DOKTORAND. Ett nytt avsnitt av podcasten Akademiliv, som vänder sig särskilt till doktorander och handledare vid Sahlgrenska akademin. Det handlar om plagiatgranskningar av avhandlingar – varför görs det, hur görs det och vad ska du som är doktorand eller handledare tänka på.
Gäster är Khalil Helou, akademigemensam studierektor vid Sahlgrenska akademin,
Kjersti Sunnergren, barnläkare i Jönköping som inom kort disputerar vid vår fakultet, och hennes handledare professor Jovanna Dahlgren.
Lyssna i GU Play: https://play.gu.se/media/Om%20plagiatgranskning%20av%20avhandlingars%20ramber%C3%A4ttelser%20-%20podcasten%20Akademiliv/0_hrlghq4t
Intervjuar gör kommunikatörerna Susanne Lj Westergren och Elin Lindström.
AV: ELIN LINDSTRÖM
TILLGÄNGLIGHETSANPASSNING
Plagiatgranskning infördes för alla avhandlingar i början av 2020 – och ni gjorde det framför allt för att hjälpa doktoranderna. Kan du berätta? På vilket sätt kan detta hjälpa doktorander?
För att förklara hur vi hjälper doktorander, behöver vi veta syftet bakom införandet av plagiatkontroll av våra avhandlingar. Först, betraktar vi detta som ett steg i doktorandens utbildning därför har vi infört det som obligatorisk moment i doktorandkurser där jag föreläser för doktoranderna om problematiken med plagiat och etiska aspekter av plagiat. Det blir någon slags utbildning för våra doktorander.
Och när doktorander författar sina manuskript och submittar till tidskrifter får de inte sina manuskript refuserade av tidskrifter på grund av plagiat
Vi hindrar plagiat i våra ramar och höjer kvalitén på doktorandernas avhandlingar.
När doktoranden senare söker jobb och skickar sin avhandling kan doktoranden känna sig trygg i att han inte förlorar chansen att få jobbet på grund av plagiat om arbetsgivaren kollar ramen för plagiat.
Jag antar att det också finns exempel på fall där doktorander faktiskt plagierat delar av sin avhandling från andras texter, kanske inte just hos oss men på lärosäten runt om världen?
Vad kan jag berätta om den erfarenhet som jag har. När vi började med pilotgranskning kunde jag se att det förekom plagiat och cirka 5 avhandlingar skulle ha stoppats för plagiat sedan vi började. Det har förekommit och det förekommer. Därför utbilda doktorander inom detta har visat sig vara viktig och effektiv.
Kan du berätta mer om hur plagiatgranskningen går till rent praktiskt?
Vår tanke är att utbilda våra doktorander och inte fälla de, därför har vi på FUR infört en 2 stegs process för att kolla plagiat i ramar. Första steget är när man känner sig redo att skicka sin ram till granskning men inte senare än 3 veckor innan man skickar till tryckeriet. Jag granskar och skickar rapporten till doktoranden och handledaren och de får chansen att ändra det som är plagiat. Nästa granskning sker när doktoranden är helt klar med sin text och är redo att skicka till tryckeriet då skickas ramen utan referenser till mig och rapporten skickar jag sen till ordförande i betygsnämnden som granskar och fattar sitt beslut om plagiat förekommer. Jag finns tillgänglig som support om doktoranden, handledaren eller ordförande behöver hjälp med tolkning av rapporten. Om det visar sig att plagiat förekommer, anmäls ärendet och stoppas disputationen.
Vad är ditt bästa råd till alla doktorander och handledare som lyssnar på detta inför plagiatgranskningen?
Två sidig eftersom majoriteten av plagiat handlar om självplagiat, men det förekommer andra typer av plagiat men i mindre utsträckning.
Det första gäller publicerade manuskript, om man ska använda bilder och tabeller och annat, be om lov från tidskriften och försök att sammanfatta och inte kopiera rakt av.
Opublicerade manus är värre eftersom syftet med att doktorera är att gör ett bra jobb och publicera sina resultat. Om man använder samma text från sina manus i ramen riskerar man att få manuskript refuserat eftersom det kommer att fastna vid tidskriftens plagiatkontroll. Mitt råd är använd inte texten från dina manus i ramen utan sammanfatta.
När vi spelar in den här podden har det gått snart två år sedan plagiatgranskning infördes för alla avhandlingar – hur har utfallet varit under den här perioden? Hur vanligt är det att systemet flaggar för återanvändning av formuleringar?
Systemet detekterar mycket och flaggar på mycket men man behöver alltid göra en egen bedömning eftersom inte allt som systemet flaggar för betraktas som plagiat. Jag kan intyga att vi har fått valuta för pengarna. Plagiatgranskningen visar att plagiat sker nu i mycket mindre utsträckning jämfört med vad jag såg i rapporter som vi hade i början när vi startade plagiatgranskningen. Jag tror att föreläsningar till doktorander, olika avdelningar och institutioner, och vi är tacksamma för akademiliv och den här podden, dessa har bidragit och kommer att bidra till förbättring där forskare blir mer medvetna om problematiken. En klar förbättring har vi åstadkommit.