Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Nu startar unik utbildning till ortoptist

6 september, 2021

UPPDRAGSUTBILDNING. Den 30 augusti infann sig tjugo förväntansfulla studenter vid Göteborgs universitet för att påbörja sin ettåriga utbildning till ortoptist. De är ögonsjuksköterskor och magisteroptiker som nu ges möjlighet att bygga på sina kunskaper. Utbildningen ges som uppdragsutbildning och har utvecklats vid Göteborgs universitet i nära samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som är beställare.

Ortoptister är experter på synutveckling, ögats muskler och hur hjärnan och ögat samarbetar. De undersöker, diagnostiserar och behandlar olika synnedsättningar och ögonbesvär. I Sverige finns idag cirka 130 ortoptister, varav flera närmar sig pensionsåldern. Detta indikerar att fler ortoptister kommer behöva utbildas för att möta det behov som svensk ögonsjukvård har framöver.

Utbildningen har tjugo kursplatser och ansökningsperioden inför höstterminen 2022 öppnar den 1 november. Ortoptistutbildningen som nu ges vid Göteborgs universitet är en ettårig påbyggnadsutbildning på helfart för ögonsjuksköterskor och magisteroptiker, medan ortoptist i övriga Europa är ett eget yrke med en treårig grundutbildning.

Eftertraktad utbildning

Hanna Persson, universitetslektor vid sektionen för klinisk neurovetenskap, berättar att intresset för utbildningen har varit stort och att de hade fler sökanden än antalet platser.

Hanna Persson

– Detta är den enda nu pågående utbildningen för ortoptister i Norden. Det är väldigt värdefullt att Göteborgs universitet nu kan ge denna eftertraktade uppdragsutbildning, säger Hanna Persson och fortsätter:

–  I Göteborg finns mycket kunskap kring ortoptik och i samverkan med Ögonsjukvården och Neurosjukvården på Sahlgrenska Universitetsjukhuset har vi skapat en utbildning med hög klinisk förankring där lärarkompetensen nyttjas.

Planering och utveckling sedan 2018

Det konkreta arbetet med utveckling av utbildningen påbörjades redan 2018.

– Att utbildningen nu äntligen startar känns väldigt roligt, säger Hanna Persson.

Att ortoptistutbildningen är en ettårig heltidsutbildning har inneburit nya utmaningar, de andra uppdragsutbildningar som institutionen för neurovetenskap och fysiologi ger är mycket kortare. Tillsammans har dock ögonsjukvården och uppdragsutbildningarna vid institutionen hittat lösningar, tack vare sina kunskaper om ortoptik och erfarenhet av att ge uppdragsutbildningar.

Det som är också unikt med denna utbildning, jämfört med andra uppdragsutbildningar, är att ortoptistutbildningen innefattar en stor del verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Sara Flodin

– Här har det handlat om att ta fram underlag till handledare och kursdeltagare gällande bedömningar, checklistor, innehåll och flödesscheman, säger Sara Flodin, ortoptist och medicine doktor som ingår i det kursråd som under lång tid har planerat för och utvecklat utbildningen.

– Vi har också haft två digitala specifika handledardagar för att utbilda och etablera kontakten med handledare, något som kommer fortsätta även under utbildningen, tillägger Sara.

Uppskattad möjlighet till kompetensutveckling

Adela Carrasco

Vi träffar studenterna under den fjärde undervisningsdagen och förstår att det har varit en rivstart – en intensiv och lärorik start. Optikern Adela Carrasco är en av de tjugo studenterna. Hon sökte sig till ortoptistutbildningen för att det är ett mer självständigt jobb än optiker och ser nu fram emot att få kompetensutveckla sig på heltid under ett helt år:

– I mitten av arbetslivet… att kunna ha en chans att utvecklas och lära mer, det är underbart! säger Adela Carrasco som nu är tjänstledig från sitt arbete som optiker på Drottning Silvias Barnsjukhus, där hon arbetat de senaste sex åren.

Kursrådet samlade för kick-off, från vänster: Hanna Persson, Marie Eckerström, Eva Aring, Lena Havstam, Sara Flodin och Madeleine Zetterberg. Saknas på bilden gör Bertil Sterner och Mats Tullberg. Foto: Emelie Axwalter.

 

Fakta

  • Ortoptister är experter på synutveckling, ögats muskler och hur hjärnan och ögat samarbetar. De undersöker, diagnostiserar och behandlar bland annat synnedsättning, skelning, neurologiska ögonbesvär och samsynsbesvär, det vill säga att ögonen inte längre samarbetar och man kanske ser dubbelt.
  • Ortoptister arbetar med barn och vuxna främst inom ögonsjukvård, men är även delaktiga i många andra verksamheter, bland annat neurosjukvård, habilitering, rehabilitering och skolhälsovård.

Läs mer: www.ortoptist.com

TEXT & FOTO: JOSEFIN BERGENHOLZ

 

Av: Elin Lindström

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor