NATRIUM. I distansläget vi befinner oss i är det få som har sett Natriums stomme resas våning för våning. Det är en fas i ett byggprojekt där bara någon veckas arbete visar ett tydligt resultat. Det invändiga arbetet däremot, kommer att ta betydligt längre tid. På de nedre våningarna har det redan börjat. Där förbereds för det nya herbariet, en infrastruktur för studenter och forskare. Med sin nya placering blir det samlat, tillgängligt, digitaliserat och får möjlighet till expansion.
I slutet av maj var det kommande herbariets golv förberett med räls som skulle gjutas in för det kommande kompaktarkivet som ska härbärgera samlingen som innehåller ungefär en miljon kollekter och idag finns i Botan. I övrigt bestod källarplanen till stor del av betong.
Henrik Aronsson som är prefekt vid institutionen för biologi och miljövetenskap besökte Natrium tillsammans med Ellen Larsson, 1:e museiintendent vid herbariet. De blev guidade av Martin Nordström på Skanska.
—Jag känner mig väldigt entusiastisk inför den här expansionen, säger Henrik Aronsson. Det vi ser här är något som ska finnas kvar i minst 50 år och inrymma såväl dåtidens som framtidens forskning. Jag ser enorma möjligheter med det nya herbariet och hoppas att fler blir inspirerade till nya studier och forskning inom till exempel biodiversitet.
På husets övriga sex våningar skapas rum för lärande, attraktiva forskningsmiljöer och arbetsplatser med bättre förutsättningar för samverkan kring framtidens stora utmaningar för människor och miljö.
I Natrium samlas Naturvetenskapliga fakultetens institutioner för marin vetenskap, kemi och molekylärbiologi, biologi och miljövetenskap, geovetenskaper, kulturvård samt fakultetskansliet.
AV: HELEN EASTERLING