån. Det är ett område som har utvecklats mycket de senaste åren. Från att huvudsakligen ha handlat om renlighet och patogenfri miljö, fokuseras det nu på att förfina försöken och att stimulera normal utveckling hos djuren. Djurens välbefinnande ökar och samtidigt uppnås bättre forskningsresultat.
– Idag vet vi att exempelvis berikning av djurens miljö och förfinande av hanteringen av djuren faktiskt innebär att forskningsresultat blir mer tillförlitliga, sa Katarina Cvek, koordinator vid Institutionen för kliniska vetenskaper på SLU i Uppsala, under en onlineworkshop där forskare och personal från GU och AstraZeneca deltog.
Men så sent som under 70- och 80-talet så problematiserades det inte särskilt mycket kring förfining. Utgångspunkten var att om djuren växer normalt och ser normala ut, så är allt i sin ordning. Man ansåg att andra moment kunde störa experimentet.
Förändrad relation till djuren
Sedan dess har det hänt mycket, menar Katarina. Djuravdelningarna i Sverige ser helt annorlunda ut idag jämfört med för 30 år sedan och attityden bland forskare har ändrats. Omvårdnad, varsam hantering och en stimulerande miljö för djuren är numera en självklar del av all försöksdjursbaserad forskning.
– Idag skapar vi relation mellan djur och vårdare och vänjer djuren vid olika situationer för att minska stress.
Fortsätta utvecklingen
Men ännu finns det mycket att göra. Inhysning och miljön i burarna ska vara tillräckligt komplex för att försäkra djurens naturliga och normala utveckling. Vi måste fortsätta förbättra och förfina smärtlindring och ingrepp, och inte minst arbeta med de övriga två ”R:en” som innebär att ersätta djurförsök där det är möjligt (Replace) och att minska antalet djur som används i försök (Reduce).
– Vi behöver fortsätta utvecklingen och vi kan dessutom ta hjälp av ny teknologi där exempelvis AI har använts för att detektera små tecken på smärta hos fiskar, berättar Katarina.
Seminariet en del av långsiktigt arbete
Seminariet om Refinement arrangerades online av Sveriges 3R-center i samarbete med Göteborgs universitet och AstraZeneca. Det är en del av djurskyddsorganens arbete för att utbilda forskare, djurtekniker och andra personalgrupper i 3R-principerna.
Katarina Cvek, koordinator på SLU och ledamot i Sveriges nationella kommitté för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål, inledde med sin föreläsning. Därefter ägnades resten av tiden åt en online-workshop där personal från RISE gick igenom och visade förfiningsmetoder de använt för att vänja råtta och mus inför studier.
Följ 3R-center och håll dig uppdaterad:
- Fokus-brev https://jordbruksverket.se/djur/ovriga-djur/forsoksdjur-och-djurforsok/sveriges-3r-center/fokus-och-fordjupning
- Twitter https://twitter.com/Swedish3Rs
AV: CHARBEL SADER