Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Magnus Simrén är en av de 33 forskare som projektmedel inom medicin och hälsa. Han får 5,2 miljoner kronor till forskningen om de reaktioner i tarmen som orsakas av bakterien Brachyspira. Foto: Johan Wingborg.

Totalt 195 miljoner från VR inom hälsa och medicin

28 oktober, 2021

VETENSKAPSRÅDETS STORA UTLYSNING. Forskare vid Göteborgs universitet får totalt 195 miljoner kronor från Vetenskapsrådet inom utlysningen för medicin och hälsa 2021.

När årets bidragsbeslut publicerats stod det klart att utfallet för Göteborgs universitet var gott: 33 forskare vid Göteborgs universitet delar på 195 miljoner kronor, vilket motsvarar 18 procent av alla de medel som fördelades till forskare vid olika lärosäten inom utlysningen.

Agneta Holmäng

– Jag är mycket glad och stolt över årets beviljning från Vetenskapsrådet, där vi får näst mest av alla lärosäten. Vi hävdar oss väl i konkurrensen, konstaterar dekan Agneta Holmäng.

Åtta etableringsbidrag

Åtta unga forskare vid Göteborgs universitet får ett etableringsbidrag som ger dem 6 miljoner kronor vardera. En av dem är Clotilde Wiel, som forskar om metastasering vid lungcancer vid institutionen för kliniska vetenskaper.

Clotilde Wiel

– Det är visat att cancerceller redan innan de sprider sig utsöndrar förberedande faktorer som gör det lättare för dem att kunna fastna och tillväxa på nya platser så kallade nischer, i kroppen. Det är många olika typer av celler som påverkas på den nya platsen och man vet att till exempel ålder påverkar sammansättningen av celler, men detta behöver kartläggas ytterligare, förklarar hon.

Hur lungcancer sprids

Lungcancer är den cancerform som har högst dödlighet i världen. Detta beror främst på att lungcancer diagnostiseras så sent, så att cirka 50 procent av patienterna redan fått metastaser när de får sin diagnos.

– Mitt tidigare arbete om antioxidanter ledde in mig på de vägar som lungcancer kan sprida sig på och bilda dottertumörer. Idag finns ännu inga behandlingar som specifikt riktar in sig på att förhindra tumörcellerna från att sprida sig och bilda nya dottertumörer. Dessa processer behöver ytterligare kartläggning och förståelse. Jag ser en möjlighet att bidra med nya kunskaper som i förlängningen kan komma att gynna lungcancerpatienter, säger Clotilde Wiel.

Hon hoppas kunna bidra med kunskaper om viktiga biologiska processer om hur cancer sprider sig från sin ursprungs plats till en ny främmande nisch.

– Det är först när vi vet hur cancercellerna sprider sig och vad de behöver för att kunna göra det som vi kan designa terapier för att stoppa dem.

Tarmmikrobiotan och det skyddande slemlagret

Ana Luis.

Även Ana Luis tillhör de unga forskare som får etableringsbidrag från VR. Hon har börjat bygga en självständig forskargrupp inom Mucin Biology Groups på institutionen för biomedicin. Hennes forskning fokuserar på att förstå hur tarmmikrobiotan koloniserar det skyddande slemlagret i tjocktarmen, och hur förändringar i mikrobiotans sammansättning är kopplade till sjukdomar som är vanliga i västvärlden.

– Genom att studera mekanismerna bakom interaktionen mellan mikrobiota och muciner vill jag ta reda på hur tarmbakterier koloniserar slemlagret i människans kolon, och hur förändringar i dessa interaktioner bidrar till sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom, cancer och diabetes, säger hon.

Ny kunskap om ledgångsreumatism

Vid avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning får två forskare etableringsbidrag: Mattias Svensson och Cristina Maglio.

Cristina Maglio.

Reumatoid artrit (RA) är en kronisk ledsjukdom som beror på att immunförsvaret blir felaktigt aktiverat och börjar angripa kroppens egna vävnader, med en inflammation som följd. De celler som drabbas av inflammationen får en högre ämnesomsättning (metabolism) än friska celler, något Cristina Maglio ska undersöka i sin forskning. Målet är att hitta de metabola förändringar som gör att patienten insjuknar och de metabola faktorer som kan förutsäga hur bra patienten svarar på behandling.

