BIDRAG. Av de 37 miljoner kronor som Lundbergstiftelsen just delat ut går merparten till forskare inom Göteborgs universitet. Störst bidrag får professor Eva Forssell-Aronsson, som nu kan köpa in en kombinerad magnet- och positronkamera för forskningen om radioaktiva läkemedel vid spridd cancersjukdom.
Eva Forssell-Aronsson, sjukhusfysiker och professor i radiofysik, fokuserar sin forskning på biverkningar och cancerrespons vid radionuklidbehandling.
– Vi har fått detta anslag för att studera nya metoder för att behandla spridd cancersjukdom med radioaktiva tumörsökande läkemedel. Vi studerar i första hand tumörsjukdomar där tumörerna uttrycker hormonreceptorer. Arbetet innefattar både studier för att öka behandlingseffekten på tumörvävnaden och metoder för att minska biverkningar, berättar Eva Forssell-Aronsson.
Söker upp metastaser
Fördelen med radioaktiva läkemedel är att de kan nå spridda metastaser och tumörceller utan att man behöver veta deras exakta läge i kroppen, och att stråldosen avlämnas lokalt i tumörvävnaden.
– Medlen är till för att köpa in ett prekliniskt PET/MR-system till Göteborgs universitet för avbildning av mus eller råtta. PET/MR-utrustning innebär att det är en kombinerad magnetkamera och positronkamera där man kan undersöka samma djur med två metoder utan att flytta djuret.
Mycket information i samma system
MR ger anatomiska bilder och PET ger funktionella bilder. Genom att kombinera MR och PET går det att se var i ett organ eller en vävnad de parametrar som PET visar sker. Detta gör att man sedan kan överlagra bilder från de båda kamerorna för att få ut ännu mer information. Dessutom kan MR även ge ytterligare funktionell information än PET.
– Det är fantastiskt med detta stöd till den translationella forskningen i Göteborg. Vi har sedan tidigare en uttjänt magnetkamera som har använts inom vårt och många andra projekt i Göteborg. Den nya PET/MR-kameran kommer att vara enklare att använda och ge bilder med högre prestanda. Dessutom är det första positronkameran för avbildning av djur i Göteborg. För patienter har precis den första motsvarande PET/MR-system installerats vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, så nu blir det dessutom enklare att studera samma parametrar både i djur och patienter.
Även för andra forskargrupper
De kommer också att arbeta vidare med att utveckla metoder för att bättre kunna karakterisera vävnaden. Utrustningen kommer också att vara tillgänglig för andra forskargrupper. Det är första gången som hon söker och får medel från Lundbergstiftelsen.
– Vi gläder oss över att det inkommit så många bra ansökningar med hög kvalitet och att kunna ge angeläget stöd till forskning inom sjukdomsområden som drabbar många människor väldigt hårt, kommenterar Christina Backman, ordförande i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.
– Genomgående teman är behandling med målsökande terapier, AI där apparatur kan känna igen strukturer och utrustning för att kunna studera transplantationsresultat av njurar. Stiftelsens stöd är särskilt viktigt eftersom det ofta är svårt för forskarna att få resurser till investeringar i teknisk utrustning, säger Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi och styrelseledamot i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.
AV: SUSANNNE LJ WESTERGREN
FOTO: JOHAN WINGBORG
2021 års mottagare av bidrag från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse
Cancer
Eva Forssell-Aronsson, Behandling av spridd cancersjukdom med radioaktiva läkemedel – utveckling och test av nya strategier
13 000 000 kr, Göteborgs universitet
Karin Leandersson, Immunförsvaret vid metastaserande bröstcancer
1 000 000 kr, Lunds universitet
Roberto Valente, Endoskopisk utrustning för studier av bl a cancer I bukspottkörteln
400 000 kr, Umeå universitet
Sophia Zackrisson, Stor databas för utvärdering av artificiell intelligens för modernisering av bröstcancerscreening
300 000 kr, Lunds universitet
Maria Holstensson, Forskningsutrusning för kinetikanalys med nya radiofarmaka för PET-undersökningar
1 000 000 kr, Huddinge sjukhus
Tommy Martinsson, Studier av barncancer formen neuroblastom, Identifiering av terapeutiska mål
700 000 kr, Göteborgs universitet
Njursjukdomar
Elin Esbjörner, RNA- läkemedelstransportörer för framtida behandlingar av njursvikt
2 000 000 kr, Chalmers tekniska högskola
Michael Olausson, Utrustning för att kunna studera hur man kan förbättra transplantationsresultat
3 000 000 kr, Göteborgs universitet
Ortopedi
Paul Bourgine, Optisk utrustning för leukemiforskning; Konfokalmikrosopi
3 000 000 kr, Lunds universitet
Margarita Trobos, Utrustning för att studera infektioner i samband med ortopediska implantat
1 700 000 kr, Göteborgs universitet
Anders Palmquist, Mekanisk evolution hos benvävnad kring ortopediska implantat
3 000 000 kr, Göteborgs universitet
Anders Björkman, Korrektion av handledsdeformiteter med virtuell operationsplanering
500 000 kr, Göteborgs universitet
Andrei Chagin, Åldrande av skelettens stamcellsnisch vid osteoporo
4 200 000 kr, Göteborgs universitet
Claes Ohlsson, Nya specifika biomarkörer och läkemedelsmål för frakturer
3 300 000 kr, Göteborgs universitet
IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg född 1910 i Göteborg. Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedi och prioriterar inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning. Under åren 1983 till 2021 har 573 anslag beviljats uppgående till sammanlagt drygt 965 MSEK, varav 37 MSEK beviljades 2021. Forskning inom Göteborgsregionen har företräde. Stiftelsen har sitt säte i Göteborg. www.lundbergsstiftelsen.se