Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Sahlgrenska Life – ny prognos för lokalkostnader är framtagen

11 oktober, 2021

CAMPUS MEDICINAREBERGET. Efter att programöversynen för Sahlgrenska Life nu blivit klar framkommer hur stora ytor Göteborgs universitet planerar att hyra, och vilka befintliga lokaler som universitetet då lämnar. Enligt prognosen beräknas lokalkostnaderna öka med cirka 30 procent genom Sahlgrenska Life, inklusive nya Färdighetscentrum, jämfört med 2021 års lokalkostnader. Även utan de nya lokalerna skulle kostnaderna för våra befintliga lokaler ha ökat med cirka 9 procent.

Att programöversynen för hus 2 och 3 nu är klar innebär att Göteborgs universitet och byggföretaget Vitartes är överens om att ta projektet vidare in i nästa fas. Parallellt pågår programarbetet för hus 1 hos Västra Götalandsregionen. Arbetet med översynen har pågått under året och har engagerat många av Sahlgrenska akademins medarbetare i de berörda verksamheterna. Programöversynen har bland annat inneburit att institutionernas behov av yta sammanställts, och att universitetets verksamheter inplacerats i kluster för att underlätta flödena inom byggnaderna.

Efter granskning av slutsatserna har universitetets styrgrupp för hus 2 och 3 fastställt den så kallade ”nollhandlingen”, en sammanfattning av programöversynen, med följande reservationer; att institutionen för odontologi ska ges möjlighet att se över nominerad yta utifrån behov samt att arbetsgruppen för Färdighetscentrum, FC, ska ges möjlighet att se över nominerad yta och diskutera fördelning av nyttjandet tillsammans med Västra Götalandsregionen.

Sahlgrenska akademin samlas på färre adresser

Illustration: översikt över olika sektioner i hus 2 och 3. Klicka för att se en större bild.

Universitetet planerar att hyra hela plan 7, 15 & 16 och delvis plan 99, 5, 6, 13, 14 & 21 (se illustration) när Sahlgrenska Life står klart för inflyttning. Färdighetscentrum, som är en resurs som vi delar med Västra Götalandsregionen, har inplacerats på plan 17-19. För Färdighetscentrum pågår diskussioner med regionen om ytor, villkoren för förhyrning och kostnadsfördelning mellan universitetet och regionen.

Sahlgrenska akademin lämnar samtliga lokaler som tidigare hyrts av Higab och nyligen såldes till Platzer fastigheter; Odontologen, Hälsovetarbacken och Biotech-huset.

All nuvarande verksamhet i Odontologen flyttar in i Sahlgrenska Life hus 3, preliminärt på hela plan 15, men även plan 13-14 som kommer att delas med Folktandvården.

Inte heller på Hälsovetarbacken kommer universitetet alltså att hyra några lokaler i framtiden. Där är institutionen för vårdvetenskap och hälsa i nuläget lokaliserade med undervisningslokaler och Kliniskt träningscenter. De flyttar till plan 16 i Sahlgrenska Life hus 3. Där får de sällskap av administrationen vid institutionen för kliniska vetenskaper, som idag är lokaliserade i Anatomens höghus på Medicinaregatan 3A.

Den filial som Biomedicinska biblioteket driver på Hälsovetarbacken tar del av plan 7 i hus 3 i bruk.

Alla som idag sitter på Hälsovetarbacken flyttar dock inte till Sahlgrenska Life. Mindre delar av institutionerna för medicin och neurovetenskap och fysiologi, kommer att flytta till andra lokaler.

I Biotech-huset sitter idag avdelningen för biomaterialvetenskap vid institutionen för kliniska vetenskaper. Även de flyttar till Sahlgrenska Life.

Hyra, driftskostnad och avskrivningar ingår i lokalkostnader

Illustration över lokaler som frånträds/tillträds. Klicka för att se en större bild.

Lokalkostnad består av olika delar. Det som i kalkylerna benämns externhyra är det vi betalar till hyresvärden. Det tillkommer sedan kostnader för drift, uppvärmning och avskrivningar. Efter alla större renoveringar eller nybyggnation följer en period av högre kostnad till dess att avskrivningskostnaderna försvinner, vilket vanligtvis sker efter en period på tio år.

