EXJOBB. Den 7 oktober anordnar Chalmers, Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset för tredje gången en gemensam examensarbetesmässa, efter de två första framgångsrika och mycket uppskattade mässorna som hölls förra året. Syftet är att stimulera nya samarbeten och synsätt över vetenskapliga gränser. Sista dag för forskare att anmäla projekt är 30 september.
För dig som är forskare på Sahlgrenska akademin är exjobbsmässan en möjlighet att få kontakt med nästan färdiga ingenjörer och naturvetare som kan hjälpa dig ta idéer till nästa nivå. Tack vare mässan fick Justin Schneiderman för ett år sedan kontakt med två begåvade ingenjörsstudenter:
– Jag har handlett examensprojekt på Chalmers tidigare, men att presentera på den här mässan hjälpte mig att snabbare och lättare rekrytera två nya begåvade ingenjörsstudenter. Med dem har vår forskning kunnat gräva i våra komplicerade funktionella neuroimaging-datauppsättningar med AI-metoder som jag inte hade någon aning om tidigare. AI är ärligt talat något som jag har tänkt att gräva djupare i länge, och mässan är det som gjorde att vi äntligen kunde dyka!
Nå brett med examensarbetesförslag
Den 7 oktober är det dags för den tredje gemensamma exjobbsmässan inom hälsoområdet. Chalmers styrkeområde Hälsa och teknik, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet – Sahlgrenska akademin, Naturvetenskapliga fakulteten och Utbildningsvetenskapliga fakulteten – anordnar gemensamt en mässa som återkommer varje termin.
Syftet med mässan är att erbjuda studenter på Chalmers och ovan nämnda delar av GU möjligheten till tvärvetenskapliga projekt in området hälsa och teknik. Mässan riktar sig främst till studenter på masternivå, men Sahlgrenska akademin inkluderar även projekt på kandidatnivå. För forskare innebär det en möjlighet att nå ut bredare med examensarbetesförslag. För studenterna blir det också en unik möjlighet att arbeta sida vid sida med studenter med annan kompetens, i projekt som handleds i samarbete mellan forskare från både klinisk och teknisk sida.
– Vi vill också skapa nya, tvärvetenskapliga kontakter mellan forskare i de olika organisationerna genom att presentera nya projektidéer – och forskningsbehov – under ett gemensamt event, säger Ann-Sofie Cans, ledare för Chalmers styrkeområde hälsa och teknik.
Mässan hålls digitalt
Även höstens mässa blir digital, men fokus ska ligga på fysisk interaktion och mingel så snart omständigheterna tillåter. Planen är att eventet ska utvecklas vidare, och framöver hållas på Chalmers varje höst samt på Campus Medicinareberget varje vår.
– I år fokuserar vi återigen på interna projekt och projekt i samverkan mellan Chalmers, Göteborgs universitet och Sahlgrenska sjukhuset. Långsiktigt planerar vi att tillsammans med Sahlgrenska Science Park vidareutveckla mässan till att också involvera företag, säger Ann-Sofie Cans.
Läs mer och registrera dig på Chalmers kalendariesida. Notera – en länk för studenter och en länk för PI:s som vill anmäla projekt.
INFORMATION FOR RESEARCHERS/PI:S
We would like you to prepare maximum two slides about your research and the proposed thesis project, and present this in 2-3 minutes. The slides should be in the 16:9 format, saved as pdf, and contain:
- Number of students suitable for the maser thesis project
- Prior knowledge needed for the students to be eligable
- Contact information (on last slide) containing name of contact person, department and division of contact person, email address, home page for more information (if available)
The slides needs to be submitted to us one week prior to the fair, on October 1, in order for us to arrange the event. Please send your slides to healthengineering@chalmers.se.
Please note that at Chalmers only final thesis projects (examensarbeten) are considered.
AV: CHALMERS / SAHLGRENSKA AKADEMIN