Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

De är Sahlgrenska akademins senaste excellenta lärare

21 juni, 2021

UTBILDNING. Akademiliv gratulerar Björn Eliasson, Margret Lepp och Monica Pettersson som nyligen alla fått titeln excellent lärare. De delar med sig av sina bästa tips som kan förbättra undervisningen: att träna upp den praktiska skickligheten att undervisa, att använda mer dramapedagogik och att se till att undervisningen är studentcentrerad.

Björn Eliasson är adjungerad professor vid avdelningen för molekylär och klinisk medicin och medicinskt ansvarig överläkare på diabetesmottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han är den tredje läraren vid institutionen för medicin som får titeln excellent lärare och ser det som ett kvitto sin pedagogiska erfarenhet och kompetens.

Björn Eliasson

– Med det i ryggen hoppas jag kunna bidra till den fortsatta utvecklingen av undervisningen i de miljöer där jag verkar, säger han.

Ha roligt och skaffa praktisk erfarenhet

Björn Eliasson undervisar inom invärtesmedicin på läkarprogrammet, med särskilt fokus på diabetes, obesitas och livsstil. Som forskare undersöker han bland annat olika frågeställningar kopplade till överviktskirurgi. Den svåraste med att undervisa tycker han är de yttre ramarna.

– Det är en utmaning att få tiden att räcka till för lärare såväl som studenter, liksom att hantera praktiska frågor som lokaler, schema och arbetssituation. Sjukvården är slimmad i många avseenden, men undervisningen av nya medarbetare i många yrken är nödvändig och måste ges utrymme, säger han.

Att behärska sitt kunskapsområde är grundläggande för att bli en duktig lärare, enligt Björn Eliasson. Hans främsta tips är att ha roligt och att skaffa mycket erfarenhet.

– Undervisningen blir bäst om man tycker att det är roligt och stimulerande. Skicklighet uppnår du genom träning och praktiska erfarenheter, säger han.

Dramapedagogik som undervisningsform

Margret Lepp, professor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, bedriver undervisning på alla nivåer, från grundnivå till forskarnivå. Hon utbildar också handledare, bland annat inom verksamhetsförlagd utbildning, yrkesmässig handledning, drama, konflikthantering och forskningsmetodik.

Margret Lepp ser titeln excellent lärare som ett erkännande för sitt pedagogiska arbete där hon utvecklat och implementerat dramapedagogik som undervisningsform inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen tillsammans med kollegor. Undervisningsformen ger en djupare inlärning, och hon tipsar om att fler lärare borde överväga att använda sig av den pedagogiska metoden:

Margret Lepp

– Att använda dramapedagogik i undervisningen stimulerar studentens fantasi och inlevelseförmåga. Det stärker lärandet genom att både tanke, känsla och handling involveras. Det är dessutom en lärandeform som ger möjlighet till samarbete, gemensam reflektion och personlig och professionell utveckling.

Involvera studenter

Det är en utmaning att möta studenter i undervisnings- och handledningssituationer och skapa förutsättningar för lärande processer på olika kreativa sätt, menar hon.

– För att bedriva bra undervisning behöver man se varje möte och lärandesituation som unik och spännande. Det är en stimulerande uppgift att involvera studenterna så att de ställer frågor, diskuterar, reflekterar och värderar sitt lärande, säger Margret Lepp som också är adjungerad professor i Australien och gästprofessor i Indonesien.

Människors egen kraft

Universitetslektor Monica Pettersson undervisar och forskar inom kirurgisk vård. Hon har varit kursansvarig i samtliga kurser inom specialistutbildningen i kirurgi och är nu examinator i inriktningens kurser och medverkar i seminarium samt  handleder magisteruppsatser inom kirurgisk och operationssjukvård. Hon har varit med och utvecklat olika studentcentrerade lärmetoder, som hon upplever varit mycket positivt:

Monica Pettersson

– Jag tror på människors egen kraft att med stöd skapa sig kunskap som är till gagn för dem både i sitt blivande yrke men också som människor, så jag är mycket glad att jag fått vara med på den resan.

Utmaningen har varit att få studenterna att förstå värdet av den vetenskapliga skolningen.

– Genom att tydligt koppla uppgifter till den egna kliniska verksamheten och betydelsen av att sjuksköterskor kontinuerligt använder sig av forskningsresultat i verksamheten har det blivit mer tydligt för studenterna och engagemanget har ökat, berättar Monica Pettersson.

Ökar motivation och självreflektion

Hon vill gärna tipsa andra lärare att ha ett studentcentrerat förhållningssätt i lärande och undervisning. Hennes erfarenhet är att det ökar både elevernas motivation och självreflektion.

– Studentcentrerad undervisning skapar ett ökat engagemang i den egna inlärningsprocessen. Det är viktig att våra studenter får en kontinuerlig feedback, och ges möjlighet att utvecklas under sin studietid.

Förutom att hon tycker att det känns mycket hedrande att bli utsedd till excellent lärare ser hon att titeln också kommer att komma till nytta i Monica Petterssons uppdrag som sektionschef, där hon kan vara delaktig och entusiasmera medarbetarna i utvecklingen av pedagogiska former.

AV: ELIN LINDSTRÖM & KARIN ALLANDER

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: excellent lärare, institutionen för medicin, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, pedagogisk utveckling, Priser och utmärkelser

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor