UPPDRAGSUTBILDNING. Den 30 augusti infann sig tjugo förväntansfulla studenter vid Göteborgs universitet för att påbörja sin ettåriga utbildning till ortoptist. De är ögonsjuksköterskor och magisteroptiker som nu ges möjlighet att bygga på sina kunskaper. Utbildningen ges som uppdragsutbildning och har utvecklats vid Göteborgs universitet i nära samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som är beställare.
Ortoptister är experter på synutveckling, ögats muskler och hur hjärnan och ögat samarbetar. De undersöker, diagnostiserar och behandlar olika synnedsättningar och ögonbesvär. I Sverige finns idag cirka 130 ortoptister, varav flera närmar sig pensionsåldern. Detta indikerar att fler ortoptister kommer behöva utbildas för att möta det behov som svensk ögonsjukvård har framöver.
Utbildningen har tjugo kursplatser och ansökningsperioden inför höstterminen 2022 öppnar den 1 november. Ortoptistutbildningen som nu ges vid Göteborgs universitet är en ettårig påbyggnadsutbildning på helfart för ögonsjuksköterskor och magisteroptiker, medan ortoptist i övriga Europa är ett eget yrke med en treårig grundutbildning.
Eftertraktad utbildning
Hanna Persson, universitetslektor vid sektionen för klinisk neurovetenskap, berättar att intresset för utbildningen har varit stort och att de hade fler sökanden än antalet platser.
– Detta är den enda nu pågående utbildningen för ortoptister i Norden. Det är väldigt värdefullt att Göteborgs universitet nu kan ge denna eftertraktade uppdragsutbildning, säger Hanna Persson och fortsätter:
– I Göteborg finns mycket kunskap kring ortoptik och i samverkan med Ögonsjukvården och Neurosjukvården på Sahlgrenska Universitetsjukhuset har vi skapat en utbildning med hög klinisk förankring där lärarkompetensen nyttjas.
Planering och utveckling sedan 2018
Det konkreta arbetet med utveckling av utbildningen påbörjades redan 2018.
– Att utbildningen nu äntligen startar känns väldigt roligt, säger Hanna Persson.
Att ortoptistutbildningen är en ettårig heltidsutbildning har inneburit nya utmaningar, de andra uppdragsutbildningar som institutionen för neurovetenskap och fysiologi ger är mycket kortare. Tillsammans har dock ögonsjukvården och uppdragsutbildningarna vid institutionen hittat lösningar, tack vare sina kunskaper om ortoptik och erfarenhet av att ge uppdragsutbildningar.
Det som är också unikt med denna utbildning, jämfört med andra uppdragsutbildningar, är att ortoptistutbildningen innefattar en stor del verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
– Här har det handlat om att ta fram underlag till handledare och kursdeltagare gällande bedömningar, checklistor, innehåll och flödesscheman, säger Sara Flodin, ortoptist och medicine doktor som ingår i det kursråd som under lång tid har planerat för och utvecklat utbildningen.
– Vi har också haft två digitala specifika handledardagar för att utbilda och etablera kontakten med handledare, något som kommer fortsätta även under utbildningen, tillägger Sara.
Uppskattad möjlighet till kompetensutveckling
Vi träffar studenterna under den fjärde undervisningsdagen och förstår att det har varit en rivstart – en intensiv och lärorik start. Optikern Adela Carrasco är en av de tjugo studenterna. Hon sökte sig till ortoptistutbildningen för att det är ett mer självständigt jobb än optiker och ser nu fram emot att få kompetensutveckla sig på heltid under ett helt år:
– I mitten av arbetslivet… att kunna ha en chans att utvecklas och lära mer, det är underbart! säger Adela Carrasco som nu är tjänstledig från sitt arbete som optiker på Drottning Silvias Barnsjukhus, där hon arbetat de senaste sex åren.
Fakta
- Ortoptister är experter på synutveckling, ögats muskler och hur hjärnan och ögat samarbetar. De undersöker, diagnostiserar och behandlar bland annat synnedsättning, skelning, neurologiska ögonbesvär och samsynsbesvär, det vill säga att ögonen inte längre samarbetar och man kanske ser dubbelt.
- Ortoptister arbetar med barn och vuxna främst inom ögonsjukvård, men är även delaktiga i många andra verksamheter, bland annat neurosjukvård, habilitering, rehabilitering och skolhälsovård.
Läs mer: www.ortoptist.com
TEXT & FOTO: JOSEFIN BERGENHOLZ