FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Sahlgrenska akademin har nu samlat regelverket om forskningsetik på webben, tillsammans med det stödmaterial som Rådet för forskningsetik arbetat fram för fakultetens forskare och lärare. Samtidigt införs också en möjlighet att få enskilt expertråd i forskningsetiska frågor.
Reglerna kring etikprövning har nyligen både förtydligats och skärpts. I den nya lagstiftning som trädde i kraft den 1 januari 2020 har ansvariga forskare och även chefer en tydligare skyldighet att se till att forskning genomförs i enlighet med de etiska tillstånd som finns. Straffet för brott mot etikprövningslagen har också skärpts.
En bred översikt
Bakom den samlade etikinformation som nu publiceras ligger ett stort arbete där många medarbetare bidragit. Resultatet är en bred översikt, som beskriver de lagar och rekommendationer som gäller från forskning på djur, människor och om medicintekniska produkter, till personuppgiftsbehandling, forskningshuvudmannaskap och strålskydd. Webbsidorna ligger under forskningsstöd, på Sahlgrenska akademins hemsida, och är öppna för alla, även för personer som inte är anställda eller studenter vid Sahlgrenska akademin. Webbsidorna kommer att uppdateras löpande.
Informationen ska bli tillgänglig på engelska.
Eva Jakobsson Ung, professor och ledamot i Rådet för forskningsetik, har tillsammans med en arbetsgrupp från FER varit drivande i arbetet med webbsidorna:
– Vi har bara fått positiv respons när vi presenterat arbetet för dekan och i olika råd. Som forskare måste vi vara insatta i flera komplexa områden, där forskningsetik är ett. Jag tror att denna samlade överblick är något många längtat efter och saknat, på alla nivåer, från handlare till doktorander.
Fakulteten vägleder
Rådet för forskningsetik (FER) har sedan 2018 arbetat med att på olika sätt lyfta det etiska förhållningssättet inom Sahlgrenska akademin, bland annat genom att ta fram förtydligande dokument. En rutin för etisk granskning av projekt för examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå beslutades förra året av fakultetsstyrelsen, och rådet arbetar nu med liknande dokument som ska underlätta det forskningsetiska arbetet i medarbetares vardag. Alla dessa dokument får nu en naturlig hemvist på Sahlgrenska akademins hemsida.
Du kan få råd
Rådet för forskningsetik ska även fortsättningsvis arbeta på en övergripande nivå. Rådets ordförande respektive vice ordförande, Björn Rydevik och Sven Wallerstedt, har dock accepterat ett extra uppdrag där de bistår medarbetare med sin expertis inom forskningsetik. Samtidigt har Forsknings- och innovationskontoret (FIK) anställt en universitetsgemensam forskningsrådgivare med särskild inriktning på just forskningsetik: Moa Ekbom.
– Som ett pilotförsök kommer det alltså att gå att bolla mer specifika etikfrågor med de här experterna, och det tror vi kan betyda mycket under arbetet med en etikansökan, säger Ellen Rydberg, chef för avdelningen för forskningsstöd vid Sahlgrenska akademins kansli och fortsätter:
– I praktiken innebär det att vi har en särskild ”mail-brevlåda” för frågor kring forskningsetik, med adressen, research.ethics@sahlgrenska.gu.se, som medarbetare kan skicka in sina frågor till. Dessa frågor kommer sedan besvaras av antingen Björn Rydevik, Sven Wallerstedt eller Moa Ekbom, beroende på vad frågeställningen är. Frågeställningar som lyfts och besvaras på detta sätt kan komma att användas för att komplettera informationen på webbsidorna genom exempelvis en FAQ-del, för de vanligaste återkommande frågorna. Det är dock viktigt att notera att det här inte kommer att göras några etiska prövningar av enskilda forskningsprojekt; sådana prövningar görs enbart av Etikprövningsmyndigheten respektive Göteborgs djurförsöksetiska nämnd.
AV: ELIN LINDSTRÖM
- Länk: https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/forskningsstod/forskningsetik
- Mejla frågor om forskningsetik till: research.ethics@sahlgrenska.gu.se