FORSKARUTBILDNING. Det finns inte längre någon begränsning för hur många åhörare som får närvara fysiskt vid en disputation eller ett halvtidsseminarium, men åhörarna bör fortsatt hålla avstånd. Kravet på att disputationer ska hållas digitalt tas nu bort, men fakulteten uppmuntrar doktorander och handledare att fortsätta erbjuda en möjlighet att medverka via länk.
Onsdagen den 29 september upphörde många av de restriktioner som gällt med anledning av covid-19-pandemin. För disputationer och halvtidsseminarier återgår fakulteten till att genomföra dessa fysiskt. Doktorander och handledare uppmuntras dock utnyttja möjligheten att också erbjuda digital medverkan.
– Sedan den säkrare tekniska lösningen med Zoom Webinars infördes har erfarenheterna av de digitala disputationerna varit mycket goda. I praktiken innebär fakultetens nya riktlinjer att disputationerna och halvtidsseminarier fortsätter som under pandemin, fast utan begränsning för hur många som får vara på plats, säger Martin Lagging, vicedekan för utbildning på forskarnivå.
Medieteknik vid GU IT och Campusservice fortsätter ge praktiskt stöd med Zoom-länkar.
Många digitala fördelar
Även om det inte längre finns ett krav på att disputationer ska göras tillgängliga digitalt finns det många bra anledningar att fortsätta erbjuda möjligheten, poängterar han:
– Det gör det lättare för allmänheten att delta vid disputationen, och ger möjlighet även för dem som är immunsupprimerade eller som mot förmodan fortfarande ovaccinerade att vara med. Om man kan delta digitalt minskar också risken att disputationen måste ställas in om någon av nyckelpersonerna blir sjuk. Dessutom blir det enklare att få tag i en riktigt bra opponent om denna slipper tidskrävande och jobbiga resor, vilket också innebär en miljövinst.
Om disputationen genomförs delvis digitalt ska respondent, ordförande för disputationsakten och ordförande i betygsnämnden närvara fysiskt, men möjlighet till undantag i särskilda fall finns.
Även om restriktioner nu lyfts gäller fortfarande rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att alla ska hålla avstånd för att minska risken för smittspridning, vilket alla som exempelvis vill arrangera ett mingel inomhus måste ta hänsyn till. För den som ännu inte vaccinerats mot covid-19 gäller de tidigare restriktionerna fortfarande.
Ser risker med vintern
Just nu är smittläget för covid-19 i Göteborgsregionen relativt bra, med både minskad smittspridning och färre fall av covid-19-infektion på IVA, men av erfarenhet vet vi att detta kan ändra sig snabbt. Som virolog menar Martin Lagging att särskilt alla som arbetar inom vården har ett moraliskt ansvar att vara vaccinerade mot covid, för att minimera risken att överföra smitta till känsliga patienter. Tyvärr ligger vi efter flera av våra nordiska grannländer vad beträffar vaccinationsgrad i befolkningen.
Folkhälsomyndigheten har flaggat för att restriktioner kan komma att återinföras om utvecklingen för pandemin försämras. Inför de kommande månaderna instämmer Martin Lagging i den oro som framförts av smittskyddsläkare och specialister inom infektionsmedicin, att både spridningen av Sars-CoV-2 och andra luftvägsvirus kan komma att öka under vintern.
– När kylan kommer tränger vi ihop oss inomhus, och förutsättningarna för spridning av dessa virus blir optimala. Dessutom kommer det antikroppssvar som vaccinationen gett att minska successivt. Sannolikt kommer vi att behöva ta påfyllnadsdoser av covidvaccin varje höst, som vi idag gör med influensavaccinet, säger Martin Lagging som avslutar med en uppmaning till samtliga ovaccinerade över 16 år att vaccinera sig omgående, både för sin egen och för andras skull.
Läs mer om direktiven för disputation och halvtidsseminarier på FUR:s hemsida i Medarbetarportalen (klicka på Information om covid-19): https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/organisation-ledning/radet-for-utbildning-forskarniva
AV: ELIN LINDSTRÖM