– Etableringsbidraget gör det möjligt för oss fortsätta utvecklas och att driva våra projekt. Vi brinner för forskning som är relevant för patienterna och ser fram emot att bidra till bättre förståelse och behandling av reumatiska sjukdomar så att vi kan minska patienternas lidande och funktionsnedsättning, säger Cristina Maglio, som även arbetar som ST-läkare inom reumatologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har klinisk forskartid inom Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM).

Stor framgång för gästprofessor

Søren Riis Paludan.

Två av forskarna sticker ut, Davide Angeletti och Søren Riis Paludan, eftersom de båda får finansiering för inte bara ett projekt, utan två. Søren Riis Paludan är en världsledande expert på vårt medfödda immunsystem. Det medfödda immunsystemet utnyttjar speciella receptorer för att känna igen infektioner och aktivera immunförsvaret, men vissa av dessa mekanismer kan också vara skadliga eftersom de kan driva på utvecklingen av autoimmuna sjukdomar, till exempel reumatoid artrit. Han är gästprofessor med huvudsaklig hemvist vid universitetet i Aarhus, Danmark, och samarbetar med forskare vid flera institutioner inom Sahlgrenska akademin. Vetenskapsrådet tilldelar sammanlagt 10,7 miljoner till två av Sören Riis Paludans projekt. Dels ska han undersöka mekanismer som begränsar virusinfektioner i hjärnan, dels ska han undersöka mekanismer för medfödd kontroll av virusinfektioner i slemhinnor.

Mot precisionsmedicin för stroke

De två enskilt största VR-bidragen går till Christina Jern och Jan Lötvall, som får 7,2 miljoner kronor vardera. Christina Jern forskar om stroke, som är den näst vanligaste dödsorsaken och den vanligaste orsaken till förvärvad funktionsnedsättning hos vuxna i världen. Projektets övergripande mål är att utveckla precisionsmedicin för ischemisk stroke, det vill säga att kunna bidra till att rätt patient får rätt behandling i rätt tid när stroke utlösts av en blodpropp i hjärnan.

Christina Jern

– Vårt projekt är unikt i sitt slag eftersom det omfattar kliniska studier med noggrann fenotypering av både orsak till och utfall efter ischemisk stroke. Vi ska studera protein- och genetiska blodbiomarkörer som kan bidra till att öka kunskapen om orsakerna till stroke och variationer i utfall. De genetiska studierna av utfall efter stroke har potential att identifiera biologiska måltavlor för framtida läkemedel som skulle kunna förbättra återhämtningen efter stroke. Projektet innefattar även mer mekanistiska studier avseende reglering av expression av faktorer som bidrar till blodproppar, kommenterar Christina Jern.

Vill hitta skyddande probiotika

Klara Sjögren.

Klara Sjögren, forskare vid avdelningen för internmedicin och klinisk nutrition och verksam vid Sahlgrenska Osteoporosis Centre, får 5,2 miljoner av Vetenskapsrådet till ett projekt som undersöker om en analys av patientens tarmmikrobiota kan ge nya sätt att diagnostisera och behandla benskörhet.

Tarmmikrobiota är alla de bakterier och mikroorganismer som förekommer naturligt i mag-tarmsystemet. Tidigare studier vid institutionen för medicin har visat att man kan minska benförlusten genom att behandla med probiotiska (nyttiga) bakterier.

– Det tyder på att förändringar i tarmmikrobiotan har betydelse för nedbrytning och återuppbyggnad av skelettet. Ben är en dynamisk vävnad som ständigt bryts ner och återbildas i ett komplext samspel med många delar av kroppen, säger Klara Sjögren.

I studien ska Klara Sjögren och hennes forskargrupp försöka hitta signaturer i tarmmikrobiotan som kan förutsäga hur stor risken är att drabbas av en fraktur. De ska också identifiera flera kandidater av probiotika med bättre förmåga att skydda ben mot nedbrytning.