Kostnaden påverkas mycket av vilket innehåll en byggnad har. Ett hus avsett endast för kontor är billigare att bygga jämfört med ett teknikintensivt hus med avancerade laboratoriemiljöer. Sahlgrenska Life hus 2 och 3, byggnaderna där universitetet kommer hyra lokaler, är kontorshus som även kan inhysa laboratorier.

Total lokalyta minskar

Fakultetens totala lokalyta minskar, men har ökat något efter programöversynen jämfört med i den ursprungliga programrapporten. Den totala ytan som universitet avser att hyra i Sahlgrenska Life är 9672 kvm. För färdighetscentrum, som är en resurs som vi delar med Västra Götalandsregionen, tillkommer preliminärt lokaler som vi själva ska hyra men det pågår diskussioner om ytor och kostnadsfördelning.

Under arbetet med programöversynen har ytorna för labb ökat med 1500 kvm och lokaler för kontor och bibliotek har minskat. Det är något som orsakar en högre extern hyra, då lokaler med laboratorier är dyrare.

De enheter inom Sahlgrenska akademin som planerar att flytta till Sahlgrenska Life disponerar idag sammanlagt 14 440 kvm. Den totala lokalarean vid Sahlgrenska akademin (inklusive Biomedicinska biblioteket) minskar efter inflyttning i Sahlgrenska Life från cirka 63 200 kvm till cirka 60 400 kvm (en minskning med 2 850 kvm, eller 4,5 procent). Om de preliminära ytorna vi avser hyra för Färdighetscentrum inte räknas in är minskningen istället 4 770 kvm.

Ökade lokalkostnader för fakulteten

Sahlgrenska Life (inklusive färdighetscentrum) bedöms öka fakultetens lokalkostnader med cirka 30 procent jämfört med 2021 från 134 miljoner kronor per år till cirka 174 miljoner kronor per år, för att sedan sjunka till cirka163 miljoner kronor per år under perioden innan avskrivningskostnaderna försvinner.

De hyresrabatter som universitetet har haft för lokalerna i Hälsovetarbacken, Odontologen och Biotech-huset kommer successivt att försvinna. Det innebär en ökning av fakultetens kostnader för befintliga lokaler med 9 procent fram till 2026 utan någon förbättring av lokalerna.

Godkännandet av den så kallade nollhandlingen från programöversynen ligger till grund för nästa steg i byggprocessen, det så kallade systemskedet. Det syftar till att ta fram ett konkret förslag på en fungerande byggnad. De kommentarer som har inkommit från institutionerna under granskningen av nollhandlingen har i vissa fall integrerats i den slutliga nollhandlingen medan andra bedöms kunna tas om hand under systemskedet.

Under systemskedet förfinas de inplaceringar som har tagits fram under programöversynen ytterligare. Systemskedet beräknas ta ungefär ett år och mynnar ut i ett förslag till hyresavtal.

Eric Hanse, vicedekan med ansvar för infrastrukturfrågor blickar framåt:

­

Eric Hanse. Foto: Malin Arnesson.

– Nu kommer institutionerna att fortsätta med detaljplaneringen av lokalerna. Från ledningens sida kommer vi att arbeta för att våra lokaler i framtiden blir ändamålsenliga och hjälper oss att utvecklas. Utveckling kräver investeringar. Men våra lokalkostnader behöver också vara hanterbara. Historiskt har fakulteten haft relativt låga lokalkostnader. Vi har länge vetat om att varje förändring, såväl nybyggnation som renovering av befintliga byggnader, kommer att innebära en betydande ökning av lokalkostnaderna. I projektorganisationen har vi från Sahlgrenska akademin därför ett ekonomiutskott till stöd och de har deltagit aktivt i granskningen av nollhandlingen.

Han fortsätter:

– De nya lokalerna som vi nu investerar i ska fungera i många år framåt och en stor utmaning blir att förutse hur behoven kommer att se ut över tid. Därför är det viktigt att skapa lokaler som är tillräckligt flexibla för att kunna modifieras när behoven förändras och slippa göra dyra renoveringar i onödan.

Hos de andra parterna i projektet fortgår arbetet. I december väntas ärendet om detaljplan för området tas upp för beslut i Göteborgs stads kommunfullmäktige.

Mer information:

  • Göteborgs stad ger för mer information om detaljplaneprocessen
  • Byggprojekt på Medicinareberget, där du också når nollhandlingen i avsnittet om Sahlgrenska Life
  • Frågor och svar om Sahlgrenska Life

AV: HELEN EASTERLING

 

Av: Elin Lindström

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor