HÅLLBAR UTVECKLING. Som ett led i en bred satsning på solceller i Akademiska Hus fastighetsbestånd har nu turen kommit till Medicinareberget. Höghusen längs Medicinarlängan får solpaneler på taket och energin från solen skickas direkt in i husens elnät.
Arbetet att installera solcellerna kommer pågå under ett par månader, men det är bara när de stora paketen med solpaneler lyfts upp på hustaken med lyftkranar som medarbetare på Medicinareberget kan störas av det arbete som pågår. Nästa steg för Akademiska Hus är att sätta upp staket runt taken för arbetarnas säkerhet, varpå panelerna skruvas fast i aluminiumreglar, fästa i takets plåtsöm.
– Panelerna kopplas ihop med varandra och den likström som genereras leds till en växelriktare som bildar vanlig växelström. Elen leds sedan direkt med en kabel till ställverket i husets källare och används i det lokala elnätet i samma hus, berättar Jonas Hansson, elingenjör på Akademiska Hus.
Energikrävande verksamhet
Om något hus inte skulle förbruka den el som producerats på dess tak skickas elen vidare till nästa hus i elnätet på Medicinareberget, som ägs av Akademiska Hus.
Panelerna på Medicinarelängans höghustak kommer att generera 240 MWh per år, det vill säga 240 000 kWh. Det motsvarar elförbrukningen för uppemot tjugo vanliga villor. Det rör sig ändå om en mindre del av den totala mängd elektricitet som verksamheten på Medicinareberget förbrukar. Enbart för husen längs Medicinarelängan ligger den årliga elförbrukningen på cirka
6 000 MWh.
– Ju mer solceller Akademiska Hus har desto mindre el behöver vi köpa från vår elleverantör. Ur ett ekonomiskt perspektiv räknar vi med att investeringen ska bära sig om drygt tio år, konstaterar Jonas Hansson.
Teknikens framsteg
Frågan om solceller på Medicinarebergets hustak har tidigare väckts av Sahlgrenska akademins miljöråd. Då var Akademiska Hus bedömning att investeringen inte var motiverad, baserad på takens utformning, skuggor på taken och en lutning som inte var optimal för solceller. Sedan dess har dock både tekniken och prisbilden utvecklats mycket positivt; mellan tummen och pekfingret har den teoretiska toppeffekten för solceller fördubblats på tio år samtidigt som priset halverats. Nu krävs inte heller längre att taken lutar mot syd för att solcellerna ska nå tillräckligt bra effekt.
– Det är väldigt positivt att detta nu blir av, och att vi får upp solceller på taken. Det är väldigt tilltalande att en del av vår verksamhet kommer kunna drivas av lokalt producerad förnybar energi. Att tillverka solceller orsakar ett koldioxidutsläpp i sig, men solcellen kompenserar för det efter bara ett drygt år genom produktionen av fossilfri energi, säger Rita Grander, miljösamordnare på Sahlgrenska akademin.
Solceller på alltfler tak
Fler byggnader på Medicinareberget utreds nu för solceller, bland annat Lundberglaboratoriet. Dessa hustak har mindre ytor i olika etage vilket ger mer skugga.
Akademiska Hus storsatsar just nu solcellsanläggningar på sitt fastighetsbestånd, i takt med den tekniska och ekonomiska utvecklingen. I dagsläget har Akademiska Hus ett 70-tal anläggningar som i runda slängar genererar 6 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten varje år. När alla de solcellsanläggningar som Akademiska Hus planerar står klara kommer den totala mängden solel att uppgå till över 10 miljoner kWh per år.
AV: ELIN LINDSTRÖM