Pandemiinspirerad idé

Philip Moons, forskare inom vård vid långvariga tillstånd vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa får 2,4 miljoner till ett projekt som ska utveckla ett digitalt övergångsprogram för unga till vuxenvård kallat Digi-Stepstones. Idén föddes under pandemin, och baseras på tidigare personcentrerat överföringsprogram för unga med hjärtfel och diabetes typ 1. Universitetslektor Ewa-Lena Bratt är medsökande i projektet:

Ewa-Lena Bratt och Philp Moons.

– Det känns fantastiskt roligt att få bygga vidare på vår tidigare forskning om hur vi kan förbättra övergången till vuxenliv och vuxensjukvård. Digi-Stepstones kommer att öka tillgängligheten för ungdomar som exemeplvis bor långt ifrån sjukhuset, vilket också ligger i linje med reformen God och nära vård. Vi kommer att inkludera ungdomar med olika långvariga tillstånd. En annan viktig del är att vi också kommer att undersöka hur programmet kan anpassas till ungdomar med kognitiva funktionsvariationer.

Proof of Concept inom infektion

Utöver beslutet för den stora utlysningen gav Vetenskapsrådet också besked om vilka projekt som får medel för proof of concept inom infektionsområdet. Här får Davide Angeletti, utöver sina två projektbidrag, 1 994 000 kronor till utveckling av ett universellt influensavaccin. Även Tomas Bergström får 2 000 000 kronor till sitt projekt som handlar om EGF-receptorblockerare som nytt antiviralt mål för bred behandling av infektioner med RS-virus och coronavirus.

AV: LOVISA AIJMER / KARIN ALLANDER / ELIN LINDSTRÖM /  SUSANNE LJ WESTERGREN

Hela listan – projekt vid Göteborgs universitet som får VR-bidrag inom hälsa och medicin:

ETABLERINGSBIDRAG

Ana Luis
Mikrobiota – mucininteraktioner: hörnstenar i en hälsosam tarmflora
6 000 000 kronor

Carolina Guibentif
Singelcellanalys av hematopoes under fosterutveckling hos däggdjur – nya in vitro modeller av barnleukemi
6 000 000 kronor

Thomas Karikari
Blodbiomarkörsprofiler för att urskilja amyloid-första och tau-första molekylära undertyper av Alzheimers sjukdom: en personlig medicinteknik
6 000 000 kronor

Jean-Philippe Krieger
Är fetma i behov av en omstart av vagusnerven?
6 000 000 kronor

Francesco Longo
Minskning av övervikt hos individer med Autismspektrumstörning – RGS4-genen som ny terapeutisk måltavla
6 000 000 kronor

Christina Maglio
Metabola förändringar vid tidig reumatoid artrit – från patogenes till behandlingssvar
6 000 000 kronor

Mattias Svensson
Roll för grupp 2 Innate Lymphoid Cells i Rheumatoid Artrit
6 000 000 kronor

Clotilde Wiel
Definiera nya faktorer som driver lungcancer progression via metabol profilering av den åldrande metastatiska miljön
6 000 000 kronor

BIDRAG TILL FORSKNINGSTID

Axel Wolf
Dags att byta ut opioider som en hörnsten inom modern anestesi? Effekterna av person-centrerad opioidfri anestesi på kognition och fysisk återhämtning efter fetmakirurgi
5 550 000 kronor

PROJEKBIDRAG

Davide Angeletti
Influensa-Specifika minnes B-celler i slemhinnan –  differentiering, specificitet och skyddsroll
5 200 000 kronor

Davide Angeletti
Influensa A virus Neuraminidas som ett universellt vaccinmål
4 200 000 kronor

Eva Angenete
Skräddarsydd behandling för att förbättra utfall och livskvalitet hos patienter med tjock, ändtarm, och anal cancer.
4 800 000 kronor

Helena Carén
Höggradiga hjärntumörer – fokus på cancerstamceller
5 200 000 kronor

Lena Carlsson Ekander
Prediktorer för ökad förväntad livslängd efter fetmakirurgi
5 200 000 kronor

