UNGA FORSKARE. Är du en disputerad forskare som vill utvecklas i ditt ledarskap och bygga ut ditt akademiska nätverk? Eller, är du doktorand eller nydisputerad och vill coachas i hur du kan nå dina karriärmål? Då är Sahlgrenska Academy PhD Coach Network (SA-CONE) något för dig.
Du som är intresserad av att bli coach och ingå i nätverket kan nu anmäla dig genom att mejla coaching@sahlgrenska.gu.se senast nu på fredag 15 oktober. Nästa kurs, bestående av fem heldagar, startar den 18 oktober.
Utbildningen ges av Magnus Åkesson, som är expert inom det coachande förhållningssättet. Sukanya Raghavan är just nu ordförande för nätverket tillsammans med Cecilia Bull, som är med vice-ordförande. Som utbildad coach kan Sukanya Raghavan verkligen rekommendera andra att gå utbildningen:
– Det är en jättebra utbildning, som gav mig många aha-upplevelser! Coachning handlar inte om att ge råd, utan om att ställa öppna frågor så att den som coachas hittar sin egen väg och tar ansvar för sina egna svar, berättar hon.
Ger möjligheter
Som coach möter du andra unga forskare som vill coachas, ofta inom helt andra forskningsfält än ditt eget. Din uppgift är att vara ett guidande bollplank så att den som coachas själv kan komma underfund med vad hen helst vill göra och vilka möjligheter som faktiskt finns. Nätverket drivs gemensamt av Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten, och coachingen kan ske över fakultetsgränsen.
– Att vara coach har också stärkt mig i min roll som forskningsledare och i mitt handledarskap. Det har gett mig ett värdefullt nätverk med de andra coacherna, som lett till kontakter och möjligheter jag inte fått annars, säger Sukanya Raghavan.
Ett samtal med dig själv
Mikael Boberg har kommit lite mer än halvvägs som doktorand inom farmakologi, med ett avhandlingsprojekt som handlar om ett läkemedel för den västafrikanska parasitsjukdomen sömnsjuka. Han hade sitt sista coachingstillfälle med Sukanya Raghavan före sommaren, strax efter att han genomfört sin halvtidskontroll.
När han hörde talas om SA-CONE insåg han genast att det var en bra möjlighet.
– Det känns lyxigt att få vrida och vända på sina funderingar med någon som är utbildad coach. Det blir som att föra ett samtal med sig själv fram till en bra lösning, säger han och fortsätter:
– Som doktorand befinner man sig i en ny situation och det är nog vanligt att man övertänker saker. Det är också lätt att fokusera för mycket på tiden i labbet. Jag har bland annat lärt mig värdesätta tiden utanför labbet mer, när man läser in sig och skriver av sig, genom coachningen. Jag har också fått stöd att komma underfund om i vilken ordning jag ska göra vissa saker för att nå mina mål under doktorandperioden.
Du som vill bli coachad hör av dig till samma e-postadress, coaching@sahlgrenska.gu.se.
Nätverket är öppet för unga forskare både från Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten, och ingår i fakulteternas strategiska arbete för stöd under den tidiga akademiska karriären. Initiativtagare är Future Faculty i samarbete med Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR).
Läs mer om nätverket SA-CONE på Medarbetarportalen:
- På engelska: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaacademy/phdstudies/phd-coach-network/
- På svenska: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/forskarutbildning/phd-coach-network/
AV: ELIN LINDSTRÖM