MEDARBETARE. Trots att drygt 6,6 miljoner personer i Sverige fått minst en vaccindos mot covid-19 ökar nu smittspridningen. De medarbetare som kan ska fortfarande arbeta hemifrån och de som fysiskt är på arbetsplatsen ska undvika trängsel.
I slutet av maj presenterade regeringen sin femstegsplan för anpassning och avveckling av de svenska pandemirestriktionerna. När olika steg kan tas beror på hur stor smittspridningen är, hur stort trycket på sjukvården är och hur hög vaccinationstäckningen är. Just nu befinner sig Sverige i steg tre, och tidigare har det funnits en förhoppning om att nästa steg kan tas i början av september.
Men i veckan presenterade Folkhälsomyndigheten nya scenarier som tyder på ökad smittspridning av covid-19 under hösten. Enligt Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, är nya lättnader i början av kommande månad ”mycket osannolika”.
– Vi befinner oss nu i ett läge då varken lättade eller striktare restriktioner är meddelade. Det innebär att vi kan organisera verksamheten i enlighet med det inriktningsbeslut som ligger, säger universitetsdirektör Anna Lindholm.
Fortsatta pandemianpassningar
Anna Lindholm leder den centrala gruppering bestående av chefer från gemensamma förvaltningen och studenter som arbetar med de anpassningar universitetet måste göra med anledning av pandemin.
– Vi följer noga regeringens, Folkhälsomyndighetens och Västra Götalandsregionens besked och analyserar kontinuerligt hur dessa påverkar verksamheten. Till veckans möte har vi bjudit in en representant från det regionala smittskyddet för en avstämning, säger Anna Lindholm.
I nästa vecka träffar rektor dekanerna på höstens första ledningsråd. De ska då bland annat diskutera hur de olika fakulteterna planerat höstens stegvisa återgång, vilka strategier som finns för att undvika trängsel i lokalerna och vilken beredskap som finns för justeringar beroende på pandemins utveckling.
På Medarbetarportalen finns mycket information om pandemin och medarbetare uppmuntras att hålla koll här. Det finns bland annat en FAQ med svar på många av de vanligaste frågorna.
Hemarbete om och när det är möjligt
En återkommande fråga är hur länge hemarbetet ska fortsätta, och i nuläget går det inte att säga. Enligt gällande allmänna råd rekommenderar Folkhälsomyndigheten att så många som möjligt arbetar hemifrån. Detta gäller till den 30 september, men kan komma att ändras.
Dessutom har regeringen gett de statliga myndigheterna i uppdrag att vidta ytterligare åtgärder för att öka antalet anställda som arbetar från hemmet, och i nuläget gäller uppdraget till den 15 september.
– Fortfarande ska vi alltså arbeta hemma om och när det är möjligt och det är chefen som avgör var en enskild medarbetare kan och ska utföra sitt arbete, säger Anna Lindholm.
Under hösten kommer det att vara mer undervisning i lokalerna än i våras vilket innebär att antalet medarbetare och studenter på campus kommer att öka. Eftersom trängsel är den enskilt största risken för smittspridning av covid-19 är det viktigt att alla tänker på att hålla ett smittskyddssäkert avstånd till andra.
Läs mer
- Medarbetarportalen: Universitetsgemensam information om covid-19
- Medarbetarportalen: Frågor och svar till medarbetare om covid-19
- Folkhälsomyndigheten: Arbete hemma
- Regeringen: Regeringens plan för avveckling av restriktionerna