Maria Falkenberg
Mitokondriell DNA-replikation i humana celler
5 200 000 kronor

Eva Forsell-Aronsson
Molekylär radionuklidterapi (MRNT) av neuroendokrina tumörer och bröstcancer: Nya behandlingsstrategier
4 800 000 kronor

Bengt Hallberg
Analysera molekylära mekanismer som medför differentiering i ALK-positiv neuroblastom
4 800 000 kronor

Christina Jern
Protrombogena faktorer och blodbiomarkörer vid ischemisk stroke
7 200 000 kronor

Per Karlsson
Precisionsmedicin vid strålbehandling av bröstcancer
2 400 000 kronor

Jenny Kindblom
BMI-förändring under puberteten och risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes som vuxen
2 400 000 kronor

Lars Kölby
Kärlförsörjning av 3D bioprintad vävnad: nyckeln för att nå klinisk användning inom rekonstruktiv kirurgi
2 400 000 kronor

Malin Levin
Lipider i hjärtat och deras roll vid hjärtsjukdom
2 400 000 kronor

Line Löken
När beröring gör ont: neural kodning av affektiv beröring
4 800 000 kronor

Jan Lötvall
Syntetiska bakteriella vesiklar som en immunologisk behandlingsplatform
7 200 000 kronor

Margit Mahlapuu
Molekylär patogenes och nya behandlingsstrategier för levercancer
5 200 000 kronor

Carina Mallard
Medfödda immunförsvaret och autism hos förtidigt födda barn
5 200 000 kronor

Philip Moons
Utvärdering av ett digitalt övergångsprogram för stödja unga med långvariga tillstånd: Digi-STEPSTONES
2 400 000 kronor

Lill Mårtensson-Bopp
Bildandet av autoreaktive naiva och memory B-celler vid autoimmun sjukdom
2 400 000 kronor

Anders Oldfors
Energikris i muskelceller – genetik och patogenes
2 400 000 kronor

Elmir Omerovic
Epidemiologi och patofysiologi av taktosubo syndrom
4 800 000 kronor

Søren Paludan
Nya mekanismer som begränsar virusinfektion i hjärnan
5 400 000 kronor

Søren Paludan
Medfödd kontroll av virusinfektioner vid slemhinnor – nya mekanismer
5 300 000 kronor

Marcela Pekna
Utveckling av en ny behandlingsstrategi för ischemiska hjärnskador
2 400 000 kronor

Marianne Quiding-Järbrink
Okonventionella T celler och immunitet mot tumörer
2 400 000 kronor

Magnus Simrén
Brachyspira och allergi-lika immunologiska reaktioner i tarmen hos patienter med irritable bowel syndrome
5 200 000 kronor

Klara Sjögren
Tarmmikrobiotan för individanpassad behandling och diagnos av osteoporos
5 200 000 kronor

Gustav Smith
Mot precisionsmedicin för hjärtsvikt och myokardsjukdom: myokardgenetik, single cell transkriptomik, och plasma profilering
5 200 000 kronor

Anders Ståhlberg
Riktade behandlingar och behandlingsövervakning i FET-sarkom
4 800 000 kronor

Åsa Tivesten
Fysiologiska och patofysiologiska effekter av androgener inom hjärt-kärlsystemet
5 200 000 kronor

Margda Waern
En kort psychosocial intervention för deprimerad äldre med suicidproblematik
2 400 000 kronor

Susanna Wallerstedt
Att mäta kvalitet på läkemedelsbehandling hos äldre: utveckling av utfallsmått med acceptabel reliabilitet och validitet
2 400 000 kronor

Xiaoyang Wang
Fokus på hjärnskador hos för tidigt födda
2 400 000 kronor

Johan Wessberg
Handens sensoriska och motoriska kontrollmekanismer
4 800 000 kronor

Anna Winkvist
Nutritionsmetabolomik: validering av biomarkörer för kostintag och tillämpning av dessa för att mäta samband kost-hälsa
3 600 000 kronor

 

 

 

 

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Vetenskapsrådets stora utlysning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor